Rompetrol va clarifica miercuri intentiile privind obligaţiunile scadente la 30 septembrie 2010. Va primi Statul banii datorati? Vezi istoricul celei mai controversate privatizari romanesti

de Dan Popa     HotNews.ro
Marţi, 24 august 2010, 8:39 Economie | Finanţe & Bănci


Povestea e lunga, dar poate fi simplificata. Cand a semnat contractul cu FPS pentru preluarea Petromidiei, Rompetrol s-a angajat sa achite pe langa pretul "contabil" si datoriile istorice la bugetul de stat ale proaspetei achizitii. De acolo a inceput totul. In 2000 acele datorii erau de peste 600 milioane de dolari. Potrivit contractului cu FPS, Patriciu se angaja sa plateasca cash 53 milioane de dolari plus toate datoriile. Patriciu a platit pretul actiunilor, nu insa si datoriile.  Acum a venit scadenta. Statul vrea bani, Rompetrol a fost transferata kazahilor care spun ca nu au de unde plati, iar Dinu Patriciu spune ca nu mai e problema lui. Miercuri, Rompetrol organizeaza o conferinta de presa in care isi va clarifica intentiile privind plata banilor.


In decembrie 2000 vine la putere guvernul Nastase, care accepta ca Rompetrol sa plateasca datoriile abia in 2010. Banii oricum nu existau fizic, asa ca  prin OUG 118/2003 se decidea transformarea in obligatiuni in favoarea statului a "creantelor bugetare reprezentand taxa pe valoarea adaugata, accize, contributia la Fondul Special al drumurilor, precum si majorarile de intarziere, dobanzile, penalitatile si penalitatile de intarziere, datorate si neachitate de Societatea Comerciala Rompetrol Rafinare SA Constanta la data de 30 septembrie 2003". 
 
1974: Se infiinteaza Rompetrol
1993: Rompetrol se privatizeaza prin metoda MEBO.
1998: Dinu Patriciu preia pachetul majoritar de actiuni
1999-2001: Rompetrol preia rafinaria Vega Ploiesti, Petros si Petromidia
2004: Rompetrol Rafinare este listata la BVB
2005,2006: Rompetrol achizitioneaza reteaua de benzinarii Dyneff din Franta. Grupul isi incepe activitatea in Albania, Ucraina, Georgia si Moscova.
2007: KazMunaiGaz preia 75% din actiunile Rompetrol Group
 2009:KMG achizitioneaza si restul de 25% din actiuni
 
 
Istoricul Rompetrol
Obligatiunile au ca scadenta de rascumparare anul 2010 si sunt purtatoare de dobanda. Actul emis si semnat de Adrian Nastase, Mihai Tanasescu si Dan Ioan Popescu, lasa la latitudinea companiei private dreptul de a alege daca plateste datoria sau o converteste in actiuni. Nici ordonanta si nici legea prin care a fost adoptata nu specifica in mod clar daca emitentul poate realiza o rascumparare partiala sau este obligat sa opteze intre a rascumpara toate obligatiunile sau a le transforma pe toate in actiuni. E o lege care poate fi interpretata, iar marile case de avocatura isi freaca mainile fericite.  
 

 • Istoricul

Fondul Proprietatii de Stat (FPS) si Rompetrol Group BV Rotterdam au semnat la 1 noiembrie 2000 contractul de privatizare al combinatului petrochimic Petromidia Navodari, valoarea tranzactiei ridicindu-se la 615 milioane de dolari.
FPS a vindut pachetul de 69,991% din actiuni pentru suma de 50,517 milioane dolari, echivalentul a 2 dolari pe actiune. Rompetrol s-a angajat sa investeasca, in urmatorii cinci ani, 205 milioane dolari in modernizarea instalatiilor tehnologice ale rafinariei si in repornirea sectorului petrochimic, precum si alte 20 de milioane de dolari in protectia mediului. Pe linga aceste investitii, cumparatorul va prelua si datoriile Petromidia, in valoare de 340 milioane dolari, din care 2.300 miliarde lei obligatii la bugetul de stat si 171 milioane dolari datorii catre banci in urma importurilor de titei din anii trecuti.
Plata actiunilor se va face in trei rate, din care prima, reprezentind 35% din valoarea totala a actiunilor achizitionate, trebuie facuta in maximum 90 de zile de la data semnarii contractului.
Inainte de preluarea de catre Rompetrol, Romania mai incercase o privatizare, cu turcii de la Akmaya. N-a fost sa fie insa...
 • Ordonante "de sprijin"
La circa o luna mai tarziu, in ultimele zile de prim-ministeriat, cabinetul Mugur Isarescu emite Ordonanta de urgenta a Guvernului (OUG) nr.248/2000 pentru modificarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 64/1998 privind acordarea unor facilitati la plata pretului actiunilor si la plata unor obligatii bugetare, in scopul privatizarii Societatii Comerciale Petromidia - SA Constanta..
Unicul articol al actului normativ prevedea ca "se acorda Societatii Comerciale Petromidia SA Constanta facilitatile la plata obligatiilor bugetare si a altor obligatii bugetare catre Ministerul Finantelor, prevazute in anexa care face parte integranta din prezenta hotarire". Numai ca aceasta anexa a fost trecuta la secret, in hotarire precizindu-se ca "va fi comunicata institutiilor interesate". Noul Guvern PSD, instalat in urma alegerilor de la sfirsitul anului 2000, a acceptat conditiile contractuale, supralicitind facilitatile anterioare, prin convertirea datoriilor istorice in obligatiuni, cu scadenta la 7 ani.
In 2003 apare, cum spuneam si mai sus, OUG nr. 118/2003, care transforma in obligatiuni in favoarea statului a "creantelor bugetare datorate si neachitate de Societatea Comerciala Rompetrol Rafinare SA Constanta la data de 30 septembrie 2003".
 • Fosti demnitari audiati la Parchet
Fostul ministru Mihai Tanasescu, unul dintre semnatarii Ordonantei din 2003, a fost audiat ca martor in 6 februarie 2006, cand le-a explicat procurorilor care sunt ratiunile in baza carora Executivul condus de Adrian Nastase a hotarat transformarea in obligatiuni a restantelor bugetare ale Rompetrol existente la data de 30 septembrie 2003.
 
-1996. Un om de afaceri din Timis, Teodor Ioan Vostinaru, infiinta Societatea Nationala de Petrol si Gaze Petrogaz SA, cu 30 de membri fondatori, printre care societatile comerciale General Trade and Investment SA, holdingul General Consulting and Procurement al lui George Constantin Paunescu, Ana Electronic, rafinaria Rafo Onesti si Bancorex. Un an mai tarziu este acuzat de contrabanda si arestat
 
 
Petrolisti cu lipici la Parchet

Tanasescu a declarat atunci ca ordonanta prin care datorii de 600 de milioane de dolari ale Petromidia au fost convertite in obligatiuni a fost benefica pentru statul roman, permitand ca un contribuabil sa poata plati in continuare taxe catre buget. El a tinut sa precizeze ca, dupa intrarea in vigoare a prevederilor actului normativ investigat de procurori, compania si-a achitat obligatiile, platind in fiecare an dobanda convenita prin emisiunea de obligatiuni, "respectiv cate aproximativ 25 de milioane de dolari in fiecare an, si in 2004 si in 2005".


 • Personalitati publice care  s-au intersectat cu Rompetrol
Dosarul "Rompetrol" a beneficiat de-a lungul vremii de sprijin discret sau fatis din partea unor persoane publice care au fost angajate la compania detinuta de Dinu Patriciu. Astfel:
Teodor Melescanu, fostul ministru de externe, a fost angajat ca administrator intre anii 2002 si 2004, la Rompetrol SA,
Ludovic Orban, fostul ministru al Transporturilor a administrat firma Rominserv, membra a holdingului Rompetrol, iar pentru prestatia lui a fost recompensat cu 5.000 de euro anual, potrivit unei declaratii de avere din 2004. In plus, in 2003, Patriciu a garantat pentru Orban un credit la HVB Bank.
Calin Popescu Tariceanu, fostul premier, A detinut functia de membru in Consiliul de Administratie al companiei Rompetrol Downstream, in perioada 18 februarie 2003-16.03.2004. S-a retras din Rompetrol Downstream cu doar doua saptamani inainte de listarea actiunilor Rompetrol la Bursa de Valori Bucuresti
Catalin Predoiu, fostul ministru al Justitiei a fost avocatul actionarilor Rompetrol, Sorin Marin si Dinu Patriciu. De asemenea, Predoiu a mai ocupat functiile de administrator si cenzor in firmele lor. Catalin Predoiu a mai fost actionar in firma SG International SA, vehiculul prin care Dinu Patriciu si Sorin Marin au reusit sa preia Rompetrol si, apoi, creanta libiana.
 
- ianuarie 1997. Lui Aurel Bacila, directorul general al Petrolexportimport, companie care actiona drept comisionar pentru importurile de titei ale rafinariilor romanesti. i se perchezitioneaza casa si biroul. Este convocat la sediul Inspectoratului General al Politiei. Scandalul a izbucnit in ziua in care Petrolexportimport urma sa semneze, cu o importanta banca occidentala, contractul privind un credit sindicalizat pentru aprovizionarea cu titei. Contractul a fost semnat cu o saptamana intarziere, iar cazul Bacila a sfarsit in anonimat

 
 
Petrolisti cu lipici la Parchet

Victor Eros, vicepresedinte al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), care a fost, in anii 1999-2000, membru in rafinaria Vega Ploiesti, actuala Rompetrol, dar si vicepresedinte al Fondului Proprietatii de Stat, pozitie din care a contribuit la cumpararea rafinariei Petromidia de catre Dinu Patriciu.
Norica Nicolai, parlamentar si membru marcant al P.N.L. A fost administrator ROM OIL, preluata de Rompetrol de la General Oil Company Brasov, in anul 2002.
Teodor Atanasiu - fost ministru al apararii si presedinte al A.V.A.S. A fost membru in Consiliul de Administratie al Palplast S.A., in intervalul 11.08.2003-21.12.2004, pe cand compania sibiana era deja controlata de Dinu Patriciu. Dupa ce a ajuns sef al A.V.A.S., Petromidia a fost scoasa din monitorizarea postprivatizare, inlesnindu-i lui Dinu Patriciu vanzarea companiei catre kazahi.
Sorin Sebastian Potanc, fost secretar de stat in Ministerul Industriei sub premierul Radu Vasile.  Este director general al Rompetrol Rafinare, din 2003 pana in 4 aprilie 2006. Potanc a fost asociat cu fostul ministru al finantelor si al agriculturii, Decebal Traian Remes, sub mandatul caruia Waverton Investment BV, firma olandeza controlata de Dinu Patriciu, a cumparat de la Ministerul Finantelor compania Petros S.A. Ploiesti, devenita ulterior Rompetrol Well Service.
Victor Babiuc, fost ministru al apararii sub Guvernul Radu Vasile. Babiuc a fost administrator in compania Ecomaster-Servicii Ecologice.
Laszlo Borbely, fost ministru al lucrarilor publice in Guvernele Ciorbea, Radu Vasile, Isarescu si Tariceanu.  Borbely a fost numit de Patriciu, in anul 2001, administrator al companiei Ecomaster-Servicii Ecologice S.A., controlata de Rompetrol.
 • Ce e de facut de acum incolo?
A venit criza, iar Statul cauta bani pe oriunde s-ar afla ei. O parte ar trebui incasati de la noul proprietar al  Rompetrol, KazMunaiGaz. Ministerul Finantelor a bugetat, la rectificare, 350 de milioane de lei din plata datoriei Rompetrol, insa va insista pe achitarea intregii sume datorate, spun angajati ai Guvernului.

"Finantele au trecut la rectificare incasari de la Rompetrol de numai 350 de milioane lei, pentru ca asta era suma pe care au promis kazahii ca o vor plati. Era valoarea certa pe care o putea accepta si FMI. Cei de la Ministerul Finantelor au mandat sa negocieze recuperarea intregii sume. Statul are si solutii dure, dar trebuie o actiune echilibrata, pentru ca sunt unii dintre marii contributori la buget", au spus sursele guvernamentale, citate de Mediafax.
Potrivit acestora, statul are mandat sa mearga in justitie, precizand ca eliminarea datoriei se poate face prin achitarea sumei sau prin conversie in actiuni.

 
- iunie 2000. Ion Popa, directorul general al Petrom este acuzat ca ar fi aprobat livrarea de produse petroliere catre firma Insula Mare a Brailei, desi compania avea o datorie de aproape un miliard de lei la Sucursala Petrom Braila. Popa a fost ridicat de politistii braileni din mijlocul unei sedinte de la sediul Petrom din Bucuresti si transportat in mare graba, la Braila.
 
 
Petrolisti cu lipici la Parchet
Rompetrol a achitat deja aproximativ 50 de milioane de euro din contul datoriei si a promis ca va vira in urmatoarea perioada o suma apropiata.

Statul ar putea invoca faptul ca stingerea datoriei  se poate face fie prin achitarea integrala a sumei, fie prin conversie de actiuni, dar nu prin ambele variante, potrivit unor surse guvernamentale, citate de Mediafax. De cealalta parte, kazahii sustin ca au si optiunea de a realiza o rascumparare partiala a obligatiunilor, iar pe restul sa le converteasca in actiuni. Kazahii sustin insa ca nu dispun de fondurile necesare pentru achitarea intregii datorii, in conditiile in care pierderile companiei au crescut de la an la an. Kazahii au convocat AGA la Rompetrol Rafinare pentru a aproba conversia restului de obligatiuni in actiuni.

Astfel, statul ar putea redeveni actionar la Petromidia, la peste 10 ani de la privatizare. Cele 54 milioane de euro platite de kazahi in contul obligatiunilor le vor permite acestora sa pastreze pachetul majoritar, astfel ca statul va fi actionar minoritar la Rompetrol Rafinare. Valoarea companiei fiind in scadere, e dificil de crezut ca statul isi va mai recupera toti banii prin vanzarea actiunilor.

Miercuri, Kazmunai organizeaza o conferinta de presa in care isi va preciza pozitia cu privire la plata datoriilor catre Statul Roman. HotNews.ro o va transmite livetext.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5131 vizualizari

 • +13 (15 voturi)    
  Asta explica pe deplin motiunea PDS (Marţi, 24 august 2010, 8:57)

  BogDan [anonim]

  Aha, chiar ma intrebam de ce PSD-PNL tine mortis sa doboare guvernul Boc. Pai treaba cu Rompetrol e cum se poate mai nasoala acum pentru ei, alungati de la cascaval si sa ramana si fara sursa principala de bani... cred ca este prea de tot.

  In mod sigur guvernul boc va fi daramat, interesele sunt inimaginabil de mari !
  • +8 (8 voturi)    
   si (Marţi, 24 august 2010, 10:10)

   sanaq [anonim] i-a raspuns lui BogDan

   asta este doar o parte, doar nu credeti ca vor sa il dea jos pe Boc ca sa ne faca noua un bine sau ca s-ar gandi ei la noi, da destepti astia de la rompetrol au gasit bani sa plateasca suficient ca sa nu piarda pachetul de actiuni majoritare...restul nu ii mai gasesc, sa vedem cat e de prost statul...
   • 0 (6 voturi)    
    mama, ce tare. deci d-asta vor sa-l dea jos pe boc (Marţi, 24 august 2010, 10:27)

    adrian [anonim] i-a raspuns lui sanaq

    nu pentru ca tipa lumea de foame. de parca ar avea cineva garantia ca in locul lui boc ar veni nastase.
    oricum ar face pana la 30 septembrie tot guvernul asta va fi in functie deci nu va putea sa vin psd-pnl sa-i scape pe rompetrol de datorie.
    de parca acum rompetrol mai inseamna patriciu ca sa aibe cineva interes sa-l scape de datorie.
    tare logica voastra baieti. pacat ca nu o folositi
 • -4 (10 voturi)    
  Privatizări şi privatizări... (Marţi, 24 august 2010, 9:31)

  Adrian [anonim]

  E clar că Dinu Patriciu a jucat inteligent cu kazahii dar ceea ce a făcut el cu Năstase nu mi se pare deloc ilegal sau nu mi se pare că ar fi prejudiciat statul pentru că la suma respectivă s-a adăugat dobândă, a fost plătită o sumă şi, în mod clar, nu se pune problema ca această sumă să nu fie recuperată într-un fel sau altul. Există doar riscul ca suma să fie mai mică dar pentru acest lucru nu este nimeni vinovat, este pur şi simplu un joc al cererii şi al ofertei (gândiţi-vă că şi acţiuniile Google sau Apple scad iar pe volum mare se poate întâmpla ca cineva să piardă sume importante de bani, de zeci de ori mai mari decât ce se întâmplă la Rompetrol). Repet, nu mi se pare nimeni vinovat, tare mi-aş dori să nu se mai facă "scandal" pentru că dacă noi nu transmitem un semnal normal către cei care au bani să îi investească în România o să rămânem cu emisiunile TV în care nişte neica-nimeni or să-şi dea cu părerea şi lumea o să sară din nou ca arsă că Dinu Patriciu a înşelat statul (are el multe bube pe cap dar în cazul ăsta chiar nu se pune problema de aşa ceva). Sper să nu ajungem la populisme ieftine pentru că acum e bine să fim niţel mai responsabili, putem să facem emisiuni despre fotbal câte vrem dar să nu devenim populişti pe nişte situaţii importante.
  • +5 (7 voturi)    
   JAFURI.. in spatele lor PSD si satelitul PNL (Marţi, 24 august 2010, 10:36)

   cris [anonim] i-a raspuns lui Adrian

   Se pare ca in spatele a 90% din jafurile din tara asta exista PSD si gasca.
   La fiecare alegeri hoti striga hoti.. (unde e flota). Chiar daca ma veti acuza ca sunt portocaliu nu pot sa remarc ca 3 partide impreuna cu lideri lor trebuie sa dispara: PSD- jaf national , UDMR si PRM partide nationaliste iterzise de legea fundamentala -constitutia.
   PDL sun sunt vulturi care au atcat lesurile lasate de ceilati pradatori: PSD impreuna cu sateliti.
   Pna cand nu se renunta la tiganiada asta din tara si se trece la un sitstem de vot de tip privat (contribui la bugetul statului ai drept de vot nu se va face nimic in tara asta).
   Vot deschis la in AGA, contribui la bugetul statului cu 1000 de lei anual ai un punct de vot, contribui cu 10000 ai zece puncte de vot.
   Atata timp cat stii ca banii platiti de tine sunt chetuiti aiurea o sa te duci sa votezi.
   • -5 (5 voturi)    
    Vot (Marţi, 24 august 2010, 12:22)

    Alexandru C [anonim] i-a raspuns lui cris

    Adica vot cenzitar. Si eu sunt pentru dar este neconstitutional din pacate.
    Asa prostii care voteaza pe 1 galeata si 1 kg de cartofi n-ar mai avea nicio putere de decizie. Ce bine ar fi.
    Stiti cine ar castiga fluierand la vot cenzitar? Nu PDL-ul si nici PSD-ul. E logic de ce, nu?
  • +6 (6 voturi)    
   Nu-mi da si mie statul un miliard? (Marţi, 24 august 2010, 10:40)

   denvarel [utilizator] i-a raspuns lui Adrian

   la care sa platesc doar dobanda? Principalul sa fie amanat la plata pana la pastele cailor...
   Contractul era clar: va reesalonam datorille la un cost fix, calculabil, daca nu le platiti se transforma in actiuni la un cost fix: 1000 lei/actiune.
   Si faci pe prostul cu pretul care variaza la bursa, Google, Apple de parca la fel negociezi vanzarea a 51% cu vanzarea a 49%.
   Pentru cine scrii Adrian?
   • -2 (2 voturi)    
    Eu scriu pentru mine... (Marţi, 24 august 2010, 12:00)

    Adrian [anonim] i-a raspuns lui denvarel

    Acţiunile alea de care zici reprezintă mai puţin decât acum 10 ani pentru că cineva s-a ocupat şi a crescut valoarea companiei, statul român îşi recuperează TOŢI banii dar nu redevine acţionar majoritar, e adevarat, dar ce te faci dacă valoarea unei acţiuni scade sub 1000 de lei, cine iese bine din situaţia asta şi cine iese rău? Şi ştiu un lucru, în România s-au privatizat foarte multe combinate, companii, etc. Dacă te uiţi la ele singurul exemplu în care un român nu şi-a bătut joc a fost fix Rompetrol. Dinu Patriciu n-are nicio urmă de umanitate în el, este genul de om fără conştiinţă şi fără reguli morale dar măcar este eficient din punct de vedere economic. Ai idee cât a câştigat statul român e pe urma faptului că Petromidia a fost redeschisă? Banii ăştia sunt pierduţi? Nu, nu sunt pierduţi dar e mai simplu să strigăm în gura mare că se fură, e la modă. De Astra Ploieşti ai auzit? Interesează-te şi vezi ce se întamplă acolo (acolo chiar că s-a ales praful), de toate celelalte companii cumpărate de "investitorii" autohtoni ce mai ştii? Uită-te ce s-a întâmplat însă la Renault (unde crezi că se duce profitul făcut pe "spatele bietului muncitor român"?), vezi ce a făcut Nokia (mai ştii cât se urla că s-a făcut pe şpăgi şi pe altea alea? Mai ştii cum s-au supărat nemţii că au plecat cei la Nokia de acolo? Atunci cu ţi se părea situaţia? Am o noutate pentru tine: lucrurile se petrec altfel decât îţi imaginezi tu (nu spun să nu fi indignat dar încearcă să vezi lucruri în context, ştii ce înseamnă să investeşti 100 de mil în România?). Statul român nu este un bun administrator al activitaţii economice, privaţii sunt venali dar au interesul ca treaba să meargă, statul este slab şi nu are capacitatea să se mişte în ritmul ăsta nebun. E adevărat, a fi legal în economie nu e acelaşi lucru cu a fi moral dar asta nu se întâmplă nicăieri.
   • -4 (4 voturi)    
    1 miliard (Marţi, 24 august 2010, 12:24)

    Alexandru C [anonim] i-a raspuns lui denvarel

    Statul a castigat inzecit de pe urma Petromidia si a grupului Rompetrol asa ca a fost o afacere buna.
    Rompetrol e mare contribuabil la bugetul de stat, plateste aproape toate pensiile pe an.
    Daca am mai avea vreo 10 companii din astea ce bine ar fi.
    • 0 (4 voturi)    
     Mai spune tu cum... (Marţi, 24 august 2010, 14:21)

     denvarel [utilizator] i-a raspuns lui Alexandru C

     Trebuie sa pupam toti mana Petromidia ca ne da pensii si salarii.
     Mentalitate de pomanagii: "ce bine ca muncesc altii ca sa avem si noi ce manca"
     Voi credeti ca schimbarea actionariatului la o multinationala este echivalenta cu o bomba atomica? Rade tot, nu mai sunt utilajele, nu mai sunt capacitatile de productie nu mai e nimic?
     Daca da faliment Rompetrolul inseamna ca dispare industria petrichimica din Romania? Sau dispare Petromidia si ramane o gaura in Constanta?
     Din punctul de vedere al statului acolo poate fi oricine actionar. Atata vreme cat isi plateste impozitele si obligatiile contractuale e OK. Daca nu le plateste sa plece nu sa ne puna pe noi sa le platim.
     Mai munceste si altcineva in tara asta nu numai Rompetrol
  • +4 (4 voturi)    
   Ce nu-ti e clar? (Marţi, 24 august 2010, 11:34)

   mircea [anonim] i-a raspuns lui Adrian

   Patriciu,Nastase,Norica Nicolai,Melescanu,Babiuc,Tariceanu,Antonescu, alcatuiesc un grup infractional care prin diverse subterfugii au fraudat statul roman cu aproape un miliard de euro,iar dobanzile de care spui,nu au mai fost nici acelea achitate.In timpul guvernarii Tariceanu,problema a fost uitata(scoasa de sub monitorizare).De fapt gruparea respectiva nu a platit nimic pentru Petromidia si creantele din Libia.Cand si cand a platit cate ceva,dar a platit din datoriile curente(taxa drum,impozit pe salarii),dar nici acestea nu au fost platite la nivelul corect.Cand platea cate ceva faceau o mediatizare exagerata pe aceasta tema.Indivizii enumerati mai sus,probabil ca mai sunt si altii,ar trebui sa stea la puscarie iar averile confiscate.Vor acum sa dea jos guvernul pentru-ca nu vor sa plateasca datoria.Septembrie scadenta,septembrie vor sa dea guvernul jos.Vad ca-i sustii.Sa inteleg ca faci parte din grup?
 • +4 (6 voturi)    
  stat condus de mediocri (Marţi, 24 august 2010, 9:43)

  vasile m [anonim]

  stat condus de mediocri, asa s-a intamplat dupa lovitura de stat din 89 cand companiile romanesti au ajuns pe mainile unor oameni care au stiut ce sa faca la timpul potrivit, dandu-le si mediocrlor cate o bucatica sa taca din gura pana se uita treaba sau se prescrie fapta.sa nu ne mire faptul ca cei care au acum puterea vor proceda altfel. si mediocrii astia trebuie sa ia ceva ca doar au sprijinul mediocrilor care au fost la putere. POPORUL SE UITA NEPUTINCIOS DAR VOTEAZA PE BANI SAU 1KG. DE ZAHAR
 • +5 (5 voturi)    
  La banii astia ... (Marţi, 24 august 2010, 9:46)

  denvarel [utilizator]

  Ce se codeste statul atata? Chiar crede cineva ca nu va gasi un cumparator pentru pachetul majoritar? Ce-i chestia aia cu platitor important de taxe? Nu exista scuze de acest fel la fel cum nu exista platitori de taxe mai "importanti" decat altii. Pe un mic intreprinzator il executati silit in 30 zile. Si ati executat mii pana acum. Ei nu aveau angajati?
  • 0 (4 voturi)    
   La fel ca SUA (Marţi, 24 august 2010, 10:59)

   Intrebatorul [anonim] i-a raspuns lui denvarel

   Intrebarea 1 - Ati auzit cumva de conceptul "too big to fail " pe care l-au aplicat americanii ?

   Intrebarea 2 - Stiti ca 50 de firme mari produc 45% din PIB - ul Romaniei ?

   Intrebarea 3 - Dvs ce propuneti ? Sa inchidem firmele mari si sa ne facem cu totii agricultori ?
   • +4 (4 voturi)    
    E mai bine daca? (Marţi, 24 august 2010, 12:03)

    denvarel [utilizator] i-a raspuns lui Intrebatorul

    Taxam firmele mari diferit fata de firmele mici? Nu mai exista egalitatea in fata legii? Daca esti mare iti dam ce vrei tu, daca esti mic te jupuim ca nu contezi?
    Too big to fail? Cine? Rompetrol? Nu mai putem noi ca se schimba actionarul majoritar acolo. Sau crezi ca daca devine statul majoritar si vinde apoi prin licitatie nu o sa aiba cui? Sau poate crezi ca o sa ia un pret de nimic pe pachetul majoritar?
    Dupa parerea mea o sa fie cea mai spectaculoasa revenire in limite legale si morale a privatizarilor din Romania, poate o lectie si pentru altii cu gaze, distributie electricitate etc. Toti au facut ceva pe contractele de privatizare, nu si-au respectat indatoririle de investitii etc.
    De undeva trebuie sa inceapa. In lupta politica de acum va fi un plus de 10% pt PDL daca pune piciorul in prag multinationalelor "too big to fail" cum le numesti tu.
    • 0 (0 voturi)    
     Nu-nteleg ce vrei sa spui... (Luni, 13 septembrie 2010, 12:41)

     Catalin Dimofte [utilizator] i-a raspuns lui denvarel

     "Taxam firmele mari diferit fata de firmele mici? Nu mai exista egalitatea in fata legii? Daca esti mare iti dam ce vrei tu, daca esti mic te jupuim ca nu contezi? "
     Pai... da, cam asa ceva. Nu exact asta se intampla mai deunazi, cand cu forfetarul, in esenta un impozit regresiv, favorizand marile firme? Nu tot asta se pregateste si-n continuare, cu limita de la care ai voie sa fii platitor de TVA?
   • +4 (4 voturi)    
    Si nu cred ca vezi corect lucrurile (Marţi, 24 august 2010, 12:17)

    denvarel [utilizator] i-a raspuns lui Intrebatorul

    La intrebarea "Stiti ca 50 de firme mari produc 45% din PIB - ul Romaniei ?" iti raspund cu o alta intrebare:
    Oare de ce suntem in aceasta situatie bizara?
    De ce initiativa privata mica, care formeaza cloudul din care se nasc afaceri de succes, vezi Microsoft, Google, Nike este ucisa din start?
    De ce numai aia "too big to fail" sunt ajutati, intelesi la plata datoriilor, reesalonati, creditati etc?
    Poate tie ti se pare normal acest lucru dar mie nu. Prin incurajarea acestui tip de economie devenim toti angajatii directi sau indirecti ai unui grup restrans de multinationale.
    Ce model de economie vrei in Romania? Unul rusesc in care cateva firme au toti banii si toate resursele la dispozitie?
   • +2 (2 voturi)    
    Ei bine, in USA cei mari ca GM AU CAZUT! (Luni, 13 septembrie 2010, 1:44)

    Anonim [anonim] i-a raspuns lui Intrebatorul

    Ei bine, in USA cei mari ca GM AU CAZUT!
 • +3 (5 voturi)    
  Guvernantii sunt tampiti? (Marţi, 24 august 2010, 10:27)

  Daniel [anonim]

  Inclin sa cred ca da de vreme ce complica inutil.o problema simpla.

  Patriciu a cumparat ceva si a platit doar o parte din obligatii. Cu cealalta parte a ramas dator. Simplu. A vandut? Treaba lui, datoriile ne-achitate nu s-au transferat, tot el trebuie sa-si plateasca datoriile.

  Eu propun sa-i confishte intreaga avere (oricum toata-i furata!).
  • 0 (4 voturi)    
   Concluzie (Marţi, 24 august 2010, 12:26)

   Alexandru C [anonim] i-a raspuns lui Daniel

   Ai chinuit rau cei 2 neuroni de ai ajuns la concluzia asta. :)

   Mestere daca eu vand o firma si negociez pretul de vanzare al ei cu active si pasive ce treaba mai am cu datoriile ei?
  • +2 (2 voturi)    
   nu este asa (Marţi, 24 august 2010, 12:30)

   marpo [anonim] i-a raspuns lui Daniel

   Dupa cum vezi FPS a vandut catre Rompetrol Group BV Rotterdam pachetul detinut de stat detinut la Petromidia. Se spune ca datoriile Petromidia vor fi preluate de catre cumparator (Rompetrol Group BV Rotterdam) si nu de Dinu Patriciu ca persoana fizica. KazMunaiGaz a cumparat de la Dinu Patriciu actiunile la Rompetrol, devenind noul actionar majoritar in Rompetrol.
   Dator a ramas tot Rompetrolul, atat ca doar cu alti actionar majoritar.
   Singura posibilitate ca Dinu Patriciu sa plateasca ceva ar fi ca firma KazMunaiGaz sa ii solicite daune daca nu ar fi stiut de aceasta datorie. Dar de obicei la asa tranzactii exista clauze in care Cumparatorul declara ca a analizat firma din punct de vedere juridic si economic si deci stie ce cumpara.
   Asa
  • -1 (1 vot)    
   cel mai simplu.... (Duminică, 12 septembrie 2010, 21:57)

   simplicissima [anonim] i-a raspuns lui Daniel

   Statul a vandut ceva, cu datorii.
   Simplu.
   A vandut? Treaba lui, datoriile ne-achitate nu s-au transferat, tot el trebuie sa-si plateasca datoriile.

   Ce zici, Einstein? e destul de simplu?
 • -1 (5 voturi)    
  Iar voi credulilor (Marţi, 24 august 2010, 11:21)

  nemesis [anonim]

  credeti ca daca cade Boc ,sau nu cade,veti beneficia cu ceva ?Viata voastra se va imbunatati ,va inselati amarnic Daca pdl nu era bagat si-n asta si-n celelalte matrapalzacuri nu-l lua de urechi pe PATRICIU? Dupa atatia ani nu reveniti la realitate?Toate partidele sunt clientela politica ,inclusiv conducatorul,de fapt el a fost printre primi dupa 89, flota unde e flota?.Spuneti un partid care nu este bagat in afaceri murdare,nu mai dau nume niciunuia din nici un partid pentru ca si voi postaci pdl,psd.pnl stiti,cunoasteti si nu inteleg pentru ce va atacati,jigniti pentru ca niciunul dintre voi nu va castiga NIMIC.
 • +4 (4 voturi)    
  De acord,dar trebuie completat cu ce a dat. (Marţi, 24 august 2010, 11:38)

  mircea [anonim]

  Deci trebuie confiscat si de la Nastase,Tariceanu,Remes,Norica Nicolai,Melescanu,Babiuc,Antonescu,Ciuvica,Dinescu, pentru a se recupera integral valoarea fraudata.
 • +2 (4 voturi)    
  Luati actiunile! (Marţi, 24 august 2010, 11:44)

  karenina [anonim]

  Statul, ca actionar, va putea supraveghea Rompetrol. Daca luati acum banii, se vor duce pe apa sambetei. Termitele asteapta la coltul strazii sa va praduiasca. Vedeti bine ca se pregatesc iar de motiune...
 • +3 (3 voturi)    
  conu dinu (Marţi, 24 august 2010, 12:10)

  porcabron [anonim]

  parerea mea in acest caz e ca statul trebuia sa faca o mica nationalizare.in acest mod dadea un semnal in piata.e la fel de interesant cum a reusit conu dinu,care fie spus se da mare patriot!!!!!!!!,sa i-l faca pe bombonel sa-i dea o amanare de la plata ptr.un timp asa de mare."pariotii" bombonel si conu dinu care se gandesc tot timpul la binele boborului au facut tot ce le-a stat in putinta sa devalizeze bugetul de stat....unde ar trebui sa fie acesti indivizi acum?????las loc comentariilor.....


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by