Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Economisti: Romania trebuie sa iasa pe pietele internationale. Exista riscul ca bancile locale sa nu mai poata finanta statul, iar structura actuala a datoriei publice este “nesanatoasa”

Romania trebuie sa iasa pe pietele internationale. Exista riscul ca bancile locale sa nu mai poata finanta statul, iar structura actuala a datoriei publice este “nesanatoasa”. Avertismentul vine de la economisti, care atrag atentia ca ponderea emisiunilor pe termen scurt este destul de mare si ar putea reprezenta un risc pentru economie. "In momentul de fata (...) avem un efort de rostogolire a datoriei publice destul de ridicat pe termen scurt, iar asta ne expune la niste riscuri", a declarat presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru. "Daca nu ai consolidare fiscala si pietele vad ca de fapt nu ai o traiectorie de reducere a deficitului bugetar si recurgi la solutii temporare, aproape in mod inevitabil scadentele devin din ce in ce mai scurte pentru ca finantatorul nu are incredere", a explicat profesorul de economie Daniel Daianu. In ceea ce priveste indemnul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, ca autoritatile sa incerce toate instrumentele de imprumut, cei doi economisti sunt de parere ca Romania nu a fost prezenta pe pietele externe in ultimii ani deoarece nu a avut politici economici credibile.

Deteriorarea relatiilor ruso-romane ar putea intra in teritoriu economic, spun oficialii rusi

Deteriorarea relatiilor romano-ruse ar putea intra pe teritoriu economic, a anuntat presedintele Comisiei de Afaceri Externe din Duma de Stat, Konstantin Kosacev. Pentru a vedea care sunt domeniile economice care ar putea fi cel mai afectate, HotNews.ro a obtinut "istoria" schimburilor comerciale pe primul semestru dintre Romania si Rusia. In cifre, relatiile economice stau in felul urmator: de la rusi am importat in prima jumatate de an 1,8 milioane de tone de marfuri in valoare totala de aproximativ 1 miliard de euro. La export, Romania a oferit in aceeasi perioada 65.000 de tone de marfuri, in valoare de 366 milioane de euro. Adica avem un deficit comercial cu rusii, de peste 670 milioane de euro. Cea mai mare pondere a importurilor este formata din combustibili si uleiuri minerale - peste 950 de milioane de euro. Pe locul al doilea - cu peste 18 milioane de euro - avem importurile rusesti de fonta, fier si otel, iar pe locul al treilea, - cu peste 11 milioane de euro - sunt minereuri, zgura si cenusa. Cele mai vulnerabile sectoare sunt asadar cel al combustibililor, minereurilor si materiilor prime folosite in special in constructii, sectoare in care o posibila restrangere a exporturilor rusesti catre Romania ar putea genera probleme economice in tara.

De cealata parte, zonele vulnerabile pentru rusi sunt exporturile Romaniei din auto, farma si cerealiera, unde sunt cele mai mari sume obtinute. Federatia Rusa reprezinta al 12-lea partener comercial ca importanta pentru Romania, cu mai putin de 2 procente pondere in totalul exporturilor.

In ultima vreme, Finantele resping pe banda ofertele bancilor. Bancile spun ca un randament rezonabil ar fi 7,4%, nivel de care Statul nici nu vrea sa auda

Ministerul Finantelor Publice a respins in urma cu aproape o saptamana toate ofertele bancilor pentru emisiunea de obligatiuni de stat de tip benchmark cu maturitate la 30 aprilie 2015. Valoarea anuntata a licitatiei era de 300 de milioane de lei, iar bancile au depus cereri de cumparare de peste 500 de milioane de lei. Potrivit unei analize HotNews.ro, bancherii spun ca 7% e un randament prea mic, atata vreme cat inflatia depaseste acest nivel. Finantele spun ca mai mult nu platesc si se pregatesc sa iasa pe pietele internationale. Bancherii mai spun ca un randament acceptabil ar fi la 7,4%, de care insa Finantele nici nu vor sa auda. Licitatia de joia trecuta a fost o redeschidere a emisiunii din 8 martie.

HP si Dell lupta pentru a cumpara o companie care furnizeaza sisteme de stocare

HP si Dell lupta pentru a cumpara o companie care furnizeaza sisteme de stocare. Dupa ce Dell a anuntat ca va plati 1,15 miliarde de dolari pentru achizitia companiei 3Par specializata in productia de dispozitive de stocare, Hewlett-Packard a venit acum cu o oferta rivala de 1,6 miliarde dolari. O lupta care arata cat de mare este concurenta pe piata, noteaza Financial Times. HP a facut mai multe achizitii in ultimii ani, cea mai recenta fiind cumpararea Palm, in dorinta de a-si diversifica domeniile de activitate pe langa clasicele PC-uri la care marja de profit a scazut. 3Par are circa 700 de angajati si - indiferent de cine o va prelua - va profita de puternice retele de distributie pentru a ajunge in cat mai multe piete. 3Par a fost infiintata in 1999 si furnizeaza sisteme de stocare a datelor pentru companii medii si mari.