Diverse comisii din Senat se joaca cu TVA-ul; ba e 19%, ba e 24%. Scaderea TVA la 19% dupa doua luni de la majorare ar fi o greseala imensa. Pe langa sentimentul de instabilitate transmis mediului de afaceri, preturile NU vor scadea; singurul efect ar fi cresterea in continuare a deficitului bugetar, scrie Mihai Marcu, pe blogul lui.

Odata ce populatia s-a obisnuit cu un nivel de pret, cu TVA 24%, acesta este noul pret de echilibru pentru acel produs. Chiar daca taxele ar scadea, comerciantii nu au niciun motiv sa scada preturile, pe termen mediu si scurt, deoarece populatia oricum ar plati acel pret cu care s-a obisnuit. Scaderile de pret se vor produce pe termen lung, in masura ce exista concurenta.

Pe de alta parte, ministrul Vladescu lanseaza cateva declaratii interesante:

  • "Si amendamentele care s-au facut, inclusiv cele care par foarte bine, in favoarea poporului roman, referitoare la reducerea TVA la alimente... stiti foarte bine ca sunt inutile, pentru ca niciodata TVA nu se va reduce. Vom majora infractionalitatea, respectiv evaziunea fiscala si vom incuraja preturile care se transfera in buzunarele celor care vand produsele respective"

Partea cu TVA-ul care nu se va reduce niciodata nu are logica. TVA-ul este acum la un nivel urias din motive de deficit bugetar. In cazul unei viitoare relansari economice, odata cu cresterea incasarilor la buget, vor exista premisele reducerii TVA. Promisiunea mentinerii TVA de 24% pe termen nedefinit, indiferent de situatia economia, este cel putin hazardata.

Comenteaza pe Economia pe intelesul tuturor.