Datele publicate miercuri de catre BNR arata ca la sfarsitul lunii iulie, totalul restantelor la banci a ajuns la 13,44 miliarde lei, cifra in scadere fata de sfarsitul lunii iunie cand restantele totalizau 13,63 mld lei.

Din aceasta suma, 6,74 mld. lei reprezinta restantele la creditele in moneda natonala, iar 6,7 mld. lei reprezinta restantele la creditele in valuta. Per total, restantele reprezinta 6,46% din soldul total al creditelor - 8,58% in cazul creditelor in lei si 5,18% in cazul creditelor in valuta.

Cum stau insa lucrurile in sectorul creditelor ipotecare si de nevoi personale garantate cu ipoteci? Conform BNR, in cazul creditelor ipotecare, la sfarsitul lunii iunie restantele reprezentau 3% din sold respectiv 190 mil. euro, iar in ceea ce priveste creditele de consum garantate cu ipoteci, datele arata ca restantele reprezentau 5,9% din sold sau 400 mil. euro.

Daca vom considera ca suma medie imprumutata a fost de 35.000 de euro in cazul unui credit ipotecar si de 20.000 de euro in cazul unui credit garantat cu ipoteci, rezulta ca numarul creditelor restante este de aproximativ 25.000. Cu alte cuvinte, 25.000 dintre proprietarii care si-au ipotecat locuintele au acum probleme cu returnarea creditelor.

Trei grafice interesante din Raportul asupra stabilitatii financiare lansat de BNR in urma cu doua zile: (i) evolutia averii nete a populatiei (pretul locuintelor a scazut in medie cu ~15% in 2009), (ii) situatia restantelor in functie de moneda in care a fost acordat creditul (atentie la creditele in franci elvetieni!) si (iii) evolutia restantelor pe tipuri de credite (se observa cresterea sustinuta a restantelor la creditele de nevoi personala garantate cu ipoteci, si o relativa plafonare a restantelor la creditele ipotecare).

Vezi graficele si comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.