Autoritatile elvetiene au anuntat joi ca au predat oficialilor din SUA informatii despre jumatate din cei 4.450 de clienti americani ai bancii UBS suspectati de evaziune fiscala, transmite AFP. SUA impusesera 26 august ca data limita pentru a primi informatii despre evazionisti.

Departamentul elvetian al fiscalitatii a declarat ca SUA si Elevtia sunt "optimiste" ca Guvernul de la Washington isi va retrage "definitiv" procesul civil intentat UBS. Elvetia spera ca livrarea datelor despre toti cfei suspectati de evaziune sa fie finalizata in toamna.

Oferirea datelor reprezinta punctul central al intelegerii incheiate in august 2009 intre cele doua tari, pentru a evita o posibila actiune in justitie impotriva uneia dintre cele mai mari banci din lume.

In iunie 2010, Camera inferioara a Parlamentului elvetian a votat in favoarea acordului care permite SUA sa aiba acces la conturile de la Banca elvetiana UBS a 4.450 de cetateni americani suspectati de evaziune fiscala. Acordul, care reprezinta o premiera in "secretul bancar" elvetian, a avut nevoie de aprobarea Parlamentului pentru a intra in vigoare.

Acordul incheiat anul trecut intre Statele Unite si UBS le permite autoritatilor de la Washington sa aiba acces la numele si datele a aproximativ 4.500 de clienti americani ai bancii elvetiene, despre care Internal Revenue Service (IRS) - fiscul american - sustine ca ascund peste 15 miliarde de dolari in conturi secrete din Elvetia.

Un acord care "transmite urmatorul mesaj: IRS ii urmareste si ii va urmari fara incetare in toata lumea pe cei care se sustrag fiscului", a declarat anul trecut Douglas Shulman, de la IRS. Termenii acordului incheiat intre Washington si UBS prevad furnizarea catre fiscul american a numelor celor 4.450 dintre clientii bancii, acuzati de evaziune fiscala.

Anul trecut, presa de peste Ocean a scris ca Guvernul de la Washington doreste sa afle numele a aproximativ 52.000 de americani. Referindu-se la acest numar, Shulman a precizat ca era vorba despre o estimare pe care UBS a facut-o in legatura cu numarul americanilor care au conturi in Elvetia.

Evaziunea fiscala nu este considerata o crima in Elvetia, in timp ce dezvaluirea numelor clientilor este o ofensa criminala. Directorii si angajatii bancilor care dezvaluie numele clientilor sunt pasibili de amenda, inchisoare si alte penalitati. In februarie 2009, UBS a fost de acord sa plateasca guvernului american 780 de milioane de dolari, dupa ce a recunoscut ca unii angajati au ajutat clientii americani sa insele autoritatile fiscale americane.