Doar 15-20% din proprietarii de locuintele din Romania isi vor cumpara o polita de asigurare obligatorie in primul an de la lansarea programului, a spus a declarat Marius Bulugea, presedintele Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID). “Daca dupa trei ani de derulare a programului vor fi asigurate jumatate din locuinte, as avea ce sa povestesc”, a mai spus acesta.

Marius BulugeaFoto: AGERPRES

Din 15 iulie, cand au fost lansate politele de asigurare obligatorie a locuintelor, companiile care participa la acest program au comercializat 25.800 de polite, in conditiile in care numarul total al locuintelor care trebuie asigurate este de 8,3 milioane.

  • Romanii se lasa greu convinsi sa cumpere polite obligatorii,

“De la 2-300 de polite pe zi, cat se incheiau imediat dupa lansarea programului, am ajuns la 1.000 de polite de asigurari obligatorii incheiate zilnic”, spune Marius Bulugea.

Acesta a explicat ca vanzarile merg greu pentru ca firmele de asigurari sunt la inceput de drum si nu au incheiat inca stagiile de pregatire pentru agentii de vanzare. Totodata, romanii se lasa greu convinsi sa cumpere polite obligatorii, pentru ca nu constientizeaza de multe ori riscul caruia se supun. In plus, multi romani sunt acum in concediu.

Un alt motiv pentru care vanzarea politelor decurge greoi este insa si interesul slab al brokerilor pentru acest produs. Bogdan Andriescu, seful Uniunii Nationale a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania, spune ca brokerii nu vand polite de asigurari obligatorii de locuinte decat atunci cand este vorba despre un client caruia ii vand totodata si o asigurare facultativa. In prezent, 24% din locuintele din Romania beneficiaza de o polita de asigurare facultativa.

Bogdan Andriescu

Bogdan Andriescu

Foto: AGERPRES

“Comisionul pe care asiguratorul il primeste pentru comercializarea unei polite obligatorii este de circa 1-2 euro, venit care este impartit cu brokerul, deci pentru broker rezulta un castig infim”, a spus Andriescu.

Insa, atrage atentia, Andriescu, nu asiguratorii ar trebui sa se implice foarte puternic in comercializarea politei, ci oamenii ar trebui sa fie interesati sa cumpere, pentru ca este vorba de un produs obligatoriu.

  • PAID pregateste o campanie intensa de mediatizare a programului de asigurare obligatorie a locuintelor

Pentru a aduce oamenii la sedii, asiguratorii trebuie sa isi promoveze produsul, iar PAID pregateste o campanie intensa de mediatizare a programului de asigurare obligatorie a locuintelor, care se va derula pe principalele canale media, incepand cu luna octombrie, a spus Marius Bulugea. Ca urmare a campaniei, vanzarea de polite este de asteptat sa creasca, seful PAID estimand ca se va ajunge la 3000 - 4.000 de asigurari comercializate zilnic.

Potrivit sefului PAID, companiile are au fost pana acum cele mai active pe piata asigurarilor obligatorii de locuinte sunt Generali, Astra, Uniqa, Groupama si Ardaf, adica firmele care dispun de cele mai mari retele de agenti de asigurare.

Pentru zona rurala, mai greu accesibila agentilor de asigurari, companiile si-au pregatit o strategie de vanzare care va include implicarea primariilor “care vor fi anuntate din timp pentru a ii aduna pe asigurati, asa incat sa poata fi incheiate politele si chiar si incasate primele de asigurare de la acestia”, a explicat Bulugea.

Seful PAID se asteapta ca in primul an de la demararea programului de asigurare obligatorie a locuintelor gradul de acoperire al politelor sa fie de 15-20% din piata.

Bogdan Andriescu crede ca in urmatorii trei ani asiguratorii nu vor reusi sa incheie polite pentru mai mult de 25% din locuintele din Romania.

“Turcii au lansat cu mult inaintea noastra acest program si au ajuns la un grad de acoperire de 18 – 20% din piata, asa ca nici la noi nu ma astept ca rata de succes sa fie mare”, a spus Andriescu.

  • Amenzile pentru neincheierea politelor, greu de aplicat

PAID alcatuieste acum baza de date cu locuintele din Romania, care va fi folosita pentru penalizarea celor care nu au incheiat asigurari pana la finele anului, dar colectarea ar putea merge destul de greoi. “Deocamdata, din 3.300 de primarii din tara am strans date de la circa 800”, a spus Bulugea.

“Acum suntem intr-o faza usoara, deoarece colectam date de la primarii care sunt dotate cu mijloace de stocare informatica, insa doar 80% au aceasta posibilitate. Va fi foarte greu cand vom avea de colectat date de la restul de 20%”, a spus Bulugea.

Proprietarii care nu cumpara politele obligatorii de locuinte, care au valori de 10 si 20 de euro, pot fi sanctionati cu sume cuprinse intre 100 si 500 de lei.