Bogdan Dragoi, secretar de Stat la Finante: Statul german nu are obligatii economico- financiare fata de Romania. Bundestag a demarat o ancheta pe aceasta tema
Iata cateva intrebari din textul interpelarii din Bundestag, depusa luni, 23.08.2010 de Ulla Jepke:
"Cerem guvernului federal sa respunda urmatoarelor
Intrebari (sunt 8 intrebari- n.m DP)
-Are guvernul federal stiinta despre continutul articolui 28 din Tratatul de Pace de la Paris si despre faptul ca aceasta clauza de renuntare nu se refera la obligatiile de plata rezultate din angajamentele si acordurile care au fost inainte de starea de razboi?
-Ia guvernul federal in considerare orice solduri rezonabile raportate sau o versiune actualizata si, daca da, care este modul juridic in care acestea isi motiveaza punctul de vedere (va rugamsa aduceti articole relevante din acord sau cu alt temei legal)?
-Au discutat oficialii Republicii Federale dupa 1949 vreodata cu guvernul roman, problema unei posibile continuari a acordurilor economice existente?"
Diseara am sa mai public , cum spuneam, un document de pe vremea lui Ceausescu, prin care acesta solicita Germaniei despagubiri financiare. Ultima fraza din document, purtand semnatura consilierului unui fost presedinte german, este revelatoare. O noua discutie despre despagubiri ar putea periclita relatia germano-romana. Inevitabil, o discutie ar duce la diferende pe tema pagubelor si a persoanelor pagubite. Nu s-ar putea evita sa se arate Romaniei- care pana in 1944 a fost suverana si aliata- ca o considerabila parte a persecutiei evreilor provine din propria decizie.
Citeste si comenteaza pe blogul lui Dan Popa.

DEZBATERE VIDEO De la dosarul cu șină la smart city. Cum îmbunătățește tehnologia viața oamenilor - exemple concrete. Autorități: Fără o strategie națională, vom face proiecte haotice
Una dintre cele mai importante linii de tramvai din București, care face legătura între Băneasa și centru, stă închisă de 4 ani / Motivul: pe terenul unde întoarce tramvaiul sunt cereri de retrocedare
EXCLUSIV Proiectele imobiliare controversate care vor merge mai departe după ce Nicușor Dan a suspendat PUZ-urile sectoarelor. Miza cea mai mare e la sectorul 2
De ce nu poți să-ți plătești online taxele și impozitele la toate primăriile? Ministrul Teleman ar vrea amenzi pentru instituțiile care nu se înrolează în Ghișeul.ro
Conturul unui conflict militar Rusia - Ucraina, mai pronunțat ca niciodată: „Concentrarea de forțe rusești e mai mare ca în 2014. Nu excludem niciun scenariu, de la Putin ne putem aștepta la orice”
HARTĂ INTERACTIVĂ Autostrada „Moldovei” A7 Pașcani - Suceava - Siret: Variantele de traseu analizate oficial
Sa stim si noi fraierii, nu de alta!
Pai nu stiu ce ne opreste sa zicem si noi la fel la creditorii nostri? Probabil pt ca este o tampenie?
FRATE CA FRATE, DAR BRANZA-I PE BANI!
Terminati cu stupizenii de genul "relatii speciale" pt ca rad si curcile de asemenea ineptii!
Afacerile sunt afaceri!
Pe suedezi i-a durut fix in cur de relatia speciala cu Romania sau de faptul ca ei inotau in bani si noi ne mancam de sub unghii. Au cerut banul pana la ultimul cent!
Nu neaparat ca nemtii ne-ar fi dat inapoi cele 20 miliarde si am plati datoria la FMI, astea sunt vise.
Dar se putea negocia politic ceva. Spre exemplu, Romania le sterge datoria asta istorica in schimbul unor garantii de investitii a companiilor germane in industria constructoare de masini, transporturi, aparare, sau sa ne dea acces la tehnologii, etc.
O idee simplista ar fi ca Germania sa-si asume, in schimbul stergerii datoriei, investitii de, sa zicem, 10 miliarde de euro in urmatorii 10 ani. Ar fi ceva, nu ? Sau sa construiasca o cale ferata de mare viteza pe ruta Constanta-Bucuresti-Budapesta-Viena-Berlin. Si noi le dam si CFRul la BundesBahn, si asa e in faliment. Sunt multe solutii.
Dar cu guvernul actual, cred ca ni-i facem dusmani, si nu prieteni. A se vedea politica externa dezastruoasa din ultimii 10 ani. Avem mari probleme cu rusii si ucrainienii, ne mai trebuie acum ca si nemtii sa se supere pe noi.
In ceea ce priveste relatiile romano-germane.Care relatii?
de cati ani va citesc si va rog intr-una: vreau si io un cv detaliat a lu' domnu' asta... Dragoi
nu de alta dat o simpla cautare pe gogu ne da o groaza de informatii
macar spuneti ca nu se poate :)
subscriu la cele scrise mai sus de catre fostul coleg de liceu, chiar nu puteti sa faceti o listutza mititica cu baietii astia ... sunt si ei tot ai nostrii
Daca sunt datori, de banii astia sa faca o autostrada Bucuresti-Berlin cu 4 benzi. 3 pe sensul Bucuresti-Berlin si una pt depasire!!
O zi buna si un weekend placut va doresc.
Dar,
1. Tratatul de pace de la Paris a sfarsit primul razboi mondial, al doilea s-a sfarsit cu CAPITULAREA GERMANIEI la 9 mai.
Deci datoriile Germaniei din 1936-1944 nu au fost incluse in tratatul din 1919.
2.Daca cititi raspunsul MF, acolo nu apare nimic despre "periclitarea relatiilor cu Germania", doar se spune ca in arhivele BNR si MAE nu exista documente ce sa sustina aceasta datorie si se cere romano-elvetianului, daca are, sa le trimita catre MF
3.Faptul ca Dragoi a avut jeep nu stiu, mareste sau scade creanta imaginara?
Pentru lamuriri vezi aici http://hymerion.ro/2010/08/20/bnr-ar-putea-recupera-din-germania-peste-18-miliarde-de-euro-banii-reprezinta-datorii-neachitate-dintr-un-contract-semnat-in-1939.html
PS: pentru aceste informatii, solicit in loc de 900E, 3000E partea mea din suma recuperata.
Subiectul intregii acestei povesti este Romania si eventualele datorii pe care le are de recuperat de la Germania. Deci e normal sa vorbim despre tratatul semnat de Romania la sfarsitul WW II cu aliatii invingatori. Scrie foarte clar in acel tratat la art. 28. ca “Romania renunta la orice pretentii fata de Germania, cu exceptia celor rezultand din contracte si alte obligatii anterioare datei de 1 septembrie 1939, precum si din drepturi dobindite inainte de aceeasi data” . Deci Romania se obliga sa renunte la creantele sale fata de Germania cu exceptia celor de dinainte de 1 septembrie 1939. Asadar eventualele datorii pe care Germania le mai avea fata de Romania ca urmare a acordului economic bilateral din martie 1939 nu erau anulate de tratatul de pace incheiat de Romania la sfarsitul WW II.
Germania a incercat sa acrediteze ideea ca nu mai are nimic de platit Romaniei deoarece aceasta a renuntat la banii care i se cuveneau atunci cand Bucurestiul a semnat tratatul de pace de la sfarsitul WW II. Lucru evident fals dupa cum o demonstreaza art.28 din respectivul tratat.
Cred ca dvs ar trebui sa cititi cu atentie toate articolele scrise pe acest subiect. Nu a pomenit nimeni de un tratat incheiat de Germania la sfarsitul WW II, dar de unul incheiat de Romania da.
Cat despre WW II puteti incepe de aici http://www.secondworldwarhistory.com/
Iar pentru tratatele de pace de la Paris din 10 februarie 1947, daca tot va place wikipedia, de aici http://en.wikipedia.org/wiki/Paris_Peace_Treaties,_1947
In legatura cu Romania si tratatul semnat de ea la sfarsitul WW II: http://www.ioanscurtu.ro/content/view/22/1/
Pentru o documentare solida va recomand insa sa mergeti la o biblioteca. WW II este pe primul loc in topul subiectelor cu cele mai multe carti scrise.