Ministerul de Finante a fost solicitat sa isi dea oficial cu parerea despre creanta BNR asupra Germaniei. Nu am sa va plictisesc foarte tare, am sa va spun doar ca Bogdan Dragoi zice ca Germania nu are ce rambursa Romaniei si se intreaba daca acel contract mai e in vigoare. Sigur ca e in vigoare, ca altfel nu ar fi demarata o ancheta in Bundestag pe aceasta tema. Din cate stiu, urmeaza si alte actiuni similare.

Iata cateva intrebari din textul interpelarii din Bundestag, depusa luni, 23.08.2010 de Ulla Jepke:

"Cerem guvernului federal sa respunda urmatoarelor

Intrebari (sunt 8 intrebari- n.m DP)

-Are guvernul federal stiinta despre continutul articolui 28 din Tratatul de Pace de la Paris si despre faptul ca aceasta clauza de renuntare nu se refera la obligatiile de plata rezultate din angajamentele si acordurile care au fost inainte de starea de razboi?

-Ia guvernul federal in considerare orice solduri rezonabile raportate sau o versiune actualizata si, daca da, care este modul juridic in care acestea isi motiveaza punctul de vedere (va rugamsa aduceti articole relevante din acord sau cu alt temei legal)?

-Au discutat oficialii Republicii Federale dupa 1949 vreodata cu guvernul roman, problema unei posibile continuari a acordurilor economice existente?"

Diseara am sa mai public , cum spuneam, un document de pe vremea lui Ceausescu, prin care acesta solicita Germaniei despagubiri financiare. Ultima fraza din document, purtand semnatura consilierului unui fost presedinte german, este revelatoare. O noua discutie despre despagubiri ar putea periclita relatia germano-romana. Inevitabil, o discutie ar duce la diferende pe tema pagubelor si a persoanelor pagubite. Nu s-ar putea evita sa se arate Romaniei- care pana in 1944 a fost suverana si aliata- ca o considerabila parte a persecutiei evreilor provine din propria decizie.

Citeste si comenteaza pe blogul lui Dan Popa.