"Pana acum va pot spune ca cei de la Fiscul american - celebrul IRS - ne-au raspuns, confirmandu-ne ca activitatea companiei pe teritoriul SUA este minora. De altfel, rulajele prin bancile romanesti sunt aproape nule. Ei au facut majorari de capital bazandu-se pe actiuni ale unei companii de pe teritoriul american, pe care si le-au evaluat la valori foarte mari", a declarat pentru HotNews.ro presedintele ANAF, Sorin Blejnar. In acest moment desfasuram controale alaturi de Fiscul german, pentru ca lucrurile stau intr-adevar sub semnul intrebarii, a mai spus Blejnar.

American European Marketing& Entreprise, cea mai profitabila firma din Romania, nu platea impozit pentru ca era vorba de un profit contabil, obtinut prin reevaluare. Acesta devenea impozabil doar in momentul vinderii activelor.Ori, acest lucru nu se intampla pentru ca nimeni nu cumpara active la preturi auto-evaluate la miliarde de euro.

  • Profit doar pe hartie

Potrivit surselor HotNews.ro, modul in care au procedat cei de la American European Marketing& Entreprises arata ca profitul era strict pe hartie si avea ca scop probabil obtinerea unui tun de la o banca din afara tarii.

"Ei voiau sa arata in afara Romaniei ca au o bonitate iesita din comun, care ii califica pentru un imprumut urias de pilda", au mai spus sursele citate. Este vorba probabil de un cult fara activitati economice de anvergura si nu m-ar mira ca undeva in lume, o banca sa acorde un mare imprumut banesc, dupa care toti sa isi piarda urmele", au mai spus sursele noastre.

ANAF urmeaza sa primeasca in aceste zile rezultatul verificarilor efectuate de Fiscul german, dupa ce IRS-ul american a invalidat o parte din afacerile derulate de AEME pe teritoriul SUA

  • Scenarii privind spalarea de bani

"Exista proceduri care ne fac sa ne gandim la scenarii in care o firma isi supraevalueaza activele si gaseste o banca prin insulele Barbados pe care o convinge ca in Romania este extreme de profitabila- cu un profit de 3,6 miliarde de euro si ca merita un imprumut de doua miliarde de euro. Se iau banii, dupa care firma se inchide, banca da faliment si lumea uita in timp povestea.Nu spun ca acesta este scenariul, ci doar ca tehnic, nu este de evitat.

Ganditi-va ca ei si-au majorat capitalul ca si cum dumneavoastra ati decide brusc ca tricoul pe care il purtati nu valoreaza 100 de lei, ci un miliard de lei. Nimeni nu poate sa spuna ca nu e asa, astfel incat Dvs valorati brusc cu un miliard in plus", au explicat sursele noastre.

Oficialii Oficiului pentru Combaterea Spalarii Banilor au declarat pentru HotNews.ro ca legea ii impiecida sa furnizeze informatii punctuale legate de persoane fizice sau juridice, dar au descris pentru noi modul in care spalarea de bani poate avea loc cu o "aparenta de legalitate"

"In ipoteza in care am fi sesizati de o banca comerciala cu privire la tranzactiile suspecte efectuate de un cetatean nerezident X si SC A SRL, presupunand ca X a incasat in contul persona o suma de cateva milioane de lei noi , reprezentand transferuri bancare efectuate la ordinul SC A SRL si SC B SRL, cu justificarea contravaloare contract de vanzare-cumparare actiuni ale SC C SA", am putea discuta de urmatoarea situatie: SC B SRL, in prezent in faliment, tine evidenta financiar-contabila dubla mai multor societati comerciale, printre care si SC A SRL, pentru care emite facturi fiscale si documente de incasare (desi este in faliment). In spatele firmelor respective se afla de fapt cetateanul nerezident Y (ruda cu X). Societatile comerciale mentionate sunt conduse de membri ai familiei lui Y, pentru a le da acestora posibilitatea de obtinere a vizelor de sedere pe teritoriul Romaniei si pentru a-l scapa pe Y de raspundere.

Respectivele societati comerciale au obiecte de activitate cum ar fi: "casa de schimb valutar", "hotel", "bar", prin intermediul acestor firme derulandu-se activitati evazioniste, neexistand case de marcat, neeliberandu-se bonuri fiscale, neinregistrandu-se documentele primare; in cazul schimburilor valutare, acestea se efectueaza fara a se solicita actul de identitate al clientului.

Cetateanul nerezident X figureaza in baza de date a ONPCSB ca facand obiectul unei sesizari intocmite in cadrul Oficiului, din analiza efectuata in lucrarea respectiva rezultand ca X a infiintat o societate comerciala finantand achizitiile utilajului si inchirierea spatiului pentru desfasurarea activitatii de productie cu fonduri rezultate din operatiuni de contrabanda cu tigari derulate pe teritoriul altui stat. Totodata, Oficiul detine informatii conform carora o parte din profiturile firmei respective nu a fost inregistrata in evidenta contabila, fiind transferata de alti doi cetateni nerezidenti la extern, in conturile a doua persoane semnalate ca facand parte din cercul relational al lui X.

In cadrul Oficiului au fost analizate conturile bancare deschise de cetateanul X la o banca comerciala din Romania, fiind identificate urmatoarele operatiuni:

- X a incasat de pilda suma de 470.000 RON la ordinul SC A SRL, plata reprezentand contravaloarea unui contract de vanzare-cumparare actiuni la SC C SA; valoarea totala a tranzactiei specificate in contract a fost de peste 9.000.000 RON;

- ulterior, cei 470.000 RON au fost schimbati in USD si au fost transferati de X in contul deschis de cetateanul nerezident Z la o banca dintr-o tara situata in Asia de Sud-Vest, cu titlul "sprijin familial";

- de asemenea, contul lui X a fost alimentat cu suma de 3.900.000 RON la ordinul SC B SRL, in baza unui contract de vanzare-cumparare actiuni la SC C SA la pretul de 1.900.000 EUR;

- ca si in primul caz, tranzactia respectiva a fost urmata de un schimb valutar, rezultand cca. 1.300.000 USD.

- in aceeasi zi, X a efectuat doua transferuri din contul sau deschis in Romania in conturile sale personale, astfel:

o 800.000 USD in contul sau deschis la o unitate bancara dintr-o tara situata in Asia de Sud-Vest;

o 500.000 USD in contul sau deschis la o unitate bancara dintr-o tara situata in Africa de Nord", au declarat pentru HotNews surse din cadrul Oficiului.

E drept, nu exista niciun indiciu oficial privitor la spalarea de bani in Romania. Cercetarile ANAF sunt in toi, iar pe masura ce vom avea date noi, va vom tine le curent.