Banca centrala americana se afla intr-o pozitie foarte delicata si trebuie sa reasigure pietele financiare, pe fondul ingrijorarilor legate de fragilitatea relansarii economiei Statelor Unite, mentinandu-si totodata marja redusa de manevra in politica monetara, relateaza Le Monde.

"Comitetul de politica monetara este pregatit sa puna in practica o relaxare monetara suplimentara prin intermediul masurilor neconventionale daca va fi nevoie", a declarat presedintele Federeal Reserve, Ben Bernanke, intr-un discurs extrem de asteptat, sustinut vineri in cadrul reuniunii anuale a bancii centrale, in Wyoming. Declaratii foarte nuantate, care releva pozitia delicata in care se afla institutia americana.

Presedintele Fed se declara prudent, dar optimist in ceea ce priveste perspectivele economiei americane: "Estimez ca economia va continua sa creasca in semestrul doi, fie si intr-un ritm relativ lent", a declarat el, adaugand ca "perspectivele prealabile ale unei imbunatatiri a cresterii in 2011 exista in continuare".

Departamentul Comertului a revizuit in scadere, de la 2,5 % la 1,6 %, cresterea economiei americane pentru semestrul doi. Desi mai putin pesimista decat estimau analistii, care se asteptau la o cifra de circa 1,3 %, vestea ramane una proasta, realimentand temerile legate de o recesiune in W, in care produsul intern brut cade din nou, dupa o perioada de relansare.

Semnele de slabiciune se multiplica

Economistii sunt de acord ca nu au disparut consecintele crizei financiare. "O criza bancara de o asemenea amploare este ca un cutremur de pamant, exista replici", explica Michel Aglietta, profesor de stiinte economice la universitatea Paris-X. "Sectorul privat este intr-un proces de reducere a datoriilor. Nu trebuie deci sa ne asteptam la o relansare a consumului privat", precizeaza economistul.

Michel Aglietta avertizeaza ca speranta ca relansarea economica va fi una viguroasa in perioada imediat urmatoare este iluzorie. "Dupa o perioada temporara de relansare, datorata injectiilor masive de bani, economia americana isi arata slabiciunile. Si aceasta slabiciune este sigura: cresterea se va reduce", crede el.

In ultima perioada, semnele de slabiciune s-au multiplicat. Piata imobiliara ramane apatica, consumul intampina greutati in relansare iar somajul a ajuns la nivele mult peste cele inregistrate inaintea crizei: 9,5% in iulie, fata de 4 - 5% inainte de inceperea crizei financiare.

Marja limitata de manevra a Fed

Recesiunea in W nu este o fatalitate: ea face parte din scenariile posibile, dar depinde puternic de politica economica. Marja de manevra a Fed ramane insa limitata: instrumentul traditional al politicii monetare este reducerea dobanzii de referinta, dar acesta este deja aproape de zero. Ramane un alt instrument, care a inceput deja sa fie aplicat: cumpararea masiva de titluri, pentru a injecta luchiditati in piata.

Fed a anuntat deja in 10 august ca va reinvesti produsele de obligatiuni ipotecare ajunse la scadenta in imprumuturi de stat pe termen mai lung. Iar vineri a anuntat ca este pregatita sa mearga si mai departe in aceasta directie, in speranta ca aceste anunturi vor fi suficiente pentru a linisti pietele financiare.

Economistii se tem in special de fenomenul reducerii preturilor, pe fondul unei cresteri slabe. Asa cum explicat New York Times, Ben Bernanke a studiat atent ce a urmat dupa izbucnirea bulei internetului in 2001. Chiar daca Statele Unite nu au cunoscut o perioada de deflatie de la Marea Depresiune din anii '30, acest risc exista.

"Riscul este real si trebuie luat in calcul", explica Christophe Blot, de la Centrul de cercetari in economie Sciences Po. "Intr-un context de reducere a preturilor activelor financiare, a unui somaj de lunga durata, o inflatie indusa de salarii este putin probabila: somerii, pentru a-si gasi de lucru, accepta salarii din ce in ce mai mici. (...) Toate acestea pot genera o spirala negativa, o cadere a cererii si a preturilor".

Autoritatile americane spera sa contracareze un astfel de fenomen. "Politica Fed ramane in spiritul sustinerii economiei", spune Christophe Blot. "Fed da semnalul ca nu vor exista restrictii ale politicii monetare si arata ca este pregatita de orice pentru a preveni riscul deflationist".