Boc incearca iar sa "fenteze" Banca Centrala Europeana si sa taie cu 25% salariile din BNR. Trichet, seful BCE, repeta: Ce vrea Guvernul e ilegal

de Dan Popa     HotNews.ro
Luni, 30 august 2010, 13:35 Economie | Finanţe & Bănci


Emil Boc
Foto: TVR1
 documente
(30 Aug 2010) DOC, 87KB
(30 Aug 2010) PDF, 248KB
(30 Aug 2010) DOC, 33KB
Ministerul de Finante a trimis in data de 19 august un nou proiect de ordonanta Bancii Centrale Europene in care taierea salariilor angajatilor BNR este "mascata", dupa ce proiectul anterior primise un aviz negativ din partea BCE. Presedintele BCE Jean-Claude Trichet  s-a declarat si de aceasta data "ingrijorat" de faptul ca Finantele nu pricep ca nu au ce cauta cu foarfeca salariala intr-o banca centrala. Proiectul stabileste ca sumele reduse din salariile personalului BNR nu se mai vireaza la buget ci ramin in contabilitatea BNR. Calculul era simplu. Banii  ramin la BNR dar luam apoi din ei 80% - cota de profit pe care BNR o vireaza la stat.
 • Formula gasita de Guvern: sumele rezultate prin diminuarea drepturilor salariale se vor reflecta in rezultatele financiare ale Bancii Nationale a Romaniei
Cu toata diplomatia care caracterizeaza intotdeauna opiniile acestei institutii se poate constata nota categoric crescendo a nemultumirii fata de atitudinea romaneasca a initiatorilor. Daca BCE a devenit si mai nemultumita fiind interesant de urmarit cum va suna pozitia Comisiei Europene, care si dupa aparitia Legii 118 a fost mult mai categorica decit cea a BCE. Asta ca sa nu mai vorbim si de indeplinirea conditionalitatii asumate fata de FMI, referitoare la anularea masurilor legislative care afecteaza independenta autoritatilor de supraveghere a pietei financiare.

Opinia BCE este tehnica dar totusi extrem de clara pt un specialist si spune in limbaj diplomatic " va rugam nu incercati sa ne pacaliti, nu va merge" . BCE precizeaza la pct.2, observatii generale ca ,,există încă motive de îngrijorare”, ceea ce inseamna ca in continuare nu sunt respectate prevederile Tratatului. La pct.3.1. reitereaza faptul ca atita timp cit masura reducerii salariilor angajatilor BNR a fost luata de guvern si nu de CA al BNR, aceasta incalca art.130 din Tratat si ca proiectul de OUG nu rezolva (si nici macar nu si-a propus sa rezolve) aceasta problema.

Referitor la sumele rezultate din reducerea salariilor, BCE mentioneaza ca daca acestea ajung la stat, sub orice forma si mai ales daca aceasta reducere a salariilor vizeaza sporirea profitului BNR pentru a creste astfel cota care se vireaza la stat, aceasta va reprezenta si o incalcare si a art.123 din Tratat.
 • Cum trebuie inteles mesajul BCE de initiatorul proiectului?
 Acesta din urma se afla in acea situatie la sah in care iti rastorni singur regele, fiindca nu mai ai nici o mutare care sa te salveze.
Guvernul nu poate beneficia sub nici o forma de reducerea salariilor personalului BNR, ba mai mult ramine incalcat art.130. Ca sa nu fie incalcat art.130 ar trebui ca CA al BNR  sa hotarasca reducerea salariilor. Daca ar face asta ar dovedi, o slabiciune in capacitatea de a apara independenta institutiei. Si de ce ar hotari CA al BNR reducerea salariilor daca sumele nu pot fi virate la buget? Pare un non-sens. De altfel cit de serios ar putea fi bagat in seama un acord exprimat de conducerea BNR la acest moment, dupa mai bine de 2 luni de la aparitia legii? Cine s-ar lasa pacalit ca aceasta este opinia exprimata liber si independent de conducerea BNR si nu rezultatul presiunilor guvernamentale? Este limpede ca BCE nu se lasa usor pacalita si chiar daca formal i-ar fi mai dificil sa ridice contraargumente,  o astfel de evolutie ar dauna categoric imaginii BNR si a Romaniei.
 • Guvernul va trebui sa restituie si sumele incasate pina in prezent de la BNR
Mai mult, Guvernul si-a pus Uniunea Europeana in cap degeaba, va trebui sa restituie si sumele incasate pina in prezent de la BNR, acestea urmaind sa fie utilizate de BNR cum crede de cuviinta, dupa cum specifica BCE. Doar atunci ar exista conformitate cu art.123 (nu inca si cu 130) din Tratat. Aici mesajul BCE este f sugestiv de asemenea si cu o tinta predefinita. Este evident ca cea mai logica si inteleapta utilizare a acestor sume este plata unor compensatii, egale cu sumele retinute, catre salariatii BNR. Astfel BCE ajuta BNR sa rezolve intreaga situatie cu multa eleganta si sa evite orice complicatii. De  ce spun asta?

BNR  a retinut sumele din salarii desi Legea 118 incalca Tratatul, desi conform art.148 din Constitutia Romaniei tratatele si reglementarile europene prevaleaza fata de prevederile legislatiei interne. Înca din 1991, în cauza CJCE Francovich, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a consacrat principiul potrivit căruia: „statele membre sunt obligate sa repare prejudiciile cauzate persoanelor de drept privat prin încălcările dreptului Uniunii Europene care le sunt imputabile.” Daca BNR nu va utiliza acesti bani pt a-i returna celor prejudiciati isi asuma un risc legal. Evident,in acest moment poate parea o grija exagerata, nici un angajat BNR nu a dat inca institutia in judecata, acolo este o disciplina stricta si fiecare se gindeste probabil la felul in care ii va fi afectata cariera de un asemenea proces, chiar cistigat. Conform legii insa ei au inca 3 ani la dispozitie sa o faca.
 • Unii angajati ai Bancii Nationale se gandesc sa se mute la privat, daca masura va fi implementata
Chiar crede cineva  ca nu exista riscul ca in acesti 3 ani unii angajati sa plece, fiindca si-au gasit altceva mai bun/sunt nemultumiti/concediati/se pensioneaza? Atunci cind nu vor mai avea de ce sa se teama de eventuale represalii viitoare din partea conducerii pt ca au initiat o actiune impotriva institutiei unde inca lucreaza ce ii va impiedica sa se adreseze justitiei pt a-si primi drepturile? Si odata pierdut primul proces toti ceilalti vor trece peste griji si isi vor cere banii... Este deci mult mai intelept si elegant sa elimini acest risc din start remediind efectele reducerii impuse de guvern de indata ce acesta va returna sumele respective. Pentru ca oamenii din BNR  speraca banca  sa aiba intelepciunea de a nu isi  deteriora imaginea proprie si pe cea a statului roman pentru niste sume derizorii, totul doar pt a satisface ambitii si frustrari marunte.
 • Recapitulare
Guvernul isi asuma la inceputul verii raspunderea pe Legea 118, lege care diminueaza cu 25% salariile tuturor bugetarilor si in plus, profitand de agitatia creata baga mina la inghesuiala si in buzunarele salariatilor BNR,CNVM, CSA si CSSPP, institutii care nu sunt finantate de la buget si in privinta carora are semnate angajamente care le garanteaza independenta. Facem abstractie ca a fost incalcat Codul muncii care prevede clar  ca doar ,,Sistemul de salarizare a personalului din autorităţile şi instituţiile publice finanţate integral sau în majoritate de la bugetul de stat, se stabileşte prin lege in timp ce pentru celelalte categorii de salariati se stabileste prin negocieri individuale sau/şi colective între angajator şi salariaţi.

De altfel si decizia Curţii Constituţionale a României nr.874/25.06.2010, mentioneaza la punctul II. al treilea paragraf faptul că - ,,Cei ce sunt angajaţi în raporturi de muncă în mediul bugetar sunt legaţi, în mod esenţial, din punct de vedere al sursei din care sunt alimentate salariile/indemnizaţiile sau soldele de bugetul public naţional, de încasările şi de cheltuielile din acest buget, dezechilibrarea acestuia putând avea consecinţe în ceea ce priveşte diminuarea cheltuielilor din acest buget. În schimb, (in cazul salariatilor nebugetari)... obligarea de către stat, deci de către un terţ, raportat la contractul individual de muncă încheiat, atât a angajatorului de a-şi reduce cheltuielile de personal, cât şi a angajatului în sensul diminuării veniturilor sale,ar încălca în mod flagrant art.1 alin.(3) şi (5), art.41, art.44 şi art.45 din Constituţie”.

Impunerea de catre Guvern a reducerii salariului angajatilor BNR si transferul fortat al sumelor respective la buget a facut obiectul criticilor BCE – care a solicitat modificarea legii, a Comisiei Europene care a cerut imperativ un raspuns cu privire la intentiile guvernului Roman pt a incepe declansarea procedurii de infrigement si a FMI care a insistat sa fie inclus in scrisoarea de intentie angajamentul ca vor fi anulate initiativele recente "necugetate" care au afectat independenta BNR. Toate cele trei organizatii au sesizat incalcarea art. 123 si 130 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, iar Comisia Europeana a invocat si art. 8 din Memorandumul de intelegere.

Dupa ce Primul ministru promitea remedierea situatiei de indata ce va avea posibilitatea, ordinul MFP  nr.1933 este modificat cu o saptamina in urma– dar nu in sensul anularii obligatiei de virare a banilor de la bnr la buget ci de prelungire a termenului, cu 5 zile. De ce a fost nevoie de aceasta prelungire si respectiv modificare? Raspunsul trebuie cautat luind in calcul faptul ca nu se modifica un act normativ de dragul modificarii,  si in contextul respectiv decit daca exista un interes pe masura...

In nota de fundamentare a proiectului de OUG de modificare a Legii 118 se afirma cu nonsalanta ca aceasta a facut obiectul procedurii de transparenta decizionala desi pe site-ul MFP nu a fost si nu este postat proiectul.

Acum BCE isi exprima din nou rezervele si stabileste conditi care practic anuleaza orice beneficiu pe care l-ar putea trage guvernul din mentinerea personalului BNR la art.3 din Legea 118.
 • Cine raspunde pentru jocul asta perdant din start?
Si atunci de ce se incapatineaza MFP sau cine este responsabil de elaborarea acestui proiect si de tergiversarea rezolvarii unei situatii care a facut obiectul criticilor partenerilor europeni?  Nu pot sa cred ca e doar dorinta de razbunare, doar frustrarile fata de acei specialisti a caror conducere a indicat cheltuielile bugetare exagerate ca si cauza a crizei sistemului, de parca dac un medic  recomanda o amputare unui pacient care si-a batut joc de propria sanatate ar trebui sa isi taie si el ceva ca sa dovedeasca solidaritate cu pacientul. Este – daca nu era de mult evident, ca nu banii acelor 1000 de angajati sunt miza jocului ce incalca angajamentele Romaniei la nivel international, decredibilizindu-i actiuile. Daca nu m-as gindi la o miza ascunsa chiar m-ar speria lipsa de realism si logica a celor ce sa cramponeaza de acest art.3 care nu avea ce cauta pe o lege privind cheltuieli bugetare. Atitudinea haiduceasca a initiatorului legislativ va aduce in cele din uma mai multe deservicii guvernului si celor care semneaza proiecte intocmite pe genunchi.

Este incredibil cum isi permit citiva functionari sa dea la semnat reprezentantilor statului roman proiecte care sa ne faca sa parem infractorii europei, sa aduca asemenea prejudicii in relatia Romaniei cu organismele Uniunii Europene. Chiar nu s-au saturat dl Boc si dl. Vladescu sa incaseze bobirnace din cauza incompetentei celor care le elaboreaza si avizeaza proiectele din punct de vedere al conformitatii cu legislatia europeana? Ce se intampla la Departamentul pentru Afaceri Europene, institutie care are reponsabilitatea statutara de a evalua conformitatea mentionata si de a gestiona problematica de acest gen? Exista prevederi constitutionale care garanteaza ca statul roman va actiona cu buna credinta in indeplinirea obligatiilor care ii revin. Care este acea buna credinta? Cine raspunde pentru modul in care vom fi priviti in UE datorita acestei aventuri stupide?


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8449 vizualizari

 • +5 (21 voturi)    
  guvern orb (Luni, 30 august 2010, 13:51)

  vasile [anonim]

  cat poti sa fii de idiot sa te legi de banca nationala? Eu, personal, multumesc domnului ISARESCU ca a facut ceea ce a facut pentru noi.! Mai mult nu am de zis.
  • -8 (26 voturi)    
   Care-i problema ? (Luni, 30 august 2010, 13:57)

   Marius [anonim] i-a raspuns lui vasile

   BNR e institutie publica, adica platita din banii nostri ai contribuabililor. Jmecherii astia din BNR au pile pe la Bruxelles si vor sa scape de taieri. Ceilalti bugetari au mai putine drepturi decat birocratii de la BNR ?
   • -5 (21 voturi)    
    de fapt ei ne-au adus in situatia de azi (Luni, 30 august 2010, 14:04)

    bursuk [anonim] i-a raspuns lui Marius

    benerele, ia-ti lautarii si firmele cu 5 miliarde profit fara un salariat, si te du.
    • -3 (15 voturi)    
     mare prostie ai spus, mestere. (Luni, 30 august 2010, 15:39)

     bancher [anonim] i-a raspuns lui bursuk

     Guvernul nu are nici un drept, nici moral, nici legal, sa taie salariile din BNR. Aceasta e o institutie independenta si de jure, si de facto. BNR nu primeste nici 1 leu de la buget, ba mai mult, varsa la guget 80% din profit. Veniturile BNR sunt generate din activitatile cu bancile: le percep dobanzi pt acordarea de credite, pt acoperirea nevoilor neasteptate ale bancilor, administreaza rezerva internationala a Rom, etc. Spre ex profitul gigantic al BNR din 2009 (din care va asigur ca angajatii nu au vazut nici macar 1 RON), a fost generat de achizitia de valuta la un curs de 3.6-3.8 RON in 2008, si vinzarea ei catre banci cand cursul era 4.2 RON. Din acest profit BNR a varsat 80% catre statul roman. Si, acum statul roman, lacom si lipsit de alte solutii, vrea se bucura la -25% din salariile angajatilor BNR.
     Mi se pare nu numai ilegal, dar si imoral si lipsit de scrupule.
     • +5 (9 voturi)    
      Stat in stat? (Luni, 30 august 2010, 18:03)

      Carmen [anonim] i-a raspuns lui bancher

      Va rog frumos sa-mi explicati si mie cum vine acest lucru cu independenta Bancii nationale.
      Adica aceasta banca functioneaza ca un stat in stat? Nu da cont nimanui, decat unora din afara tarii? Eu credeam ca banca nationala a oricarui stat trebuie sa lucreze pentru si sa dea socoteala statului, adica guvernului, parlamentului si asa mai departe.
      Pentru cine lucreaza aceasta banca?
      • -1 (3 voturi)    
       Suveranitate UE (Marţi, 31 august 2010, 9:14)

       joe [anonim] i-a raspuns lui Carmen

       DA, conform legislației UE, Băncile Naționale sunt stat în stat şi sunt subordonate direct Băncii Centrale Europene, şi nu statelor. În momentul intrării în UE, statele membre şi-au transferat suveranitatea financiară către UE.
     • +9 (11 voturi)    
      Exact! Noi vrem egalitate, dar nu pentru catei. (Luni, 30 august 2010, 18:06)

      C [anonim] i-a raspuns lui bancher

      Imoral, ilegal si ingrasa.
      Sa se taie, primesc! Dar nu de la mine. Nici de la softisti, juzi sau alti amarati de-acelasi fel. Pentru inceput sa se taie de la doctori si de la profesori, ca astia sug sangele poporului, nu bancherii, acesti angeli radiosi.
      Da' de la Hidroelectrica, se poa' taia, va rog? Ca nici aia parca nu luau bani de la buget, dimpotriva.
      Ce leafa aveti la BNR, domnu' bancher? E macar de vreo 7-8 ori, daca nu de 10 ori cat a unui medic rezident (dupa taierea de 25%)? Cat tupeu aveti ca sa vorbiti de moralitate, mai ales in conditiile in care salariul presedintelui e public, ale ministrilor sunt publice, ale parlamentarilor la fel - da' la BNR nu e voie, e piua!
      Si pe cine vreti sa prostiti, domnu' bancher? Cu ai cui bani face BNR profit, cu ai dvs. de-acasa, sau cu ai lu' Mugurel? Sau cu aia imprumutati de guvern si care urmeaza pana la urma sa fie platiti tot de noi? Si al cui e capitalul BNR? Al dvs.? Al lui Mugurel?
      Sunteti independenti? Zau? Cand? Atunci cand e de bine? Sau cand va madriti cu VP ca Olteanu? Cand e de bine, e meritul BNR; cand e de rau, e vina guvernului, clasei politice - sau, cel mai bine, a taranului roman.
      Dom'le, trebuie sa va recunosc totusi niste merite - bunaoara aveti foarte, foarte mult tupeu. Aveti si o forta de manipulare incredibila. Altfel nu se explica de ce atat de putini oameni, altfel multi dintre ei destepti, nu-si pun niste intrebari simple. Bai, frate, daca bancherii astia centrali ai nostri sunt ATAT de buni, cum dreak se face ca lucrurile merg atat de prost? Cand obiectivul lor e stabilitatea financiara, y compris si "lupta cu inflatia", iar Romania e campioana europeana necontestata la inflatie de 20 de ani nu e parca in neregula ceva aici? Daca erati firma, zburati cu totii de mult timp pentru asa "performante", in frunte cu CEO-ul vostru cu tot.
      Aveti macar putina decenta si nu va mai construiti singuri statui.
      Iar acum, toti spalatii pe creier, bagati minus la greu!
      • -4 (8 voturi)    
       ... (Luni, 30 august 2010, 19:53)

       ceatateanu [anonim] i-a raspuns lui C

       Domnu' corporatist, va inteleg frustrarile... Poate ne spuneti si noua de unde aveti dvs. informatiile astea despre salariile"grase" din BNR...
       Adevar grait-a unu' p-aici...la asta se pricepe cel mai bine romanu': la omorat capra vecinului... Sunteti cumva frustrat ca nu ati reusit sa intrati acolo, in BNR, sau in vreo alta "sugatoare" de bani de la buget?
       Daca ai mai scoate, asa, din cand in cand, capu' din vagauna in care ti-l tii, ti-ai da seama ca BNR-u' asta, in care dati cu pietre toti, a ramas, cel putin pana in momentul asta, singura reduta a pretinsei democratii din tara asta de cacao. Iti doresc dictatura placuta si astept cu deosebit interes momentu' in care Boc si guvernu' lui o sa-si vare adanc mainile si in buzunarele voastre de corporatisti parveniti! Asta asa...ca sa moara TOATE caprele din tara asta...
       CEL FARA DE PACAT SA ARUNCE PRIMA PIATRA!!!!
       • +3 (5 voturi)    
        Domnu' ceatateanu (Luni, 30 august 2010, 23:18)

        C [anonim] i-a raspuns lui ceatateanu

        Va multumesc mult pentru intelegere.
        Da' de ce sunteti atat de curios in ceea ce priveste informatiile mele??? Sunt cumva ultra-secrete, strategice? Fac parte din arsenalul de lupta al ultimei redute a democratiei romanesti?
        Dar, pentru ca-mi sunteti simpatic, va spun de unde stiu -- sunt shpion si l-am tras pe limba pe gheo. Nici n-a fost greu, daca-i cititi mesajele mai jos vedeti ca da pe gura si singur, fara sa-l intrebe nimeni nimic...
        Lasand gluma la o parte, nu dam toti cu pietre; dimpotriva, numarati la mesaje si o sa constatati ca minimum doua treimi exprima, ca si articolul, o admiratie oarba fata de BNR.
        In ceea ce ma priveste, problema mea nu e cu admiratia fata de BNR si-ai sai bancheri, pe care o impartasesc adesea, ci cu orbirea, cu refuzul de a accepta ca si BNR a facut destule greseli, ca si Mugurel are defectele lui -- inclusiv ala pe care se pare ca-l au foarte multi de-acolo, de-a dori sa iasa cu picioarele inainte din banca.
        Nu, frate, bancherii BNR sunt perfectiunea intruchipata, cavaleri fara pata si fara prihana, tara asta ar fi disparut fara ei, doar ei si Chuck Norris nu pot gresi etc., etc., etc.
        Asta e gandire mitica (puneti dvs. accentul pe care "i" vreti, ca se potriveste in ambele cazuri), nevoia de povesti cu zane si Feti Frumosi, nevoia de tatucul atoatestiutor de care, iata, n-am scapat nici acum, omul de neinlocuit care are totul sub control etc.
        E deja aproape misticism, putini pricep cu ce se ocupa de fapt BNR, dar toti stiu ca e de bine, ca nimeni n-ar putea face mai bine, ca oamenii de-acolo sunt infailibili... cam ca niste preoti/samani stravechi.
        Cat despre lefurile lor, n-am grija lor; daca i-as invidia atat de tare, pai cred ca doar gandul la Patriciu ar trebui sa faca sa-mi plesneasca fierea-n mine, nu?
        Iar chestia cu taierea de lefuri este exact ca si la softisti -- nu economia (de bani) conteaza, oricum e marunta, ci principiul. Stiti, in democratia aia a carei ultima reduta e BNR, nu exista cetateni de rangul doi.
        • -1 (5 voturi)    
         citind printre randuri (Luni, 30 august 2010, 23:55)

         cetateanu'... [anonim] i-a raspuns lui C

         eu am retinut asa:
         "...problema mea e... refuzul de a accepta ca si BNR a facut destule greseli, ca si Mugurel are defectele lui..." iar, pe cale de consecinta "...chestia cu taierea de lefuri...nu economia conteaza...ci principiul..."
         De ce nu te duci tu, asa, ca cetatean onorabil, de prim rang sa donezi statului (inca) 25% din veniturile tale, asa din principiu, din solidaritate?... Asta pentru ca ma gandesc ca poate nen'tu Boc nu si-a bagat laba suficient de adanc in buzunarele tale...

         Discursul tau emana doar frustrare...
         • +6 (6 voturi)    
          Te inseli (Marţi, 31 august 2010, 1:28)

          C [anonim] i-a raspuns lui cetateanu'...

          Denota SI frustrare, intr-adevar.
          Ca tu (vad ca mai nou ne tragem de sireturi) preferi sa vezi doar acest lucru intr-o poveste in care sunt multe alte lucruri mai importante, asta e doar o dovada de rea vointa. Dar nu-i bai, la urma urmelor e doar o discutie tarzie in noapte, nu moare nimeni din asta.
          OK, sunt eu frustrat -- asa e, si am 1001 de motive. Printre ele si cateva, nu multe ce-i drept, legate de prestatia BNR. Vin apoi multe legate de ministri hoti si tembeli (in ordinea asta), de jegul de pe strazi, ecrane si din creiere, de autostrazi "ce-ar fi putut sa fie, dar niciodata nu vor fi", de lacomie, de prostie... mai vrei?
          Tu esti senin, calm, impacat cu toti si cu toate-n tara asta, cea mai buna lume dintre toate lumile posibile?
          Felicitarile mele atunci. Am gasit si eu un cetatean intelept.
          De donat statului, ar trebui sa fiu complet tampit. Pe de o parte statul roman isi ia oricum singur cu asupra de masura, iar pe de alta reprezentantii sai, cand nu ciordesc, risipesc.
          De altfel, s-a cam vazut cum se calca toti pe picioare la capitolul donat bani statului roman, inclusiv aia care-s platiti cu lefuri grase de zisul stat, sau fac afaceri cu el.
          Poate o sa iau totusi sugestia in calcul de indata ce idolii tai de la BNR o sa doneze ei intai 50% din veniturile lor statului -- ca doar ei sunt aia buni si destepti si corecti si ce vrei tu, nu? Cum ar putea indrazni un frustrat ca mine sa o ia inaintea atator mari oameni, mari caractere?
          Cat despre mitocaniile cu care un alt cetatean m-a gratulat mai jos, alea sa si le tina pentru prieteni si neamuri, mai ales pentru mamica de l-a trimis de-acasa inainte de executarea stagiului obligatoriu de sapte ani.
          • 0 (0 voturi)    
           Ahaaa... (Marţi, 31 august 2010, 11:12)

           cetateanu' [anonim] i-a raspuns lui C

           Sa inteleg ca acum discutam filozofie?...Vorbim despre principii, despre morala, egalitate, justete sociala, fapta si rasplata?... Acum aplicam legea talionului?!
           Pai daca tot discutam despre principii si dreptate, de ce nu-l omori pe ala care-ti omoara tatal sau fratele, de ce nu-l f*ti si tu in c*r pe ala care-ti violeaza fiica, sotia, mama?! C-asa-i in jungla...
           Aaaa, nu te lasa legea?! Aceeasi lege care spune ca BNR-ul e institutie publica independenta? Care spune ca guvernul nu trebuie sa se amestece in politica sa interna, inclusiv in stabilirea/dictarea/modificarea salariilor angajatilor sai? Ca-i ea europeana sau romaneasca (legea)?
           Aha, deci ne place legea doar atunci cand actioneaza in favoarea noastra, in rest ne doare-n spate?
           Crezi ca mie-mi convine ca n-am drumuri, siguranta pe strada, tratamente medicale de calitate, invatamant?
           Crezi ca mie nu-mi e frica sa intru intr-un spital, sau sa-mi las copii singuri sa se joace prin parc?
           Cat despre celalalt "cetatean" nu-mi pasa cine e si cum te-a gratulat. Probabil e unul care te-a intrecut in frustrari...
           Numai de bine!
       • 0 (2 voturi)    
        P.S. (Luni, 30 august 2010, 23:22)

        C [anonim] i-a raspuns lui ceatateanu

        Iar nen'tu Boc, fii linistit, si-a bagat labele lacome in buzunarele mele cu mult inainte de a-i veni ideea sinucigasa cu lefurile din BNR.
        Asta ca tot veni vorba de asteptarile tale pline de interes, precum si de capra vecinului.
        • -1 (1 vot)    
         acum ti-am citit (Marţi, 31 august 2010, 12:10)

         bancher [anonim] i-a raspuns lui C

         si celelalte posturi, si vad ca la tine problema de fapt nu este sistemul bancar din Romania (bun sau rau, asa cum e el), ci problema esti tu. Mi se pare ca esti inadaptat, ai devenit frustrat si acum arunci cu mocirla si in altii. Eu zic sa inerci sa pleci intr-o tara mai buna, unde BNR-ul nu te poate atinge, si sa vezi cat de fericit esti acolo.
         Mi se pare logic: Romania are gropi in asfalt, guvern corupt, ministri hoti, BNR escroc si neprofesionist, asa ca parasim corabia care se scufunda si ne ducem la altii.
         • +1 (1 vot)    
          Nu, stimabile (Miercuri, 1 septembrie 2010, 1:58)

          C [anonim] i-a raspuns lui bancher

          Ai inteles complet pe dos.
          Cu frustarea, am spus cum e. Bravo voua, baietii destepti, ca nu sunteti frustrati; veti fi avand si motive sa nu fiti frustrati. Eu n-am.
          Mai incolo, intr-adevar ti se pare.
          Eu -- din pacate, as zice -- m-am adaptat suficient de bine in Romania. Doar putin mai neadaptat sa fi fost, si-acum eram in NZ, AUS, sau CA (astea-s cele trei tari in care m-as fi carat fara sa ma uit inapoi daca eram cu doar cativa ani mai tanar).
          Ghinionul meu si-al tau -- am ramas in Ro, sa stau cu ochii pe toti porcii de la guvernare, dar si pe tine si-ai tai. Poate ca o fi un Dumnezeu in ceruri si candva memoria mea o sa serveasca si ea la ceva.
          Asa incat logica ta e de rahat.
      • 0 (0 voturi)    
       esti cam frustrat (Marţi, 31 august 2010, 12:03)

       bancher [anonim] i-a raspuns lui C

       si cam prost informat. Suntem in situatia de acum din cauza guvernantilor (adica guvern, ministri) si nu din cauza BNR-ului. BNR-ul a incercat prin masuri monetariste sa corecteze prostiile facute de guvern, numai ca nu s-a putut mereu, pt ca politica prudenta de restrangere monetara nu s-a pupat cu cea inflationista a guvernelor. INFLATIA NU E GENERATA DE BANCA CENTRALA, decat daca emite bani fara acoperire (si nu a fost cazul). BNR-ul STERILIZEAZA LUNAR MILIOANE DE RON, ADICA II RETRAGE DIN CIRCULATIE, TOCMAI CA SA NU CREASCA INFLATIA. Daca nu era BNR-ul, intram de mult in incetare de plati. Repet: intram in incetare de plati demult, si eram cum erau bulgarii acum 10 ani. Are si BNR-ul punctele lui slabe (ex ca nu se implica mai mult in relatia intre client si banca comerciala), dar nu e cazul sa acuzi BNR-ul de lipsa de eficienta sau generare de inflatie. Pana si Geona si Victor Ponta au recunoscut meritele BNR, recunoscand ca e un ,,factor de echilibru''. In prezent UE, bancile centrale sunt subordonate direct Bancii Central Europene, si nu altcuiva. Iar din profitul ala care pe tine te roade de invidie, nu uita ca 80% se duce lunar la stat.
       Spui e Hidroelectrica?? Iar esti prost informat: ei sunt regie, si cu toate astea nu vor fi supusi masurilor de austeritate, desi se incadrau. Acolo sunt salarii de 20 000 EUR/luna, si nu se ia nimic din ele. Managerii au clauze de reziliere a contractelor de conducere de 1 mil EUR, asa ca nu ii mai da nimeni jos de acolo.
       La fel si CEC, Eximbank, Romazza, Electrica si alte regii: ele nu vor fi supuse masurilor de reducere salariala, desi sunt cu capital majoritar de stat. Ei sunt catei sau dulai?
       Daca nu era stirbita independenta BNR, crezi ca mai sareau BCE, Jean Claude Trichet si Comisia Europeana in capul guvernului?? Nu, nu mai sareau.
       Din pacate esti gresit informat, urasti sistemul bancar (si nu stiu ce te-a determinat sa simti asa), si ii mai dezinformezi si pe altii .
       • +1 (1 vot)    
        Merci (Miercuri, 1 septembrie 2010, 2:26)

        C [anonim] i-a raspuns lui bancher

        Aflai ca mai sunt si altii ca voi -- Hidro si toti ceilalti. Te cred pe cuvant.
        In rest, ramane cum am spus -- BNR este infailibila, s-a luptat cu jde mii de guverne, dar asta e, ce putea sa faca...
        Iti spun eu ce putea sa faca (seful vostru) -- sa-si dea demisia inca de pe la mijlocul anilor '90, in semn de protest fata de interferentele politice etc.
        NU sa-si negocieze postul de guvernator contra aluia de prim ministru, ca la piata.
        Si cate altele.
        Uh, ah, vai, omul si institutia sunt de neinlocuit, ar fi fost mult mai rau fara ei, what if etc. Ce usor de spus, cand nu trebuie sa mai si demonstrezi.
        Nu-mi veni cu teorii savante despre "sterilizare" si-alte alea, pe care putini le inteleg.
        Povestea e de fapt foarte simpla si clara -- ati avut un mandat, o treaba de facut, culmea, una autoasumata (stabilitatea preturilor, controlul inflatiei). Ati ratat si ratati in continuare, si dati intotdeauna vina pe altii. E simplu. In mod normal, intr-o tara normala, de oameni normali, reactia ar fi -- pa si la revedere.
        Restul sunt basme -- tehnicalitati, ca sa folosesc un termen care cu siguranta ti-e familiar.
        Nu e nevoie sa fii foarte informat ca sa pricepi asta.
        Cat despre frustrarea mea, ea cu siguranta exista, dar e complet irelevanta. Nu desore asta era vb in propozitie. Ratati voi de 10-15 ani tinta de inflatie pen'ca-s eu frustrat???
        Exista si o legatura cauzala -- sunt frustrat, printre multe altele, pentru ca vad ca oameni care de 20 de ani nu-si fac treaba, sau si-o fac prost, stau in continuare in fruntea bucatelor si nu se dau dusi nicicum.
        Oricum, mi-a placut discutia. Fata de martafoii ailalti care nu-s capabili decat de injuraturi, domnia ta macar esti un interlocutor decent, chiar daca ai un flagrant conflict de interese.
        • +1 (1 vot)    
         n-am mestere (Miercuri, 1 septembrie 2010, 16:06)

         bancher [anonim] i-a raspuns lui C

         legatura cu BNR-ul de mult timp, dar stiu cum stateau treburile pe acolo.
         In perioada anilor 1990 supravegherea bancara era slaba, pt ca nu avea sprijin politic, si unii oameni politici bagau mana pana la cot in visteria bancilor.
         Bid-ul a fost falimentata de Vantu, iar supravegherea bancara putea doar sa constate ca s-a furat, restul e treaba justitiei.
         Brusc, tu si altii mi l-ati facut simpatic pe Isarescu, ati aruncat cu namol in el pana mi-a devenit simpatic.
   • +6 (24 voturi)    
    Cretinelas.. (Luni, 30 august 2010, 14:06)

    Bulan [utilizator] i-a raspuns lui Marius

    BNR nu primeste bani de la buget,se autofinanteaza iar 80% din profitul ei merge la bugetul statului!Asa ca nu sunt 'bugetari' cum te agiti tu mai sus ca un pepsi.
    • -1 (19 voturi)    
     Nu intelegi nimic (Luni, 30 august 2010, 14:37)

     Marius [anonim] i-a raspuns lui Bulan

     BNR e o institutie de stat, e a statului roman. Lasa-ma cu textele astea ca se autofinanteaza. Toti smecherii o dau cu autofinantarea. Ce autofinantare ? Acum o sa-mi spui ca si Compania Nationala a Drumurilor se autofinanteaza. Dar drumurile alea din banii cui dreacu se fac ? BNR banii cui ii invarte ? Hai sa ne facem fiecare cate un BNR si sa facem la fel ca ei. BNR are monopol total asupra resurselor financiare ale acestei tari. Nu e SRL. Deci in conditiile astea e un bun al tuturor asa cum e si sanatate si educatia. Iar daca s-a decis ca in tara asta toti cei care lucreaza si sunt platiti din resurse publice, vor avea salarii mai mici atunci si ratatii astia de economisti la 6 luni buncata din BNR (care apropo sunt cateva mii) ar trebui supusi acelorasi rigori. BNR nu e stat in stat.
     • -2 (16 voturi)    
      Cretinelas 2.. (Luni, 30 august 2010, 15:03)

      Bulan [utilizator] i-a raspuns lui Marius

      nu te mai agita sa nu faci stop respirator!
      iti repet ca sa intelegi:salariile lor nu sunt platite de la buget!
      la compania mai sus amintita de tine salariile vin de la buget!
      tu compari scula cu prefectura:ce legatura are statutul de functionare al bnr cu educatia?!
      lasa demagogia asta ieftina de om socialist cu 'bunul tuturor' care mai degraba se traduce prin :sa moara si capra vecinului!
      • +3 (13 voturi)    
       CNADR e institutie autofinantata (Luni, 30 august 2010, 15:53)

       Marius [anonim] i-a raspuns lui Bulan

       Taxele de drumuri se duc la CNADR. Asta inseamna cumva ca ei au dreptul sa-si puna ce salarii vor ?
       Mi se pare mie sau lucrezi la una din institutiile astea "autofinantate" din banii fraierilor ?
       Si mai lasa-ma cu "om socialist". Daca ar fi dupa mine as defiinta statul roman cu tot cu BNR. N-as plati un ban pentru educatie, sanatate, drumuri. As privatiza tot, inclusiv BNR. Dar fiindca nu se poate, atunci macar sa fim corecti unii cu altii. Smecheria asta cu BNR venita pe filiera UE e facuta prin interventii ale baietasilor de la BNR. Inca odata, BNR este o componenta a statului roman. Ma doare in paispe ca au inventat ei niste exceptii prin care sa-si pastreze salariile grase. Ei invart banii nostri, banii pe care eu ii aduc in tara prin compania la care lucrez. Caci daca n-as fi eu, tu si alti milioane de fraieri , astia din BNR din ce ar trai ? Si-au investit ei proprii bani acolo ? Este investitia lor ? Inca odata, smecheriile tehnice prin care sa-si dea/pastreze salariile alea nu intra in discutie aici. Nu-l apreciez pe Boc dar aici are dreptate. Salariile din BNR trebuie reduse. Cat despre competenta lor si in general a bancherilor romani - un singur cuvant : Polonia. Citeste despre ce a facut Banca Nationala a Poloniei pentru economia acelei tari si compara cu ce a facut Mugurel al nostru timp de 20 de ani.
       • 0 (2 voturi)    
        marius, exemplul tau e irelevant (Luni, 30 august 2010, 20:14)

        mihai [anonim] i-a raspuns lui Marius

        legislatia europeana defineste conceptul de independenta a bancii centrale. In plus codul muncii stabileste ca poate fi stabilita prin lege salarizarea doar la institutiile finantae de la bugetul statului
       • +1 (1 vot)    
        ai fost pacalit (Marţi, 31 august 2010, 4:21)

        Psycon [utilizator] i-a raspuns lui Marius

        Tocmai ai descoperit principiul separarii puterilor in stat. Exista institutii ale statului care nu sunt controlate de guvern si asa si trebuie. Rusine noua ca doar BNR. Rusine si lui Boc ca are pretentia ca o tara intreaga sa plateasca oalele lui sparte. Maxima rusine lui Boc ca vine cu petarde socialiste pentru a justifica jaful de pana acuma. Sa ia de unde a dat si sa mai lase vrajeala cu solidaritatea.
     • +2 (14 voturi)    
      Invatam si invatam... (Luni, 30 august 2010, 15:20)

      Marcel Ionita [utilizator] i-a raspuns lui Marius

      La nivelul tau nu ai cum sa-ti dai seama ca BNR nu este o institutie a statului, cum la fel nici Justitia nu este o institutie a statului. BNR-ul este un organism independent.

      Citez din statutul Bancii Nationale a Romaniei: "Banca Naţională a României este o instituţie publică independentă"(1) In USA este chiar mai mult decat atat, FEDul fiind sub o obladuire privata, deci chiar poti spune ca e un SRL.

      Banca Cetrala, printre altele, trebuie sa fie un partener al guvernului si nu un subordonat. MF trebuie sa se ocupe de politicile fiscale, iar BC de politicile monetare, politici ce trebuiesc sincronizate.

      Regulile astea sunt la fel in toate tarile occidentale si indraznesc sa afirm ca BNR-ul este singura institutie publica din Romania care isi face treaba cum trebuie.

      Tu la fel n-ai cum sa intelegi ca Romania ar fi putut sa fie in groapa daca BNR-ul ar fi actionat intr-un stil superficial si amatoristic cum face guvernul si ar fi fost condusa de imbecili cum gasesti prin guvern.

      Faptul ca si ei trebuie sa sufere in acelasi pas cu bugetarii, chiar daca acest lucru contravine legislatiilor europene asupra carora noi ne-am asumat angajamentul, nu poate decat sa demonstreze spiritul tau bolsevic.

      Asta mai inseamna de altfel ca ai pus botu la propaganda ieftina a lui Boc si Vladescu.

      (1) http://www.bnro.ro/apage.aspx?pid=404&actId=1
      • +3 (11 voturi)    
       tu (Luni, 30 august 2010, 15:39)

       tu [anonim] i-a raspuns lui Marcel Ionita

       tu confunzi statul cu guvernul. multe institutii (printre care si justitia, inclusiv onor curtea constitutionala, iccj, cnvm etc.) sunt institutii ale statului roman.

       ca nu sunt decat partial sau chiar deloc in subordinea guvernului,e alta poveste. statul are mai multe ramuri, nu doar guvernul sau presedintia, sau parlamentul.

       de ce guvernatorul bnr ar mai fi numit de parlament daca ar fi o institutie de sine statatoare? ar putea chiar sa isi declare independenta: republica B(ana)N(ie)Ra.
      • -1 (1 vot)    
       BNR (Luni, 30 august 2010, 18:43)

       reno [anonim] i-a raspuns lui Marcel Ionita

       "FEDul fiind sub o obladuire privata"=MINCIUNA =>MANIPULARE
       • -1 (3 voturi)    
        Te-ai trezit? (Luni, 30 august 2010, 19:39)

        Marcel Ionita [utilizator] i-a raspuns lui reno

        Scuza-ma ca-ti spun, dar esti prost facut gramada. Daca nu ai niciun argument care sa-ti sprijine afirmatia, de ce vorbesti?

        Observ ca pe langa problemele de macroeconomie si politici monentare ale Romaniei, lumea de aici se pricepe si la sistemul bancar american.

        Citez:

        2. United States

        Federal reserve banks are not federal instrumentalities for purposes of a Federal Tort Claims Act, but are independent, privately owned and locally controlled corporations in light of fact that direct supervision and control of each bank is exercised by board of directors, federal reserve banks, though heavily regulated ...

        http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=8518
      • -1 (1 vot)    
       gangsteri in costume... (Marţi, 31 august 2010, 13:21)

       yellowdog [utilizator] i-a raspuns lui Marcel Ionita

       Lasa-ma nene cu Federal Reserve in state ca e privata... Sti cum a fost infiintata aceasta instituite "privata"? Sti cum se subordeneaza "statul" unor interese obscure via bancilor centrale? In state s-a votat pe furis pe la inceputul secolului trecut, cand parlamentul era in vacanta de sarbatori, cu doar 3-4 senatori infiintarea fed-ului. Marea tiparnita de paper money apartine unor indivizi, si nu are nu prea da socoteala nimanui...
     • -2 (8 voturi)    
      Pentru Marius (Luni, 30 august 2010, 16:26)

      Lotte [utilizator] i-a raspuns lui Marius

      Crede-ma, esti foarte prost si pentru ca aici stau de vorba de obicei oameni destept, hai du-te si culca-te, sau eventual impartaseste-ti filozofia de gaina decapitata pe alt site! Tu nu ai sa intelegi nici in 30 de ani ceea ce ar fi trebuit deja sa stii. Esti foarte prost! Jalnic!
     • -1 (5 voturi)    
      stai jos! (Luni, 30 august 2010, 16:57)

      fan BNR [anonim] i-a raspuns lui Marius

      Marius, nota 2, stai jos! Nu intelegi nimic! Mai pune mana pe carte si vino la corijenta in toamna!
   • +11 (17 voturi)    
    treci la documentare, prietene!!!!! (Luni, 30 august 2010, 14:15)

    om cuminte [anonim] i-a raspuns lui Marius

    Este BNR o institutie publica, dar in nici un caz nu e platita din banii contribuabililor.. Te rog sa te documentezi inaite de a face comentarii. Poate vrei sa discuti despre CFR, Metrorex, Eximbank, CEC, etc.. si alte institutii ale statului care nu au fost inglobate in legea 118/2010, desi sunt institutii publice, platite din banii contribuabililor.
    • -6 (12 voturi)    
     bnr e platita din banii de babaroase (Luni, 30 august 2010, 14:23)

     bubu [anonim] i-a raspuns lui om cuminte

     tu nu sti ce spui, sau esti unul din
     mulgatorii banilor contribuabililor!
    • +3 (3 voturi)    
     nu zau? (Luni, 30 august 2010, 17:40)

     srpc [utilizator] i-a raspuns lui om cuminte

     deci Isarescu ia salariu din banii nemtilor, sau ai francezilor, poate? esti de-o ineptie bubuitoare, (ne)prietene!
     • -1 (1 vot)    
      nu stii ce spui (Luni, 30 august 2010, 20:16)

      mihai [anonim] i-a raspuns lui srpc

      Angajatii metrorex, ratb, si ai firmelor private sunt platite de nemti? nu si nu au fost reduse totusi. si nici nu ar trebui reduse. nu asta este relevanta, de ce nu cititi opinia bce, acolo explica exact ce si cum
     • 0 (0 voturi)    
      ha, ha, ha (Marţi, 31 august 2010, 14:41)

      bancher [anonim] i-a raspuns lui srpc

      Salariul lui Isarescu e platit din profitul bancii nationale, din activitatile pe care BNR le desfasoara cu bancile, sau din administrarea rezervei internationale.
      Statul nu da un leu la BNR, in schimb incaseaza 80% lunar din profitul brut al lor.
      Deci mai documenteaza-te.
      • 0 (0 voturi)    
       Asa, arde-i, frate! (Miercuri, 1 septembrie 2010, 2:39)

       C [anonim] i-a raspuns lui bancher

       Rezerva aia e a statului, adica a contribuabililor, nu a BNR sau a angajatilor ei.
       Inteleg ca daca BNR nu face profit intr-un an, Isarescu si voi toti ceilalti nu va luati lefurile?
       Gresesc -- daca nu faceti profit, ramane oricum administrarea rezervei, sau altceva. Gasiti voi ceva la o adica.
       Deci intr-adevar statul nu da un leu la BNR -- ii da pe toti...
       Las-o dreak, ca nu suntem chiar toti tampiti.
       Oricum, nu te condamn -- iti aperi si tu ciolanul, asa cum mi-l apar si eu pe-al meu, e de inteles.
       Uluitor si deprimant mi se pare doar fanatismul alora care oricum nu pricep nimic. Tembeli care nu-s in stare sa faca operatiile aritmetice elementare, da' stiu ei precis cum e cu BNR si cu sterilizarea si cu cursul leului.
       E periculos. Va jucati cu focul, dragi bancheri.
       • 0 (0 voturi)    
        amice, (Miercuri, 1 septembrie 2010, 11:18)

        cetateanul [anonim] i-a raspuns lui C

        Vad ca nu te lasi... O sa incerc sa-ti desenez, asa letric, o situatie, ca poate oi pricepe si tu ceva...
        Tu, presupunand ca lucrezi la privat, da, la o corporatie care-ti da salariul sa (pentru ca) produci ceva, da, pe activele cui puii mei produci?
        Ca doar nu te-au pus aia sa vii cu un milion de eur de acasa cand te-ai angajat...ca sa-i bagi in capitalul firmei.
        Acum, daca firma aia inceteaza sa mai produca profit, sau inregistraza pierderi la un moment dat, pt. ca dobitocii ei de angajati nu si-au facut treaba cum trebuie, tu nu-ti mai iei salariul, sau cum? Vrei sa stii cate firme private merg in pierdere la inceput si, cu toate astea, continua sa-si plateasca angajatii la acelasi nivel, ca sa nu-i demotiveze?
        Acelasi lucru se intampla si in cazul BNR, care e un simplu gestionar al banilor statului. Faptul ca obtine profit sau pierdere e in subsidiarul acestei activitati de administrare a rezervei.
        Fii sigur ca BNR, daca ar vrea sa obtina profit ar face unul baban rau de tot. Insa nu asta este rolul/scopul ei, ci acela de a-ti regla tie curusl/dobanzile/cantitatea de masa monetara, etc. din economie ca sa nu te duci cu sacu' de bani sa-ti iei un pachet de tigari.
        Si nu, salariatii BNR NU sunt platiti din PROFITUL pe care-l obtine BNR, ci din VENITURILE sale (contabil se inregistraza la Cheltuieli cu salariile).
        Aceste venituri nu se rezuma doar la cele obtinute din activitatea de administrare a rezervei, ci si din comisioanele pe care le percep de la BANCILE COMERCIALE pentru anumite operatiuni pe care le desfasoara cu ele si din alte surse de acest tip.
        Dar asta este, prea putini cunosc, prea multi isi dau cu parerea...
       • 0 (0 voturi)    
        gandesti gresit (Miercuri, 1 septembrie 2010, 16:25)

        bancher [anonim] i-a raspuns lui C

        si raman la parere ca ai ceva cu sistemul bancar in general, si cu BNR-ul in special. Iti repet, nu mai am treaba cu BNR-ul in prezent, dar nici nu pot sa stau deoparte cand vad cum toti dau cu mocirla intr-o instutie de prim rang a statului, pt ca au avut la un moment dat o problema cu sistemul bancar sau BNR-ul in special.
        Asa cum ti-a spus si Cetateanu, angajatii BNR iau banii din veniturile BNR, nu din profitul ei brut. Ei sunt platiti, ca si la privat dealtfel, din fondul de salarii, care se constituie inainte de calcularea profitului brut. Daca BNR ar vrea sa aiba profit, ar lasa deoparte lupta cu cursul valutar si s-ar ocupa doar de acele operatiuni care ii aduc profit, si ar castiga 100 mld EURO/an; dar daca ar face asa, tu si altii ati muri de foame, si ati ajunge sclavii corporatiilor straine. Iar uriasele venituri ar putea sa le repartizeze pe rezerve, si nu ar da decat putin la stat.
        Dar vezi, voi nu stiti sa apreciati o institutie care isi face treaba.
        Cand spui ca ne jucam cu focul, nu la bancheri tr sa te referi, ca ei sunt foarte prudenti.
   • +4 (14 voturi)    
    Pentru retard (Luni, 30 august 2010, 14:27)

    Stupefactie [anonim] i-a raspuns lui Marius

    Daca nu ai fi retardat si ai citi articolul inainte sa comentezi ai vedea ca BNR NU "e institutie publica, adica platita din banii nostri ai contribuabililor" asa cum afirmi.
    • -1 (15 voturi)    
     Eu gandesc dar tu nu (Luni, 30 august 2010, 14:46)

     Marius [anonim] i-a raspuns lui Stupefactie

     Bai desteptule, inainte sa faci afirmatii jignitoare specifice unui roman cocalar, ar trebui sa-ti pui intrebarea banii cui ii invarte BNR ? De unde iau ei banii ? Cine mai are in tara asta monopol asupra resurselor financiare ale tarii decat BNR? Ce reguli de economie de piata respecta BNR daca tu zici ca ei nu sunt platiti din banii de la buget ? Da, tehnic nu sunt platiti dar sunt singura institutie abilitata sa efectueze anumite operatii specifice unui stat. Asa, BNR are dreptul sa plateasca oricat angajatilor caci nimeni nu-i controleaza, nimeni nu are niciun drept asupra lor. BNR NU E STAT IN STAT. Sa-ti intre si tie in cap si altor papagali ca tine. Ori lucrezi la BNR ? By, the way, statul roman prin reprezentantii sai alesi are dreptul sa reduca salariile birocratilor de la BNR. Ungaria a taiat salariul guvernatorului sef cu 80%. Deci mai invata
     • +4 (14 voturi)    
      Marius degeaba te stresezi (Luni, 30 august 2010, 15:07)

      nenea [anonim] i-a raspuns lui Marius

      ca cei care te contrazic in chestiunea asta fie lucreaza in sistem, fie sunbt ecenomisti de doi bani, tipici pentru tara noastra vlaguita. ei au o singura teorie: da-mi bani, da-mi monopol, dar profitul este al meu. tipic tiganesc
      • -4 (12 voturi)    
       Esti prost. (Luni, 30 august 2010, 15:13)

       bgd [utilizator] i-a raspuns lui nenea

       Punct. Ce e atat de greu de inteles? Salariile angajatilor BNR nu se platesc din buzunarul nostru ! La revedere si somn usor.
       • +3 (3 voturi)    
        si pensiile? (Luni, 30 august 2010, 16:11)

        Lilia73 [utilizator] i-a raspuns lui bgd

        .
        • -4 (8 voturi)    
         altul(alta) (Luni, 30 august 2010, 16:18)

         un cetatean [anonim] i-a raspuns lui Lilia73

         care confunda sula cu prefectura...
         Ce treaba au pensiile in toata chestia asta?
         Vad ca esti obsedat(a) de pensii...
         Da' lu' ma-ta mare cine ii plateste pensia? Sfantu' Duh?
        • 0 (2 voturi)    
         LOL ! (Marţi, 31 august 2010, 11:23)

         bgd [utilizator] i-a raspuns lui Lilia73

         Lilia...ai gandit mult?
         Scrtie undeva ca salariile angajatilor BNR nu se impoziteaza?
         Pfffff....mare e gradina...
         • 0 (2 voturi)    
          Da, asa este: (Marţi, 31 august 2010, 15:41)

          Lilia73 [utilizator] i-a raspuns lui bgd

          Trebuie sa se impoziteze..dar mai scrie undeva cum s-au gasit multi destepti, simpli angajati pe la diferite institutii care si-au facut PFA-uri si care incaseaza salariu integral fara sa platesca impozite..abea cand se apropie de pensie smecheresc,..platesc acolo niste impozite, spagi.. si dupa ii tinem noi pe spinare inca 20-30 de ani! Parerea mea este ca Trebuie de” umblat ”la orice institutie..Legea e lege pentru toti!
          • 0 (0 voturi)    
           Vai, (Miercuri, 1 septembrie 2010, 11:30)

           cetateanul [anonim] i-a raspuns lui Lilia73

           cata prostie adunata la un singur loc!
           Bai desteapto (desteptule) da' PFA-urile alea nu platesc impozit, mancati-as scoarta aia cerebrala neteda ca autostrazile nemtesti?!
           Auzi tu explicatie: "mai scrie undeva...", "...s-au gasit multi destepti...". Unde scrie bre? Tu de ce nu te-ai gasit sa faci acelasi lucru?
           Bai cetatean cu drept de vot (cred) al acestei tari, eu propun sa iesi in fata blocului la gratar, ca te asteapta prietenii tai cu un mititel si-o bere la pet. Du-te departe si impartaseste-ti teoriile economico-financiare cu ei!
           Esti praf!
           • +1 (1 vot)    
            Anonimu-le! (Joi, 2 septembrie 2010, 11:01)

            Lilia73 [utilizator] i-a raspuns lui cetateanul

            Eu nu am facut ”acelasi lucru” din simplu motiv, e furt, dar mama m-a invatat sa nu fur..dar tu, dupa felul cum argumentezi si la cata politete incape in tine, ca faci cafelele la directori si plimbi foile, ..ca de altceva nu te vad in stare!
       • +4 (6 voturi)    
        alt retardat (Luni, 30 august 2010, 17:41)

        srpc [utilizator] i-a raspuns lui bgd

        din banii cui se platesc, faraoane? din banii nemtilor? poate de la FED?
        • +1 (3 voturi)    
         alte ineptii (Marţi, 31 august 2010, 0:35)

         Marcel Ionita [utilizator] i-a raspuns lui srpc

         Cuvantul autofinantare cam ce insemnatate are pentru tine? Ai un DEX p'acasa?
        • 0 (2 voturi)    
         Tu gandesti? (Marţi, 31 august 2010, 11:23)

         bgd [utilizator] i-a raspuns lui srpc

         Sau tii capul ala doar de aspect pe umeri?
         Din banii BNR-ului mai draga se platesc, bani care nu au nici o legatura cu noi, cu guvernul si cu pensiile.
         Nu stiu daca poti sa intelegi.
      • -2 (4 voturi)    
       S-a mai trezit un "nene" (Luni, 30 august 2010, 16:41)

       Lotte [utilizator] i-a raspuns lui nenea

       Voi de ce va bagati in chestiuni pe care nu le intelegeti? Marius am intles, este sub orice nivel, dar tu, bai "nene", de ce vii sa ne plictisesti cu lozinci populiste pe care le incerci fara succes in fata oglinzii cand iti storci cosurile seara?
       Ce treaba au tiganii in chestia asta? Sau poate te astepti sa te aprobe cineva?
       Nu mai "nene", nu are cum sa te aprobe nimeni, caci nimeni nu mai este atat de prost in zona asta!
       Stai jos!!!
     • -3 (9 voturi)    
      inca odata (Luni, 30 august 2010, 15:35)

      Marcel Ionita [utilizator] i-a raspuns lui Marius

      Nu mai improsca atat de multa prostie in jurul tau! Habar nu ai despre ce vorbesti, dar la fel ca si in fotbal, tot romanul mai nou isi da cu parerea asupra statutului BNR.

      Ai citit statutul BNR? Cunosti insemnatatea cuvantului "independent"? Ai destui neuroni ca sa poti sa procesezi urmatoarea fraza: "Banca Naţională a României este o instituţie publică independentă"?

      Peste tot in lumea asta, bancile centrale au un statut special, la fel ca justitia. Romania nu face exceptie de la asta, cel putin de la partea ce tine de BC, cu justitia e discutabil.

      Ca sa poti intelege mecanismele si stautul unei banci centrale, trebuie macar sa te fi informat citind cateva pagini pe net, ceea ce la tine suspectez ca nu s-a intamplat. Evident ca pe langa asta mai ai nevoie si de ceva inteligenta ca sa poti procesa informatia, pe care la fel in cazul tau o pun sub semnul intrebarii.

      Pentru toti cei care vor sa-si dea cu parerea despre statutul unei banci centrale, le recomand sa citeasca intai aceasta carte: Introduction to Banking
      Barbara Casu (Autor), Claudia Girardone (Autor), Philip Molyneux (Autor) ISBN-13: 978-0273693024
      • +6 (12 voturi)    
       Da, am mai multi neuroni ca tine (Luni, 30 august 2010, 16:09)

       Marius [anonim] i-a raspuns lui Marcel Ionita

       Din fericire lucrez in IT unde nivelul de inteligenta este mult peste cel din domenii cum este cel economic.
       Tu ca un economist adevarat, te legi de niste reguli pe care BNR le-a impus celorlati, nu poti vedea mai departe. Eu pun in discutie un principiu de moralitate. BNR nu are si nu ar trebui sa aiba dreptul sa-si stabileasca ce salarii vrea. Asa s-a ajuns in tara asta ca fiecare institutie a inventat principiul "autonomiei". Impun taxe, iau bani, si-si dau salarii imense. Exact acelasi lucru il face si BNR. Ea manipuleaza banii din piata, banii imprumutati de la FMI (euro sau dolari). Pai tu ai impresia ca banii aia ii va plati BNR sau de exemplu un angajat de la Dacia care face export si aduce valuta in tara. Intelegi esenta problemei? Daca e sa extrapolam ce face acum BNR , de ce un spital sau o scoala nu are dreptul sa impuna taxe ? Sa fie toti autonomi si atunci guvernul n-ar mai avea dreptul sa le reduca salariile la profesori si la medici. Si nici eu sa nu mai platesc nici o taxa la buget.
       • -1 (3 voturi)    
        IT (Luni, 30 august 2010, 19:26)

        Marcel Ionita [utilizator] i-a raspuns lui Marius

        Ca sa vezi frate, ce ti-e si cu IT-ul asta. Ce stii sa faci? Esti cumva administrator de retea? Faci retele wireless in cartier? Sau faci saituri in PHP si HTML? Ca sincer, la compilatoare si procesare paralela nu pare ca te-ai pricepe!

        Problema ta e ca nu esti capabil sa intelegi niste reguli date, pe care nu trebuie sa le comentezi. Daca privesti la un nivel mai abstract, in matematica se numeste lema. Asa si cu BNR-ul.

        Lema: BNR este o entitate publica independenta.

        E simplu! Vrei sa comentezi? Pai frate, ca sa poti sa indraznesti a comenta aceasta propozitie simpla iti trebuiesc cunostinte extrem de vaste in stiinte ca: economie, istorie, filosofie, sociologie, etc., pe care un IT-ist ca tine, pe langa faptul ca nu are nici cea mai mica idee despre ele, se pare ca nici nu a realizat pana acum ca Romania este in EU si trebuie sa respecte niste reguli.

        Dar cum am mai spus, ca orice roman respectabil, pe langa fotbal, trebuie sa se mai priceapa si la: macroeconomie, politici monetare, politici fiscale, relatii internationale si politica externa, masini de lux (audi, bemve) si chiar si statutul BNR. Asa ca te incadrezi perject in peisaj.

        Eu iti propun, asta daca esti din Bucuresti, sa mergi in Cismigiu sa joci o tabla cu savantii de iau parte, ca acolo am auzit ca tot asa de discuta probleme de mare importanta nationala.
        • +1 (3 voturi)    
         Nu fac site-uri (Luni, 30 august 2010, 22:54)

         Marius [anonim] i-a raspuns lui Marcel Ionita

         Nu-mi place programarea web, cu atat mai putin administrarea de retea. Iar programare paralela si aplicatii ale teoriei compilatoarelor a trebuit sa implementez in mod real nu doar sa citesc din niste cursuri copiate din strainatate. Ce pot sa-ti spun e ca eu muncesc sa aduc valuta in tara pentru ca unii ca tine sa aiba salarii babane platite din bani publici.
         Eu spre deosebire de tine am vazut ce inseamna capitalismul la mama lui, in America.
         Dar ce inteleg e ca tu esti extrem de nesimtit, ti-a mai zis cineva aici. Esti un cocalar adevarat. Habar n-ai sa porti un dialog si cu atat mai mult se vede ca n-ai avut niciodata contacte cu sistemul economic american. Altfel ai sti ca acolo oamenii nu se jignesc unii pe altii cand au pareri diferite ci pur si simplu incearca sa inteleaga si motivele celuilalt. Si prin inversunarea cu care-i injuri pe ceilalti care au opinie diferita dovedesti ca esti parte a profitorilor din sistemul bancar. Eu am ridicat o problema. iar tu nu faci decat sa jignesti. Iar mizeria aia pe care ai spus-o nu e lema, e o directiva UE. Daca n-ai inteles nici pana acum , iti spun inca odata : eu nu neg ca legea asa cum e nu i-ar permite BNR sa se autofinanteze. Eu spun ca nu e moral si nici etic ca acest organism care gestioneaza masa monetara a acestei tari sa-si stabileasca salarii de capul ei. Acest lucru e o tampenie caci nu e o institutie privata si nu a adus Isarescu bani de acasa. Legea trebuie schimbata ca BNR sa se supuna acelorasi reguli ca si ceilalti bugetari. Ai inteles sau trebuie sa-ti explic ca in scoala primara?
         • +1 (3 voturi)    
          sper ca acum totul e clar (Marţi, 31 august 2010, 0:18)

          Marcel Ionita [utilizator] i-a raspuns lui Marius

          Hai ca vad ca insisti in prostia ta.

          Daca tot ai fost in SUA, trebuie sa stii ce e ala un CEO, da? Ar trebui sa intelegi termenul de capital si ce e ala un consiliu director, ai auzit si de asta, da? Un CEO impreuna cu un consiliu director sunt cei care administreaza o afacere la varf. Ei actioneaza independent, iar share holderul sau proprietarul nu-l conditioneaza in vreun fel ci doar vrea ca afacerea sa fie performanta. Nu proprietarul companiei stabileste ce salariu o sa aiba CEO-ul, ci boardul director, adica consiliul de administratie, care e independent. Ideea este sa existe mecanisme de control si centrele de putere sa nu fie disproportionate.

          La fel e si BNR-ul, este un administrator al avutiei nationale, dar care actioneaza independent. Ceea ce spui tu ca legea trebuie modificata ca BNR-ul sa devina o institutie bugetara subordonata este o ineptie! In America, Germania, Japonia, Suedia, Anglia, Canada, Elvetia you name it, in toate aceste tari mecanismele si statutul bancii centrale sunt aceleasi sau cu mici diferente. Faptul ca tu, Marius, cel care ai fost in America, ai vazut capitalismul la mama lui si caruia nu-i place programarea web si care mai si aduce valuta grea in tara, vrea sa fie BNR-ul dat dracului odata poporului si din rezerva BNR-ului (cum au mai zis multi politicieni dezaxati mintal) sa se faca investitii si sa se plateasca salarii nu poate decat sa denote pentru a nu stiu cata oara mentalitatea si indoctrinarea comunist-bolsevica.

          Poate ar fi cazul sa studiezi si statutul FED-ului, daca te consideri mai aproape de cultura economica americana. Si ai sa descoperi ca FED-ul, cu atat mai mult decat BNR-ul, pe langa faptul ca este independent, mai este si privat.

          Limbajul pe care il folosesti este doar un rezultat al frustrarilor tale si demonstreaza cat de incult esti. Pacat ca n-ai reusit "sa furi" nici macar un strop de capitalism de acolo pe unde ai umblat.
         • 0 (2 voturi)    
          ...continuare (Marţi, 31 august 2010, 0:19)

          Marcel Ionita [utilizator] i-a raspuns lui Marius

          Si doar ca sa iti fac o imagine mai clara, nici bugetar nu sunt si nici in Romania nu traiesc. Pe mine nu ma deranjeaza sa port un dialog, dar in schimb ma irita prostia. Cum am mai spus, toti isi dau cu parerea fara sa fi citit macar doua propozitii dintr-un act normativ, dintr-un statut al unei institutii.

          Incultii care se dau mari cunoscatori ma irita de moarte. Ma mir totusi ca tineri ca tine pot fi atat de obtuzi in gandire si nu, nu e nevoie sa-mi desenezi pe hartie ca sa imi dau seama cat de limitat esti. Inteleg asta din cuvintele tale.
          • 0 (2 voturi)    
           Asa si de ce nu poti accepta alta opinie ? (Marţi, 31 august 2010, 1:53)

           Marius [anonim] i-a raspuns lui Marcel Ionita

           Eu n-am spus ca guvernul trebuie sa decida politica BNR, sau sa aiba ingerinte in acest domeniu sau sa numeasca guvernatorul. Eu am spus ca din punct de vedere salarial este foarte normal, etic si moral ca aceasta institutie, parte a statului roman sa fie platita printr-un sistem de plata transparent identic celoralti bugetari. Si ca atunci cand economia sufera este normal ca si cei din BNR sa suporte o parte din cheltuieli. Foarte multi o tineti una si buna cu regulile UE care ne obliga. Fals, nu ne obliga, salariile pot fi stabilite de statul roman in functie de puterea economica a tarii. Alftel Isarescu ar trebui sa aiba salariul lui Trichet sau chiar mai mare sau infinit, el decide. Dar pana la urma BNR gestioneaza banii statului roman. De ce naiba statul roman nu are dreptul sa stabileasca salariile acolo ? Adica tu spui ca Isarescu isi poate da un salariu de 1 mil Euro/luna si nimeni nu poate zice nimic in tara asta? Ai impresia ca banii aia pica din cer ? Nici vorba, asa zisa autofinantare inseamna de fapt comisioane pe care BNR le cere la anumite operatii in relatie cu bancile private sau alte operatiuni. Banii aia sunt pana la urma platiti de noi toti ca doar bancile private stim cum transfera toate costurile in sarcina clientilor. Si atunci de ce sa nu fie separate operatiile BNR de modul cum sunt platiti ?
           Ai auzit de CAS( comisia de supravegehere a sigurarilor) ? Angela Toncescu, CEO :) de acolo e platita cu 20.000 E/luna ca vezi domne e institutie autofinantata. De unde vin banii atunci ? Pai din comisioanele platite de firmele de asigurari. Si unde se duc costurile astea in final ? Pai le platim noi, aia care suntem fortati sa ne facem asigurari pe case, masini, etc.
           Deci nu confunda independenta bancii centrale cu modalitatea de stabilire a salariilor angajatilor. Sunt doua lucruri complet diferite.
           • 0 (0 voturi)    
            esti gresit informat, (Marţi, 31 august 2010, 14:53)

            bancher [anonim] i-a raspuns lui Marius

            si rautatea din tine te face sa ii murdaresti si pe altii
            Isarescu nu are mai mult de 6000 EUR/luna, si salariul e cunoscut in presa, S-au scris multe articole pe tema asta, e printre cei mai prost platiti guvernatori din UE. Spre ex guvernatorul bancii Ungariei are cam 20 000 EUR/luna.
            In al doilea rand, ntelege odata pt totdeauna ca in toata UE, in independenta bancii centrale e inclusa si independenta salariala, tocmai pt a nu putea fi santajati de guvern cu promisiuni false de marire a salarilor.
            • +1 (1 vot)    
             Chiar asa ? (Marţi, 31 august 2010, 15:15)

             Marius [anonim] i-a raspuns lui bancher

             Poate nu stiai dar salariul guvernatorului bancii Ungariei a fost redus cu 80% de catre ... premier.
             • 0 (0 voturi)    
              stai sa vedem daca rezista masura (Marţi, 31 august 2010, 16:56)

              bancher [anonim] i-a raspuns lui Marius

              eu nu stiam ca a fost pusa in practica aceasta masura, si chiar daca a fost pusa, BCE va face presiuni sa se revina la vechiul salariu.
          • +1 (3 voturi)    
           Continuare (Marţi, 31 august 2010, 1:54)

           Marius [anonim] i-a raspuns lui Marcel Ionita

           Iar relativ la America, crede-ma stiu mult mai bine ca tine cum functioneaza economia reala de acolo si mai ales firmele americane si mai ales ca am si discutat cu un CEO. Sistemul economic american e fantastic de eficient dar si de dur. Insa sistemul lor bancar are hibe uriase, mai mari decat cele din Europa si asta datorita unei lipse de reglementari ce a permis obtinerea unor profituri enorme cu efort si munca minima. Apreciez enorm industria americana,ingineria, medicina si inovatia americanilor in domeniile acestea dar detest total sistemul lor bancar care a permis acumularea de bogatii uriase in mainile catorva indivizi. Si mai cred ca bancile trebuie reformate peste tot in lume. Obtin venituri prea mari in raport cu complexitatea muncii efectuate. In Romania s-au extins ca ciupercile dar nu contribuie cu nimic la bunastarea tarii. Este practic imposibil sa iei un credit daca tu ai o firma astazi.
         • -1 (1 vot)    
          amice, nu ai inteles tu (Marţi, 31 august 2010, 14:49)

          bancher [anonim] i-a raspuns lui Marius

          Asa e in toata Europa, bancile centrale sunt independente financiar si decizional de guvern.
          Crezi ca Deustche Bundesbank e platita de guvernul german?? Sau Bank of England primeste bani de la buget?
          INDEPENDENTA BANCII CENTRALE a fost o conditie primordiala pt aderarea Romaniei la UE. In aceasta independenta intra si cea salariala, si decizionala, si institutionala, si altele,
          Asa e in toata Europa, numai ca voi si guvernul Boc nu vreti sa intelegeti asta.
     • -1 (5 voturi)    
      esti si fudul (Luni, 30 august 2010, 18:25)

      gheo [anonim] i-a raspuns lui Marius

      sigur esti un finutz, un absolvent de harvard :)
      nu ai putea fi un cocalar ca 'stupefactie'
      lasand asta la o parte, exista motive extrem de solide pentru care BCE are regulamentele astea. cel mai important este acela ca sa nu-si bage botul guvernantii in averea nationala.
      e mare diferenta intre a reduce salariul guvernatorului si a-l reduce pe cel al tuturor angajatilor.
      tu esti un mare papagal si probabil lucrezi la ministerul de finante. drept pentru care iti meriti pe deplin micsorarea de salariu.
      amice, daca ai fi angajatul meu nu te-as plati cu 1700 de lei pe care ii iei acum, doar ca sa plimbi niste hartii si sa joci tetris.
      BNR nu are monopol asupra resurselor financiare. in sistem exista de cel putin 8 ori banii pe care ii are BNR-ul. si statul roman prin reprezentantii sai, aia de-i pupi tu, nu face decat sa roada bani care altfel ar merge la avutia nationala.
      sincer sper sa-ti mai taie inca o data salariul, ca o meriti din plin
      ce sa mai invete 'stupefactie'? cand tu nici macar nu stii cum functioneaza sistemul???
      mars la biroul tau mic, obtinut prin relatiile politice ale lu' tac-tu
      • -1 (3 voturi)    
       Curios (Luni, 30 august 2010, 20:56)

       Marcel Ionita [utilizator] i-a raspuns lui gheo

       N-ai cu cine!

       Marea problema este insa ca sunt farte multi care inca n-au inteles instrumentele democratice din aceasta tara si pun botul la propaganda ieftina a guvernului. Cu siguranta si Guvernul, in demersurile lui se bazeaza tot pe faptul ca sunt destui care sa puna botul la prostiile astea. Economia pe care ar face-o guvernul daca ar taia 25% din salariile BNR cu siguranta e mai mica decat daca s-ar fiscaliza macar traficu cu tigari de la granita. O.. vorbesc prostii...daca s-ar fiscaliza 10% din traficul de tigari.

       Dar deh, trebuie sa faca si Blaga un ban si mai trebuie aratat poporului ca bursucu asta ochios de Boc face treaba dom'le. Si ca sa vezi, poporu pune botu'.

       Astea sunt doar diversiuni ca ei sa-si vada mai departe de treburile lor si societatea sa dezbata continuu si fara rost pe marginea subiectului cu taierea salariilor in BNR.

       Boc asta parca isi facuse un doctorat in drept, dar eu cred ca l-a facut impreuna cu Ilie Morega la o facultate de mana a cinsp'ea, ca altfel tare incompetent mai e.

       Cum mai zicea cineva pe aici, BNRul a ramas ultima reduta a institutiilor publice din Romania care actioneaza autoritar si eficient, in concordanta cu normele Europene si legislatia Romaneasca.
   • +1 (5 voturi)    
    Problema e la mintea cocosului! (Luni, 30 august 2010, 16:18)

    Vladimir. [anonim] i-a raspuns lui Marius

    Problema este ca daca nu erau "smecherii" astia, cum ar spune un acraniat, aveam acum 1 Euro = 10 Ron, in cel mai bun caz.
    Daca nu era Isarescu si Banca Centrala, Romania era la cheremul unor nenorociti care au incercat sa calce in picioare sistemul bancar romanesc.
    Problema este ca exista prosti cronici, care nu-si dau seama de importanta BNR si a Conducerii ei in pastrarea echilibrului finaciar, si care compara un bancher de la BNR cu mustacioasele de la ghiseele Sectiilor Financiare sau Primariilor si cu alti bugetari care paraziteaza bugetul.
    De ce nu esti indignat ca BOR (biserica ortodoxa) nu opereaza astfel de reduceri salariale, ba mai mult nici NU PLATESTE IMPOZIT! Cu impozitarea bisericii s-ar acoperii toate gaurile din buget si ar mai si ramane!
    • +3 (9 voturi)    
     Amice esti stupid (Luni, 30 august 2010, 16:39)

     Marius [anonim] i-a raspuns lui Vladimir.

     Pai BNR cu ce bani a sustinut cursul ala ? Cu banii de la FMI. A cheluit vreo 10 mld E din banii primiti de la FMI sa sustina cursul. Crezi ca e o mare realizare ? Banii aia trebuie dati inapoi. Crezi ca-i da securistu' de Isarescu ? Nu, ii dam noi, prin munca noastra, prin exporturile pe care le facem, prin banii capsunarilor care reduc deficitul extern al Romaniei. Poate ca daca lasa cursul sa se duca la 10 E/RON erai tu falit si altii cativa fraieri care au luat credite aiurea dar Romania nu se indatora pe zeci de ani sa plateasca un RON nesustenabil. Cu alte cuvinte, amaratul care n-a luat un credit in EURO si lucreaza pe 10 mil/luna iti plateste prostia ta. Lui sa-i multumesti, nu lui Isarescu. Iar legat de BOR, desfiintarea ei e o solutie buna in opinia mea (sau cel putin eliminarea oricaror alocari de la stat)
     • -4 (6 voturi)    
      IT (Luni, 30 august 2010, 18:36)

      gheo [anonim] i-a raspuns lui Marius

      pentru un om care sustine ca se ocupa de IT si este de o inteligenta de da pe dinafara, esti tare prost
      BNR nu a cheltuit bani pentru sustinerea cursului. BNR cheltuie cateodata si cu alte ocazii face profit. per total, la final de an 2009, cand a tras linie, a produs profit de peste 11 milioane de euro din operatiuni pe curs.
      ar trebui sa intelegi asta, sunt modele matematice destul de simple pentru un geniu ca tine!
      mi-ai placut si la faza cu fraierii care au luat credite. esti genul care nu a realizat nimic in viata dar le stii pe toate si esti plin de sfaturi. culmea e ca dai sfaturi asupra unor lucruri pe care nu le cunosti catusi de putin.
      ai sustinut numai dobitocii pana acum, faza cu salariile platite de contribuabili. ai fost combatut, ai schimbat placa.sustii alte dobitocii, cum ar fi ca a cheltuit cineva 10 miliarde pentru cursul de schimb
      te sfatuiesc sa schimbi si placa asta, e o alta dobitocie.
      las-o mai moale, nu ai nici macar informatii de baza si te dai zmeu.
      lucrezi in IT? daca lucrai stiai sa-ti faci temele rapid si aveai niste informatii corecte nu debitai idiotenii.
      faptul ca te urci pe stalpi si intinzi cabluri nu inseamna ca lucrezi in IT
      si mai e o chestiune. peste un IQ de 130 pe Stanford/Binet ar fi trebuit lejer sa asimilezi informatiile si sa recunosti ca ai gresit. insistenta si structura logica imi spun ca esti undeva pe la 119...
      in rest relaxeaza-te si bucura-te de viata, mai bine bei o bere rece decat sa-ti bati capsorul cu complicatenii
      • +2 (4 voturi)    
       Nu, n-am gresit (Luni, 30 august 2010, 23:15)

       Marius [anonim] i-a raspuns lui gheo

       Chiar nu intelegi ca BNR e doar un gestionar al banilor produsi de altii ? Dacia aduce in tara miliarde de euro si tu imi bagi povesti cu profitul de 11 milioane facut de BNR din "operatiuni pe curs". Iar legat de IQ , n-am afirmat ca as fi desteptul desteptilor dar a fost doar o replica acida la nesimtitul de mai sus. Daca ne jignim unii pe altii n-ajungem nicaieri. Dar modul cum unii dintre voi apara BNR ma pune pe ganduri. Daca nu lucrezi la BNR caz in care discutia cu tine nu are sens, ti-ai pus vreodata intrebarea de ce BNR nu a incercat sa stimuleze creditarea in lei in perioada de avant economic ? De ce banca centrala a Poloniei practic a blocat creditarea in euro in acea perioada si devalorizarea zlotului in perioada de criza nu i-a prins si pe ei cu pantalonii in vine ca pe noi. Devalorizarea leului avantajeaza exportatorii si reduce deficitul balantei comerciale dar desigur ii dezavantajeaza pe cei cu credite in euro. Noi am sacrificat o tara pentru 300.000 de indivizi care au luat credite. Si da, am luat si eu credit in euro dar asta nu ma face sa-l apreciez pe Isarescu. Si daca nu crezi ca BNR nu a cheltuit miliardele de euro pentru sustinerea cursului, eu zic sa mai intrebi. E destul de simplu, de atlfel. Rezervele BNR nu au crescut in ultimii 2 ani in conditiile in care 10 miliarde de EURO au intrat de la FMI si UE. Deci o mare parte din banii astia au fost injectati in piata pentru sustinerea cursului.
       • 0 (0 voturi)    
        ARTIFICIAL.... (Marţi, 31 august 2010, 8:50)

        KGB-istu' [anonim] i-a raspuns lui Marius

        Oare a fost economia romaneasca atat de <performanta>incat a fost intr'adevar un BOOM economic, sau au fost doar speculatii ieftine < immobiliare> ?
        Leu ( ronii ) sunt, au fost si vor fi sustinuti ARTIFICIAL de BNR . Oare care este motivul ? Raspundeti-va singuri si veti vedea unde este buba. Aceasta INJECTIE de Euroi in sistemul de sustinere a leului este foarte dureroasa ( mai a dracu' decat penicilina ) care doare acum si va durea peste zeci de ani pentru noi si generatiile viitoare. Nea' MUGUREL are seringa cu care ne'nteapa in pupila si pe noi si pe copiii nostri de la al' cu tzitza'n gura pin'la al' cu barba sura. Sustineti-l pe Mugurel cu salarii si beneficii de "independent" grase si mitocanesti c-o sa platiti pana la adinci batrineti....daca apucati.
       • 0 (0 voturi)    
        esti foarte prost informat (Marţi, 31 august 2010, 17:22)

        bancher [anonim] i-a raspuns lui Marius

        1)in primul rand isarescu a incercat sa stimuleze cat de mult a putut creditarea in ron, in detrimentul celei in valuta. l-ai vazut de destule ori aparand la tv, si recomandand romanilor sa se imprumute in moneda in care au veniturile, adica in lei. nu are nici un interes bnr sa stimuleze creditarea in euro; problema a fost ca bancile straine din rom au primit credite in eur la dobanzi mici de la bancile mama din strainatate, si isi permiteau sa dea mai departe acesti bani cu imprumut catre clientii romani, la dobanzi mai mici decat creditele in ron. daca spre exemplu raiffeisen rom se imprumuta de la raiffeisen austria cu o dob de 5%, isi permitea lejer sa dea acesti bani cu o dob de 8.5% catre debitorii romani.
        iar la ron dobanda era de 13-15% pt ca inflatia era de 8-9%.
        asa ca mecanismul cererii si ofertei a facut ca aceste credite in eur sa fie mai cautate, nu isarescu. isarescu a incercat sa stimuleze creditarea in lei, dar nu s-a putut pune cu trendul pietei.
        2)polonia e singura tara din est care nu e in criza pt ca a avut guvernanti mai cu cap, nu pt ca guvernatorul poloniei a blocat creditarea in euro, de fapt ma mira ca un om ca tine, care spune ca a studiat in sua, sustine o asemenea masura comunista: blocarea creditarii in euro. asa ceva nu e caracteristic unei economii de piata, nu se face, trebuie sa lasi piata sa regleze , sau sa intervii prin parghii economice, nu sa interzici pur si simplu sa se mai dea credite in eur.
        3)rezerva bnr a crescut constant in ultimii ani, in ciuda mld de euro cheltuite pe sustinerea cursului, asa cum spuneai tu. acum in rezerva bnr sunt 30.8 mld eur+2 mld echiv euro in aur. numai in timpul lui antonescu a mai avut romania rezerve asa de mari.
        deci rezerva a crescut la un maxim istoric de 32.8 mld eur, nu a ramas constanta.

        ps: cand a venit isarescu guvernator, rezerva era de 0.35 mld eur. ti-am spus asta asa, pt informarea ta.
     • 0 (0 voturi)    
      nu-i dai tu banii (Miercuri, 1 septembrie 2010, 16:31)

      bancher [anonim] i-a raspuns lui Marius

      inapoi FMI-ului, si nici capsunarii. In cel mai rau caz BNR-ul ii cumpara de pe piata libera de la capsunari, ofera lei la schimb LA CURSUL OFICIAL, si apoi ramburseaza datoria CATRE FMI.
      banii care au intrat in visteria BNR sunt platiti din banii BNR, din rezerva internationala, sau din profitul BNR, dar nu sunt dati de popor.
      Asta e valabil cu banii care intra in contul Ministerului de finante, si care au fost folositi pt plata pensiilor si salariilor.
      Deci tr sa separi clar banii intrati in visteria BNR de cei intrati la MF.
   • -3 (5 voturi)    
    amice /// (Luni, 30 august 2010, 17:46)

    gheo [anonim] i-a raspuns lui Marius

    alooo, mestere!
    mai bine te ocupi de strungul tau de la IMGB, lasa lucrurile astea pe seama celor care le cunosc!
    BNR este o institutie publica ce nu este platita din banii contribuabililor. berbecule!
    isi face singura banii, produce profit pe care il depune la rezerva de stat si plateste impozite masive catre ministerul de finante!
    si asta e situatia cam cu toate bancile centrale in lume.
    deci bnr nu numai ca nu consuma din banii tai dar mai ales contribuie la nivelul tau de trai!
    mai mult, salariile din bnr erau oricum mici inainte sa le reduca astia. erau mai mici decat la privat si asta duce la migratia fortei de munca de la bnr la bancile comerciale. si asta e un lucru foarte rau pentru ca fara oameni capabili va inceta sa mai produca bani si deci profit si deci sa plateasca impozite...
    fondul de salarii din bnr reprezinta doar 3-4% din totalul costurilor, grosul fiind destinat emisiunilor de bani si sterilizarii acestora. activitatea de control, implementarea de sisteme informatice si multe altele sunt mult mai costisitoare.
    in plus, reducerea nu este de doar 25%, e mai mare pentru ca se aplica la brut si nu la net.
    in realitate oamenii au ajuns sa primeasca doar 45% din brut. ceea ce inseamna ca in curand vor pleca spre privat, la salarii cel putin duble.
    iar berbecii ca tine se vor mira de ce se pierde stabilitatea financiara a tarii!
    • +3 (3 voturi)    
     Lasa, gheo (Luni, 30 august 2010, 22:49)

     C [anonim] i-a raspuns lui gheo

     Nu te necaji, nu-i bai, ramai tu la urma sa stingi lumina dupa ce pleaca toti ceilalti de la BNR.
     Cat despre strungul de la IMGB, nu-ti face inima rea, oricum au ramas mult mai putini strungari buni in Romania decat absolventi de ASE cu ifose de macroeconomisti.
     Si-acu' fa si tu ce fac (ce interesant, nu?) trei sferturi din fanaticii BNR aici -- isi iau interlocutorii la injurat.
     • -2 (2 voturi)    
      mda... (Luni, 30 august 2010, 23:27)

      un cetatean [anonim] i-a raspuns lui C

      Cele 3 sferturi (culmea e ca nu sunt toti) din fanaticii BNR de pe aici, fac cumva cam acelasi lucru pe care-l fac cele 3 sferturi de pupincuristi basisti corporatisti tocmiti sa dea cu gura pe aici?
      Domnu' corporatist e cumva frustrat si din cazuza faptului ca el n-a reusit sa se numere printre absolventii de ASE cei cu ifose?
      Io zic sa-ti iei berea aia Leffe a ta pe care-o scoti din frigider numa' cand ai musafiri, sa te asezi la laptopu' ala de ti-l dete corporatia si sa-ti verifici contu' ca poa' ti-a bagat sefu' banii pe prestatia de azi.
    • 0 (0 voturi)    
     asa este, sunt de acord (Miercuri, 1 septembrie 2010, 16:37)

     bancher [anonim] i-a raspuns lui gheo

     nici eu nu ii raspundeam mai bine.
     Ai uitat doar sa mentionezi ca multi angajati din BNR au doctorate si masterate in Rom, masterate in strainatate, si acum guv Boc i-a lasat cu 3000 RON in mana (repet, 3000 RON in mana, daca ii iau si pe astia).
     Mi se pare imens de putin 3000 RON, e mai putin decat un sofer RATB, asa ca te cred cand spui ca multi vor pleca spre sectorul privat.
   • -3 (5 voturi)    
    amuzant insa (Luni, 30 august 2010, 18:18)

    gheo [anonim] i-a raspuns lui Marius

    ceea ce este cu adevarat amuzant insa este ca pentru aventura cu bnr-ul, romania va primi o amenda barosana, cam pe la 150 de milioane de euro. pe care o vor plati contribuabilii.
    asta e din capitolul 'capra face si oaia trage rusinea'. sincer, sper sa fii contribuabil Marius, sa platesti si tu din banii astia. sper din tot sufletul sa nu fii student sau somer... pentru ca musai trebuie sa platesti pentru ce ai in capul ala
    si mai e un aspect, cel putin la fel de amuzant. din cauza mecanismelor birocratice, romania va ajunge sa plateasca amenda peste 2-3 ani, cand nu va mai fi acelasi guvern. pe asta se si bazeaza boc. obtine de la bnr probabil 1 milion de lei lunar, 2 ani inseamna 24 milioane lei. adica vreo 5.5 milioane euro.
    statul va plati amenda 150 de milioane euro pentru aceasta incalcare a regulamentelor UE.
    asta spune extrem de multe despre planurile de viitor ale actualului guvern...
    e un fel de 'hit and run', adica un tun, pe romaneste. ce va fi pe urma, dumnezeu cu mila
    • +2 (4 voturi)    
     bnr (Luni, 30 august 2010, 18:49)

     reno [anonim] i-a raspuns lui gheo

     "amenda barosana, cam pe la 150 de milioane de euro. pe care o vor plati contribuabilii."=MINCIUNA =>Manipulare
    • 0 (2 voturi)    
     Nu ma pot abtine totusi sa nu te contrazic (Luni, 30 august 2010, 23:23)

     Marius [anonim] i-a raspuns lui gheo

     Chiar crezi toate prostiile pe care le debiteaza unii sau altii ? BCE nu a zis ca e interzis sa fie reduse salariile. Au spus doar ca economiile obtinute nu trebuie sa mearga la buget. Deci se pot gasi alte destinatii. Dar e moral si etic ca si cei din BNR sa suporte taierile de cheltuieli ca si alti oameni care sunt in sistemul numit "statul":roman. Si cum bine zicea cineva aici nu confunda guvernul Boc cu statul roman. Pentru un om care lucreaza in orice alta parte a statului decat la BNR acest lucru este normal. Doar pentru un economist obtuz de la BNR care nu-si vede decat propriile beneficii e imoral.
     • 0 (0 voturi)    
      debitezi (Miercuri, 1 septembrie 2010, 16:46)

      bancher [anonim] i-a raspuns lui Marius

      lucrezi in IT, si automat crezi ca esti cel mai destept, si le stii pe toate. Din pacate esti mai obtuz decat aia de care aminteai mai sus.
      BCE a spus ca doar CA-ul BNR e in masura sa decida scaderea salariilor angajatilor, si nu guvernul sau altcineva. Deasemenea, banii nu pot sa finanteze nici un buget al statului. Asa ca, daca CA-ul va decide in sedinta scaderea salariilor, ele vor merge pe rezervele statuare ala BNR, si nu pleaca din BNR. Clar??
      PS: BNR e condusa de Consiliu de Administratie (CA), nu CEO. Asta e la firmele private.
   • -1 (1 vot)    
    uite care-i problema (Marţi, 31 august 2010, 12:38)

    katia [anonim] i-a raspuns lui Marius

    mai marius, imi cer scuze dar nu pot sa ma abtin. Nu te prea duce intelectul, nu stiu cum ai ajuns la concluzia ca noi ii platim salariile celor din BNR, dar cred ca ti-ai solicitat mult neuronul...Pune mana si vezi ce inseamna o banca centrala si abia apoi comenteaza pe site-uri. ai si tu mila de retina celor care iti citesc comentariile;)
  • +6 (14 voturi)    
   puzzle... (Luni, 30 august 2010, 14:02)

   m.a.f.i.a. [anonim] i-a raspuns lui vasile

   Avem parl., avem guv., avem ccr, servicii, justitie, aranjam pres, dar asta de la BNR e cam neascultator vrea el initiativa si isi da cu parerea in loc sa asculte ce se cere si sa execute.
   Am crezut putin ca l-am dat pe brazda sa fie de-al nostru, i-am dat timp dar prea face ce crede el ca e bine fara sa execute ordinele, trebuie scapat de el, il presam il agasam,putina denigrare si punem unul dom'le care sa ne asculte.
   Cui nu-i convine sa plece afara ca oricum ne-ncurca!
  • -2 (2 voturi)    
   ”..intentiile guvernului Roman...” (Luni, 30 august 2010, 14:03)

   MIHAI 2 [anonim] i-a raspuns lui vasile

   S-a reinstalat Guvernul Roman ?
   Asta da remaniere.
   Ma bucur in special pentru
   revenirea titularului de la Transporturi care lasa astfel liber locul cuvenit de drept lui Ion Iliescu.
  • +5 (7 voturi)    
   de ce vasile? sti macar de ce? (Luni, 30 august 2010, 15:03)

   nenea [anonim] i-a raspuns lui vasile

   eu nu-i multumesc pentru nimic, pentru ca habar nu am ce a facut pentru noi. eu vad banci care aplica comisioane ilehgale in UE, vad banci care isi fac de cap cu clientii practicand metode camataresti ilegale in UE. si sa nu-mi spui mie domnule vasile ca isarescu nu putea sa restrictioneze metodele aberante ale bancilor. asa ca te rog domnule vasile sa-mi explici si mie de ce ii multumesti lui isarescu
  • +5 (7 voturi)    
   Personal te rog sa te duci. (Luni, 30 august 2010, 15:28)

   mircea [anonim] i-a raspuns lui vasile

   Decat sa lingi niste talpi trecute prin mizeriile constiintei umane,mai bine taceai.Fara a ma pronunta daca este bine sau nu in ce intreprinde guvernul Boc,eu spun ca BNR trebuie sa fie transparenta in relatiile cu poporul roman,inclusiv salariile functionarilor de acolo.Poate tu -i consideri niste sfinti,dar nu sunt.Unii ies la comanda unor excroci si dau declaratii care pot duce leul la un curs ce ar pune pe butuci Romania si nu am auzit ca acesti indivizi sa fi patit ceva.Nici Isarescu nu-i un sfant si nu vreau acum sa scormonesc in niste mizerii care sa inceapa sa puta.Trebuie sa stim ce se intampla la BNR,inclusiv salariile pentru-ca nu-i corect ca o femeie de serviciu de la BNR sa aiba salariul de 2-3 ori mai mare ca un doctor sau profesor.Si mai sunt acolo si alte posturi de papitoi platite regeste.
   • 0 (0 voturi)    
    esti frustrat+prost informat+tendentios (Miercuri, 1 septembrie 2010, 16:50)

    bancher [anonim] i-a raspuns lui mircea

    o femeie de serviciu din BNR nu stiu daca ia 1000 RON in mana. Mama e profoesoara si ia 2000 RON. Deci salariul unui profesor e dublu fata de cel al unei femei de serviciu din BNR.
    Un economist din BNR, dupa taierea de salarii, ramane cu 3000 RON. (dupa informatiile mele, si nu cred ca detin informatii false). E putin mon cher, pt cineva cu masterat si doctorat e putin 3000 RON/luna.
 • +1 (11 voturi)    
  Cat de prosti pot fi? (Luni, 30 august 2010, 14:00)

  Calin [anonim]

  Daca banii taiati din lefurile personalului nu pot fi folositi pentru finantarea bugetului ( asa cum era absolut evident pentru orice dobitoc care a aflat ca am intrat in UE) atunci de ce cretineii astia a lui Boc persista in a explica inexplicabilul BCE si Comisiei Europene? Raspunsul nu poate fi decat unul singur. Gasca de la guvernare nu mai tine cont de nimic. Mizeaza probabil ca toti sunt ca aci sub stapanirea lor. Maine poimaine iese Boc si taie si salariul lu Trichet si p al alora din Comisia Europeana. Mostra de idioti... Ma-ntreb daca Romania va fi amendata din cauza pleziristului de Vladescu, cine va plati?
 • -2 (14 voturi)    
  Acest dinozaur.. (Luni, 30 august 2010, 14:02)

  haiducul [anonim]

  ...care se numeste, Isarescu,Care de 20 de ani guverneaza banca nationala,indiferent cine sa invartit la putere,este singurul care cunoaste si chiar responsabil de scurgerea masiva de bani,in asa zisele investitii,in toate domeniile,de catre clientela politica a tuturor partidelor.Investiti care nu au trecut nici macar de faza de proiecte.
  • +4 (10 voturi)    
   bravo haiducule (Luni, 30 august 2010, 14:14)

   drezina [anonim] i-a raspuns lui haiducul

   ai spus totul despre acest individ dubios.

   in toamna lui 2009 el era cel care sustinea ca romania nu este in criza, ca inainte de sfarsitul anului, primind ordin de la superiori lui trikineti sa ne declare in kkt ...

   bancorexule, auzi ma!
  • +4 (6 voturi)    
   Aceasta este intradevar... (Luni, 30 august 2010, 14:30)

   frankestain [utilizator] i-a raspuns lui haiducul

   ...singurul care are cunostinte ce sa intamplat ,cel a avut acces la portofelul national.
   • -5 (9 voturi)    
    da, da (Luni, 30 august 2010, 15:38)

    Marcel Ionita [utilizator] i-a raspuns lui frankestain

    Ai la fel de multa inteligenta, pe cat de multa gramatica cunosti.
    • +6 (6 voturi)    
     Va rog sa ma scuzati. (Luni, 30 august 2010, 16:03)

     frankestain [utilizator] i-a raspuns lui Marcel Ionita

     Domnule profesor,imi dau toata silinta si voi fi mai atent sa nu mai gresesc.Cat despre inteligenta,domnule MARCEL IONITA,...mai bine ma abtin.
 • +2 (14 voturi)    
  nu vrem stat in stat! (Luni, 30 august 2010, 14:18)

  kitto [utilizator]

  bnr nu este in afara statutului roman!
  ei nu sunt stat in stat!
  • +2 (8 voturi)    
   greu (Luni, 30 august 2010, 14:48)

   simplex [utilizator] i-a raspuns lui kitto

   Proiectul de ordonanţă de urgenţă menţine reducerea salariilor personalului BNR, deşi statul român nu este angajatorul formal al acestuia, iar Legea privind Statutul Băncii Naţionale a României prevede în mod clar că salariile personalului BNR sunt stabilite de Consiliul de administraţie al BNR
   [..]
   statele membre sunt obligate să garanteze independenţa băncilor lor centrale naţionale (BCN)
   ro_opinion_con_2010_69_ro_draft_em
   • +3 (3 voturi)    
    ? (Luni, 30 august 2010, 15:59)

    Lilia73 [utilizator] i-a raspuns lui simplex

    Si pensiile fabuloase a acestor BNR-isti cine le va plati? America?
    • -1 (1 vot)    
     iti spun eu cine... (Marţi, 31 august 2010, 12:25)

     ins [anonim] i-a raspuns lui Lilia73

     Pensiile alea "fabuloase" se vor plati tot de acolo de unde ti s-au platit tie aia 12 ani (sper) de scoala care, din pacate, nu se prea vad... Asta daca nu cumva ai mai facut si vreo facultate la stat, si aia platita TOT din BANI PUBLICI! Si exemplele pot continua...
     Aha, acum incepi probabil sa realizezi...
     Da, stiu, poate e o revelatie pentru tine, insa fiecare, la randul nostru, am "supt", cel putin o data, din banii astia ai poporului!
     Suntem prea ipocriti s-o recunoastem insa...
  • +2 (8 voturi)    
   mai gindeste-te (Luni, 30 august 2010, 14:56)

   irina [anonim] i-a raspuns lui kitto

   da ma, de acord. Mai mult, e in UE! Stii ce inseamna asta? ca trebuie sa respecti directivele UE !!! Ce va cistiga statul roman de la 1 ianuarie 2011 daca taie salariile in bnr, autofinantate (ANRE, ANCOM. etc) care cica trebuie sa fie independente financiar, asa zice UE, bagindu-i la gramadacu toti bugetarii? Nimic, chiar va pierde prin virarea catre stat a cas, sanatate, somaj si impozit mai mici.
   Vladescule...
  • +2 (4 voturi)    
   daca nu ar fi stat in stat nu .... (Luni, 30 august 2010, 15:19)

   oh [utilizator] i-a raspuns lui kitto

   ..ar fi respectat principiul independentei BNR fata de factorul politic pt stabilirea politicii monetare a Romaniei. Asa ai putea sa ii f... in gura pe toti politicienii pt devalorizarea leului, numai ca ei se apara invocand independenta BNR. Ori e independenta totala ori ii f... in gat pe politicieni. Ce preferi? Din punct de vedee politic eu prefer sa ii f. pe politicieni. Ei dau din gura fara logica si fara fundament si vor sa se aplice tot ce debiteaza ei cu nonsalanta si ingenuiuitate dumnezeiasca si apoi arunca vina pe umerii altora. II salut pe toti politicienii cu degetele mijlocii in sus.

   Test de perspicacitate politica: cum sunt indreptat restul degetelor cand ii salut pe politicieni?
   • +2 (2 voturi)    
    apoooi... (Luni, 30 august 2010, 23:03)

    D [anonim] i-a raspuns lui oh

    daca toate institutiile astea musai sa fie endependente fata de toti prostalaii care (mai)cred ca alcatuiesc un stat,ce ar fi ca si noi,tontalaii astia,sa ne emancipam si sa ne ascundem banutii,ca oricum,ei isi produc singuri(si justitia ,si bancile,si mai stiu eu care sunt "independenti"-cred ca aproape toti,afara de mine care ma spetesc sa dau impozite si taxe)banii ;sa ascultam inteleptul sfat al presedintelui si sa ne caram pe unde putem,cu toti banii pe care i-am putut agonisi si sa-i lasam sa stea closca pe ai lor-sa vedem cine plateste datoriile facute-in numele nostru (statul roman),dar nu pentru noi (cetatenii staului roman) de care dansii sunt absolut independenti-sunt dependenti doar de afacerile proprii sau de ale celor "cu stea"(ma rog,trandafir,lalea ,sageata sau altele)in frunte
 • 0 (12 voturi)    
  BNR sluga bancilor comerciale (Luni, 30 august 2010, 14:48)

  Misu [anonim]

  Mi se pare corect, ce BNR e stat in stat mai presus de legile romanesti?Practic sistemul financiar e in colaps ca si cel economic dar pe finantistii de la BNR ii doare in bascheti ca oricum ei acelasi salariu marit il iau ca-i e criza sau nu.Am ajuns sa fim sclavii bancilor comerciale asa banca centrala competenta avem.
  • +3 (5 voturi)    
   ce declanseaza procedura de infringement (Luni, 30 august 2010, 15:22)

   mama infringementului [anonim] i-a raspuns lui Misu

   ... daca se umbla la salariile puturosilor din bnr

   ... ce naucitor !?

   ... dar o doare-n spate de foamea din gatul a 18 milioane de romani

   ...la munca puturosilor, la munca ...
  • -3 (7 voturi)    
   da, da (Luni, 30 august 2010, 15:41)

   Marcel Ionita [utilizator] i-a raspuns lui Misu

   Inainte sa ajungi sclavul bancilor comeriale ai ajuns sa fii sclavul prostiei tale. Nimeni nu ti-a pus pistolul la tampla sa iei credit, dar deh, prostu nu e prost destul pana nu e si fudul.

   Ce zici? am dreptate? :)
   • +4 (8 voturi)    
    Domnule draga. (Luni, 30 august 2010, 17:16)

    nemesis [anonim] i-a raspuns lui Marcel Ionita

    Ti-am citit comentariile facute,dupa cum se vede sunteti foarte bine informat.
    Totusi, daca nivelul dv.de inteligenta este cu mult mai mare decat cei mai multi dintre postaci,nu inteleg cum un om inteligent poate improsca cu atatea dejectii...?Oare, nu ar fi mai bine, sa le inghititi si sa nu le mai introduceti in comentarii.Daca toti sunt lipsiti de neuroni,nu stiu gramatica,sau le spuneti ca sunt prosti, inseamna ca sunteti singurul Roman
    destept.Ce-a ce va felicit si va transmit ca mizeriile pe care le postati sa le aveti pe masa la fiecare mic dejun.
    • +1 (1 vot)    
     Lasa-l, dom'le... (Luni, 30 august 2010, 22:43)

     C [anonim] i-a raspuns lui nemesis

     Se fandoseste si el pe-aici cu presupusele-i vaste si inegalabile cunostinte despre orice, de la programare la central banking, la medicina si la toate celelalte.
     Auzi: "1. O dezbatere nu se sustine prin jigniri. Daca poti fi demn de o dezbatere, te rog! Daca nu, educa-te!"
     Asta e un extras dintr-un comentariu al d-lui MI, postat pe HN acum cateva zile.
     Interpretarea este ca dl. MI nu poate fi/ nu trebuie jignit. Lui, evident, nu i se aplica aceeasi regula.
     Sau, dintr-un comentariu de mai sus: "Pai frate, ca sa poti sa indraznesti a comenta aceasta propozitie simpla iti trebuiesc cunostinte extrem de vaste in stiinte ca: economie, istorie, filosofie, sociologie, etc."
     Se subintelege ca dl. MI are la degetul mic toate aceste cunostinte, in vreme ce oricine nu-i de-acord cu el este prost, incompetent etc.
     De-ale Internetului...
     • 0 (0 voturi)    
      hehe (Marţi, 31 august 2010, 0:30)

      Marcel Ionita [utilizator] i-a raspuns lui C

      deja devine simpatica discutia.

      Nu inteleg unde ai vazut jignirile. Eu doar am spus o vorba romaneasca. Te-ai simtit lezat alaturi de celalalt interlocutor?! Nu-i nicio problema atunci, enjoy it! :)

      Multumesc inca odata pentru spiritul investigatorisitc!
      • +1 (1 vot)    
       Nu-i absolut nicio problema daca nu-ntelegi (Marţi, 31 august 2010, 0:57)

       C [anonim] i-a raspuns lui Marcel Ionita

       Nu inseamna ca esti prost.
       Doar atat.
 • -2 (8 voturi)    
  nu am nici o simpatie fata de (Luni, 30 august 2010, 15:05)

  sabo [utilizator]

  Boc..dar acum cine pe cine plateste?
  Banca a cui este?
  Fixeaza aia din afara salariile pt angajatii din romania.
  Asta e un fel de fasareala..Mugurel il sun pe ala si ala pe Boc adica este un fel depila!
  ca sa nu se lege si de ei?
  A da..masonii intre ei pe banii statulu9i ca nu sunt ai lu Mugurel.
  Direct si fara ocolisuri!
 • -1 (5 voturi)    
  a-ti primit comanda? (Luni, 30 august 2010, 15:42)

  MIHAI [anonim]

  Este incredibil cum isi permit citiva functionari sa dea la semnat reprezentantilor statului roman proiecte care sa ne faca sa parem infractorii europei... haide dom'le ma lasi.... Si cum s-a intamplat chestia asta exact? Au fost 2-3 functionarasi consipratoristi care au hotarat sa il faca de ras pe Boc, au scris prostia si s-au dus direct la ministru care a semnat ca un baiat vesel ce i s-a pus in fata si l-a publicat de unul singur in monitorul oficial, nu?

  Stii cata lume verifica si da aviz pe un act normativ din asta, toti directorii, secretarii de stat, juridicul, afacerile europene etc. Iar cand termina ei trece si pe la Ministerul de Justitie, Consiliu Legislativ, etc... n-or fi toti tampiti .... li s-a spus de la inceput ca asa trebuie sa treaca si ca o dreg dupa aia in functie de cat de mare iese scandalul.
 • +3 (7 voturi)    
  Si cu BISERICA cum ramane? (Luni, 30 august 2010, 15:52)

  dana [anonim]

  Biserica de ce nu e impozitata.Sa nu-mi spuneti ca cei care ne conduc cred prea mult in ea! De acolo s-ar scoate bani frumosi!Hai sa nu mai fim farisei si sa ne facem cruci aiurea! Acolo se risipesc bani frumosi (ca sa nu spun altfel...)!
  • +1 (3 voturi)    
   Biserica este o institutie extrem de utila (Luni, 30 august 2010, 18:29)

   Creator [utilizator] i-a raspuns lui dana

   In educarea copiilor. Ii invata legile morale si le imprima frica de pacat.
   Se poate observa cu usurinta ca in tarile unde oamenii sunt mai credinciosi gradul de infractionalitate este mai scazut, si invers.
   • +1 (1 vot)    
    Ai dreptate (Marţi, 31 august 2010, 4:55)

    Psycon [utilizator] i-a raspuns lui Creator

    Numai ca la noi BOR este in hazna la un loc cu politicienii. De aia si avem valorile morale pe care le avem. Puneti mana mai si cititi biblia, ca preoti corupti au fost si vor mai fi.
 • +5 (5 voturi)    
  Desteptilor (Luni, 30 august 2010, 15:55)

  Lilia73 [utilizator]

  Voi, cei de sus..nu mai invocati in acest subiect SUA, UE...nu e relevant..Unul din motivele simple: Acolo clientul daca s-a declarat in faliment, banca i-a luat ipoteca si omu” o” ia de la inceput”..aici insa.. platim noi urmasii nostri si urmasii urmasilor nostri... Corect face acest Guvern! Bravo lor!
 • -1 (5 voturi)    
  Invidia (Luni, 30 august 2010, 16:19)

  Ioana [anonim]

  Cei care nu inteleg ce se intampla cu adevarat sunt cei care nu au puterea de a vedea realitatea in fata. Sunt orbiti de invidie. Chiar nu inteleg ce se va intampla daca se instituie stare de infrigement???
  Daca ajungem sa ne intrebam oare de ce BNR sa nu fie afectata de decizia Guvernului caci doar face parte din Romania asa ne putem intreba de ce nu Metrorex!!!!
  BNR se autofinanteaza, nu primeste nici un ban de la bugetul statului ci din contra, ajuta statul oferindu-i cea mai mare parte din profitul obtinut pe parcusul unui an. Oare nu este suficient????
  Oare Romania si implicit noi toti nu avem mai mult de suferit daca se vor lua masuri impotriva statului nostru??
  Este tare trist ca multi sunt efectiv orbiti de invidie.
  Pacat .......
 • +3 (3 voturi)    
  BOC (Luni, 30 august 2010, 17:03)

  alduru [anonim]

  atat timp cat este premier este PREMIERUL BOC si nu BOC; asta indiferent cine este premier si ce parere
  personala ai despre persoana in cauza.
  daca te respecti, daca vrei sa fii respectat, respecta!
  astfel ai sansa sa mai fi citit .
  • -3 (3 voturi)    
   Premierul Creier Mic (Luni, 30 august 2010, 17:26)

   Mitica (Palarierul) [anonim] i-a raspuns lui alduru

   Indiferent daca ne adresam d-lui Boc cu numele devenit renume de BOC - sau cu Premierul Boc, el tot dobitoc ramane.

   "Patria si Dreptul Meu!"

   .
 • +4 (4 voturi)    
  pai, daca ma uit la ce se intampla in ultima vreme (Luni, 30 august 2010, 17:41)

  un moromete [anonim]

  ...as spune ca e ok. Inca nu vad ca Guvernatorul Bancii Nationale sa faca vreun demers pentru recuperarea creantei de la nemti. Mai mult, vad ca adopta genul de comunicare caracteristic anilor din prima parte a secolului trecut. Si inca in varianta cea mai nazi, practicata de Rokefeller de exemplu. Si, probabil, dupa ce caravana aproape ca a trecut, va iesi si va spune in multe cuvinte ca mai bine ne facem ca uitam de banii pe care trebuie sa ii primim de la Germania... Insa atunci cand a fost prima tentativa sa se taie salariile la BNR, imediat a sarit ca ars, a iesit la tv si l-a pus si pe nenea ala de la Bruxelles sa dea un telefon, cum ca nu e voie sa tai salariile aici... Pana de curand, amicii ma banuiau ca imi iau bani de la BNR, la cat de virulent ii luam apararea Guvernatorului, de cate ori trebuia. Acum, evit si sa-i mai pronunt numele...
 • +6 (6 voturi)    
  Mugur cel protejat! (Luni, 30 august 2010, 17:51)

  Emil [anonim]

  Pentru cel care este impotriva interesului national, pentru cel care isi pastreaza nemeritat imaginea, pentru cel al carui management este catastrofal pentru Romania (vezi investitia in bonuri de tezaur americane) sar stapanii lui . Mugurel este stat in stat. Fara el Romania ar duce-o mult mai bine. Este intangibil, este mason, este protejat de finantele mondiale, in dauna statului roman!
 • +3 (7 voturi)    
  A izbucnit din nou Eyjafjallajokull ? (Luni, 30 august 2010, 18:33)

  nemo [anonim]

  A ,nu, este materia cenusie a romanilor,va injositi si injurati ca de obicei degeaba, uni chiar daca au cunostinte economice,sau cei care cauta pe goagãl
  si chiar eu.Degeaba ne punem neuroni la treaba,
  uni mai multi, alti mai putin,nu iti trebuie mare bagaj
  de cunostinte ,ca sa nu vezi ca totul este un haos,o
  minciuna,dezinformare.Numai cei de la butoane stiu care este situatia si statutul BNR,cel mai mult chiar este Isarescu,el ca si UDMR de 20 de ani ocupa acelasi loc.Iar credibilitatea lui Isarescu ar trebui sa fie nula,pentru minciunile pe care ni le-a
  transmis de-a lungul mandatului de 20 de ani.Sau
  poporul nostru-i place sa fie mintit?Altfel nu inteleg cum au fost in stare sa voteze pe cineva care trambita pe toate canalele(inclusiv ale lui felix si nus)ba ca romania a evitat recesiunea,ba ca am iesit din ea,ca vor creste salariile,ca nu se vor taia salariile...inseamna ca suntem un popor de matochisti.
 • -2 (2 voturi)    
  superficialitate (Luni, 30 august 2010, 18:55)

  ampersand [anonim]

  Citind comentariile, m-a surprins superficialitatea unora în citirea articolului, vs vehemenţa lor faţă de subiectul "BNR bugetară sau nu": chiar dacă n-o ştiai dinainte, în articol se scrie clar "BNR,CNVM, CSA si CSSPP, institutii care nu sunt finantate de la buget". Din ciclul "las' că ştim noi mai bine".
 • +4 (4 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 30 august 2010, 19:08)

  [anonim]

  • +2 (2 voturi)    
   Respectele mele (Luni, 30 august 2010, 19:33)

   Catalin Dimofte [utilizator] i-a raspuns lui

   Dupa multe din mesajele de mai sus, al dumitale e ca o gura de aer curat, aproape ca nici nu mai conteaza argumentele... drept pentru care o sa-ti incasezi minusurile corespunzatoare.
   Raman la parerea ca sistemul asta de notare HN este nefericit.
  • +2 (2 voturi)    
   Excelent (Luni, 30 august 2010, 23:34)

   Marius [anonim] i-a raspuns lui

   Sunteti printe putinii oameni cumpatati de pe aici si cu argumente solide. Raman totusi la parerea ca BNR nu justifica salariile uriase primite de angajatii sai. Si tot timpul putem face comparatia cu polonezii si banca lor centrala, guvernatorul lor si guvernatorul nostru.
   • 0 (0 voturi)    
    tu nu ai inteles ca in BNR sunt salarii mici? (Miercuri, 1 septembrie 2010, 16:55)

    bancher [anonim] i-a raspuns lui Marius

    Un economist ramane cu 3000 RON dupa reducerea de 25%? cei mai tineri raman cu 2500 RON. Ti se par salarii fabuloase?
 • 0 (0 voturi)    
  Disperare si incompetenta...... (Luni, 30 august 2010, 19:58)

  lili [anonim]

  cam asa spun actiunile astea dezastruoase pentru Romania si pentru imagibea ei, ale acestor guvernanti vremelnici.... din pacate, pentru Romania stigmatul va ramane pentru multa vreme......
 • +1 (1 vot)    
  Acarul Paun (Luni, 30 august 2010, 20:26)

  satanae [anonim]

  "Este incredibil cum isi permit citiva functionari sa dea la semnat reprezentantilor statului roman proiecte care sa ne faca sa parem infractorii europei, sa aduca asemenea prejudicii in relatia Romaniei cu organismele Uniunii Europene".
  Am reluat un pasaj atit de lung pt ca mi se pare incredibil. Este incredibil ca un jurnalist sa nu aiba habar de nici un fel de cum merg lucrurile prin ministere si prin orice alte institutii din Romania. Ca un functionar sa bage pe sub nas sefilor cei mari o asemenea porcarie, care le aduce un scandal pe cap, fara ca nici unul din sefi sa fie de acord cu asta este o chestie care tine de povestile ci zine. Asta pentru ca deja exista un scandal pe tema asta. Este absolut limpede ca ceea ce s-a intimplat a fost ceva de genul: Vladescu (sau Boc, depinde) a aparut in fata subordonatilor si le-a cerut, avind raspunsul de la BCE si CE de data trecuta, sa faca ceva ca legea sa se schimbe, dar de fapt sa nu se modifice nimic. Asta este tot ce au putut sa produca functionarii respectivi. Poate ca se putea face ceva mai mult, puteau sa fie mai inventivi, dar sa-i acuzi pe ei pt tot este aberant. Macar daca ar fi avut vreun interes personal, daca le-ar fi iesit ceva lor, s-ar fi putut intelege, dar din invidie pe cei de la BNR nu-si risca nimeni postul. Mai ales ca era vorba de un scandal public, pentru o chestie in care nu aveau nici un interes personal.
  Deci, mai mult ca sigur, este vorba de un interes al guvernantilor romani. Care cred ca nu se leaga neaparat de platirea unei polite fata de BNR, cit de relatiile cu Comisia Europeana. Ai nostri s-au saturat sa tot fie trasi de urechi din afara - semnalul vine, asa cum s-a vazut recent, de la Cotroceni - si incearca, prin tot felul de prostii marunte ca cea de mai sus, sa le arate celor de la Bruxelles ca au si ei mindria lor. Probabil ca, in acest fel, incearca si ei marea cu degetul, ca sa vada cit le merge. In lipsa de orice altceva, au parte macar de o distractie.
  • 0 (0 voturi)    
   wow (Luni, 30 august 2010, 20:39)

   cetateanul [anonim] i-a raspuns lui satanae

   Stimate domn, cu cea mai mare sinceritate va marturisesc ca sunt absolut impresionat!
   Felicitari!
   In sfarsit cineva care vede "the big picture"... si dincolo de praful pe care Cotroceni & Boc (stiu, e pleonastica exprimarea) incearca sa-l arunce constant si cu obstinatie in ochii "romanilor" pentru a-i invrajbi unii contra altora.
   Vorba aia: "Dezbina si cucereste!". La cine ar putea sa functioneze tactica asta mai bine, daca nu la noi?!
  • +2 (2 voturi)    
   acarul paun (Luni, 30 august 2010, 22:33)

   mihai [anonim] i-a raspuns lui satanae

   Esti ridicol daca tu crezi ca autorul nu se pricepe, este o figura de stil. Nu poate fi vorba de un interes al guvernantilor nostri, de plata unor polite comisiei europene. Hai sa iti spun ce se intimpla, chiar acum. Cei afectati de aceste proiecte sunt oameni de o pregatire - inclusiv juridica, de exceptie. unii dintre ei deja aduna probe, raspunsuri oficiale ale institutiilor implicate la petitii, lucuri care acum par nesemnificative. Intr-o buna zi acest guvern o sa cada. Cei care vor prelua puterea, chiar daca nu le pasa de BNR vor fi incintati sa aiba materiale ca sa poata acuza pyt abuz in serviciu si destitui pe cei implicati in incalcarea art11 din Constitutie -Statul roman is va indeplini cu BUNA CREDINTA obligatiile asumate si art.148 - Presedintele, guvernul, parlamentul si autoritatea judecatoreasca garanteaza....indeplinirea...bla bla. Da niste acari pauni vor plati. Vor incerca sa se justifice ca li s-a impus dar au ei si institutiile lor niste atributii legale si nu si le-au exercitat corespunzator. o sa li se ceara daune, vor fi intriodusi in cauza in procesele de contencios. poate vor scapa de o pedeapsa efectiva dar vor avea de meditat daca a meritat. e firesc sa fie asa, ca sa nu ni se intimple si noua data viitoare, sa nu fin victimele unui abuz similar. Pe la MJ, MFP, DAE, Consiliul Legislativ probabil exista oameni care au motive sa fie ingrijorati. Pe de alta parte tot sistemul acesta perfect pe care il prezinti tu, cu analize, avize, stim ca exista insa ca orice lucru romanesc e doar formal din moment ce se legifereaza absurditati si aberatii
   o samai vedem cine a avut dreptate
 • -2 (2 voturi)    
  Mentalitate Stefan Gheorghiu+ Ceasca. (Marţi, 31 august 2010, 10:48)

  Sile [anonim]

  Unde cred ca s-ar putea umbla e la numarul de functionari B N R, presupun ca o multime taie frunza la ciini.In rest orice intelegere trebuie respectata. Trebuie sa ne iasa din cap ca putem pacali pe cineva.Asa a crezut si Ceasca, pina a patit ce a patit. O zi buna!
 • +1 (1 vot)    
  Cand o sa scapam (Marţi, 31 august 2010, 11:24)

  iulicos [utilizator]

  Oare cand o sa scapam de lipitoarea asta nenorocita ? Cand o sa vina ziua aia in care guvernator al BNR sa fie altcineva, sa nu-i mai vad moaca aia de finantist constipat ? Au dat faliment zeci de banci de cand e guvernator. Nu ne-am saturat de el ? Stiu ca e sprijinit de afara, stiu ca e mare mason dar sincer va spun, mi s-a acrit de asta mai ceva ca de Ceausescu in '89. Cum e posibil ca un tembel incompetent sa fie intr-o asemenea functie de douazeci si ceva de ani si nimeni sa nu incerce sa-l schimbe ? Ce mare putere poate avea nesimtitul asta care se crede de neinlocuit ? E tipic pentru noi romanii. De abia dupa ce cade un asemenea personaj sinistru ne dam seama cat de prosti am fost, cat de usor puteam sa-l schimbam daca nu am fi fost niste papa-lapte. Asa s-a intamplat si cu Ceausescu. Dupa ce a fugit ne intrebam : De asta ne era noua atat de frica ?
  • -1 (1 vot)    
   Isarescu nu e de neinlocuit, (Marţi, 31 august 2010, 12:37)

   bancher [anonim] i-a raspuns lui iulicos

   dar uite ca nu au gasit altul mai bun , care sa fie si doritor sa ia fraiele in mana.
   Vorbesti de banci falimentare?? Hai sa fim seriosi, in SUA la inceputul crizei se inchideau zeci de banci intr-un week-end (odata au fost peste o suta de banci inchise in numai cateva zile) . Te duceai la banca luni dimineata, si gaseai obloanele trase, In Rusia la fel, au cazut zeci de banci in cateva zile.
   In Rom nu a dat faliment nici o banca in timpul crizei din 2008, iar cele neviabila au falimentat in anii 1990-2000. Asta s-a intamplat pt ca au fraudat presedintii lor, nu din alta cauza.
 • -1 (1 vot)    
  Mentalitate Ceausescu+ Stefan Gheorghiu. (Marţi, 31 august 2010, 12:45)

  Sile [anonim]

  Solutia de fond e sa se aduca numarul de functionari la un nivel suportabil pentru economie si societate. Ar putea fi folosit principiul proportionalitatii, citi functionari publici sunt in U S A si U E pe caprarii in fiecare la 1000 locuitori?.Valabil si pentru numarul de functionari al B N R.N-ar fi rau ca jurnalistii sa-i deconspire pe cei ce taie frunza exclusiv pe criterii politice. Un cioban nu poate tine pe linga turma mai multi ciini cai si magari decit poate sustine turma. O zi buna!
  • 0 (0 voturi)    
   amice (Marţi, 31 august 2010, 13:26)

   (Va)sila [anonim] i-a raspuns lui Sile

   Esti unul dintre cei multi care confunda bugetarii cu functionarii si angajatii BNR cu toti cei de mai inainte...
   Bugetar e si medicu' ala care iti vindeca buboiul de pe creier, e si profesoru' ala care incearca fara succes sa-ti bage ceva in chestia aia pe care o tii deasupra gatului ca sa nu-ti ploua in el, e si pompierul ala care-si sacrifica propria viata ca sa-ti salveze familia din flacari, este si militarul ala care, doamne fereste, la nevoie vine sa-ti apere fundu' ala gras de corporatist in caz de razboi, e si politaiul ala care, bun, rau, asa cum e el, iti protejeaza fiica sau sora de violatori, hoti, borfasi, criminali, etc. etc. etc.
   Toate categoriile de mai sus sunt BUGETARI, nu FUNCTIONARI si toti platesc pentru incompetenta guvernului de a-si gestiona fondurile si pentru vuitoanele si hermesurile lu' madam udrea, madam videanu, mademoiselle "succesuri" & CO.
   In plus, prin comparatie cu toti cei enumerati mai sus, angajatii BNR NU SUNT PLATITI DIN BANI PUBLICI, adica din impozitele varsate de mine, de tine, de tot neamu' tau de corporatisti la buget.
   E chiar atat de greu de inteles?
   E drept, numarul de FUNCTIONARI este, pe alocuri, supradimensionat, insa nu este cazul BNR.
   Constat cu mahnire ca toti acesti romani care, intr-un fel sau altul, au fost pagubiti de actuala guvernare, in loc sa solidarizeze si sa-si ceara drepturile pe unde mai pot, isi dau in cap unii altora. Asta-mi aduce aminte de o opera izvorata din intelepciunea poporului roman de altadata: "Miorita"...
   Sunteti ca niste caini treziti brusc din somn care incep sa muste in dreapta si in stanga din disperare...
   • 0 (0 voturi)    
    Frustrat fiind, paduri cutreieram (Miercuri, 1 septembrie 2010, 3:00)

    Catalin Dimofte [utilizator] i-a raspuns lui (Va)sila

    Amice, da, este foarte greu, ca sa nu zic imposibil de inteles din ce bani sunt platiti BeNeRistii
    Nu-i vorba ca nici ei nu se straduiesc defel sa explice.
    Mata zici, sau mai exact zbieri ca "NU SUNT PLATITI DIN BANI PUBLICI".
    OK.
    Pai daca nu-s platiti din bani publici, atujnci sunt platiti din bani privati, nu? Ai cui? Ai dumitale si a mei? Ti se pare cu totul deplasat sa-l intreb pe ala platit dn banii mei - bai, ce-ai facut pentru banii cu care te-am platit???
    Mai exista si a treia varianta, una pe care au emis-o cativa pe-aici -- BNR isi produce singura banii.
    Adica, la nevoie, si-i tipareste.
    In momentul in care si asta-i un argument, silit sunt sa conchid ca Tara Romaneasca nu merita sa existe.
    • 0 (0 voturi)    
     raspunsul presupune sa citesti (Miercuri, 1 septembrie 2010, 9:01)

     mihai [anonim] i-a raspuns lui Catalin Dimofte

     Dar iti place sa bati cimpii sa inventezi roata cind ea exista de mii de ani. BNR se autofinanteaza. Mai exact, la inceput, a primit capital de la stat. Apoi din acel capital produce profit din care vireaza statului 80%, isi acdopera toate cheltuielile, inclusiv salariile angajatilor si mai face si donatii pt cultura, monumente, etc. Exista o corelatie f simpla. Daca dai salarii mai bune, poti atrage specialisti mai buni si poti obtine un profit mai mare. Daca nu, o parte din ei, cei cu cautare pleaca, iti scade profitul, scade si cota data statului, etc.
     Oricum esti prea prost ca ai suficienti bani incit sa iti faci griji cine e platit din ei. asa ca am sa iti spun eu, sunt prietenii lui videanu, placinta si toate lipitorile care incheie afaceri frauduloase cu statul, cei numiti pe criterii de nepotism pe functii mari, ca la eximbank cuimnatul lui geoana, nu specioalistii care au ocupat posturi prin concurs. Vom avea de pierdut cind acestia vor pleca dar toti astia ca tine, ale Dorel, se vor bucura, ba ce le-am tras-o alaora. Ma sperie nivelul nu doar de incultura si lipsa de educatie, nu doar de prostie ci de rutate care exista intre conationalii mei. Imi pare rau ca platesc impozite ca sa sustin astfel de subspecie
   • 0 (0 voturi)    
    Nu eu confund, ci (Miercuri, 1 septembrie 2010, 10:59)

    Sile [anonim] i-a raspuns lui (Va)sila

    aceia care au formulat ordonanta nu clarifica suficient subiectul.In se priveste afirmatia ca numarul de functionari B N R nu este supradimensionat, imi permit sa nu te cred.Iar afirmatia ca functionarii B N R nu sunt platiti din bani publici e la fel de aiuritoare.Asta nu inseamna ca nu trebuie sa ne respectam angajamentele fata de U E. Si pentru asta trebuie sa limpezim apele. Mai exact sa departajam economia privata de aparatul de stat.Medicul , avocatul, si inca altii treuie sa lucreze in regim de economie reala, Cei platiti de la buget trebuie sa aiba o legislatie clara, . Daca vor continua sa faca ,,afaceri "cu statul, n-am facut nici o brinza. Ideea de fond e ca ne trebuie un temei legislativ clar si coerent, functionari competenti, si nu supranumerari care sa aplice corect legile, si de-abia dupa aia vom porni pe drumul lung si greu spre normalitate. O zi buna
 • -1 (1 vot)    
  Le taie Boc (Marţi, 31 august 2010, 12:57)

  Pantera Roz [utilizator]

  si astora salariile,stati linistiti.Asa cum a taiat salariile,pensiile speciale ,asa cum va impozita toate pensiile.Tipul atat stie,atat face,nu v-ati lamurit?!Daca vreti sa scapati de taieri,scapati de PDL.E simplu.
 • +3 (3 voturi)    
  BNR face parte din cartelul financiar mondial (Marţi, 31 august 2010, 15:49)

  gabi [anonim]

  bnr face parte dintr-un cartel bancar european/mondial, prin care marii financiari determina politica statelor pe care le conduc din umbra. cel care stapaneste sistemul monetar poate dispune in chip discretionar de politica si suveranitatea nationala.

  sistemul monetar actual e cu desavarsire privat, antinational, internationalist (remember internationala comunista - cu noua fata ue)
  toata masa monetara aflata in circulatie in economiei nationale e imprumutata de la bnr cu dobanda. nu sunt banii bani publici, asa cum ar fi normal. nu sunt expresia avutiei publice. acesti bani sunt purtatori de dobanda by default. cu cat cresc prod., comert., consumul - in conditii de stabilitate a cursului de schimb, deci masa mon. cu atat dobanda la bnr e mai mare. practic, valoarea masei monetare aflata in circulatie e proprietatea unor financiari privati, anonimi, acoperiti de umbrela bnr. banii din portofelul nostru sunt de fapt ai lor!

  simplificand la maxim, dar pastrand esenta fenomenului, daca statul are nevoie sa introduca in economie 1000 de lei, trebuie sa ia suma respectiva de la bnr. astfel e dator bnr cu 1000 lei!!!???
  astfel economia primind 1000 lei, trebuie din start produca astfel incat sa acopere dobanda de 100% impusa de bnr. bineinteles ca exista nenumarate "instrumente" de echilibrare. cursul de schimb, dobanzile bancare si chiar si inflatia sunt cateva mijloace de mascare si recuperare a acestei datorii de catre bnr.

  sistemul monetar actual, un sistem piramidal fff subtil, e camatarie de cea mai joasa speta. jocul piramidal al capitalului se regleaza periodic, la intervale relativ mari de timp, prin crize majore. actuala criza mondiala - precedata de alte 3 mari crize in secolul trecut, e modul in care financiarii lumii, proprietarii sistemul monetar, isi regleaza conturile cu statele pe care le controleaza, punand mana pe avutiile lor.
  cititi istoria bnr cautati pe net the money masters. faceti legatura cu bnr. vorbim
  • 0 (0 voturi)    
   Prea mult internet (Marţi, 31 august 2010, 16:13)

   conspiratorul [anonim] i-a raspuns lui gabi

   si prea putina carte... Eu zic sa mai lasi serialele de fictiune si teoriile conspirationiste si sa revii cu picioarele pe pamant.
   Prea mult Zeitgeist...
   Parerea mea e sa te muti pe Luna, sau si mai departe, pe Marte si atunci ai sa scapi de tentaculele caracatitei care este peste tot in jurul tau. Remember: THE MATRIX HAS YOU, NEO!
   Si mai lasa etnobotanicele alea, nu vezi in ce stare te-au adus?!
   • 0 (0 voturi)    
    Comentariul tau e de rahat (Miercuri, 1 septembrie 2010, 3:07)

    Catalin Dimofte [utilizator] i-a raspuns lui conspiratorul

    Nici nu poate fi numit comentariu.
    Nu spun ca antevorbitorul tau are dreptate.
    Spun doar ca interventia ta e zero barat. Nu exista. Comentariul tau ar fi trebuit respins.
    Nu combati nimic din ce spune ea/el, nu aduci niciun argument. Doar eternele atacur la persoana.
    Romanika.
    • 0 (0 voturi)    
     serios? (Miercuri, 1 septembrie 2010, 8:17)

     conspiratorul [anonim] i-a raspuns lui Catalin Dimofte

     Mergand atunci pe acelasi rationament, comentariul tau este cel putin la fel...
     In alta ordine de idei, cum crezi tu ca poate fi combatuta cu argumente o fabulatie de genul celei de mai sus?
     Eu am adus singurul argument care s-ar putea aduce in acest caz: toata aberatia aia isi are originea in www si in mizeriile care umbla pe acolo/aici si la care pun botu' toti semidoctii care se cred mai "culti in cap" decat par, asta doar ca au vazut un documentar de 2 lei facut de cine-stie-ce secta sau au citit un articol in cutare revista obscura. Astia sunt cei pe care se bazeaza actuala putere care a adus tara asta in fundu' prapastiei. Ceea ce vezi mai sus sunt rezultatele cele mai de succes ale manipularii, o incununare a dibaciei cu care puterea a reusit sa le spele creierele unora.

     And by the way, Romanika asta pe care o invoci cu atata tristete in glas nu e opera mea, e opera indivizilor de tipul celui de mai sus...sper ca intelegi ce vreau sa zic.

     Ce zici, argumentele astea iti convin, sau le consideri tot atacuri la persoana?

     Numai de bine.
  • 0 (0 voturi)    
   stii unde ai dreptate? (Miercuri, 1 septembrie 2010, 9:08)

   mihai [anonim] i-a raspuns lui gabi

   e intradevar o mare conspiratie. e secta aceea in halate albe care refuza sa te creada ca esti napoleon. care te obliga sa te speli si a incercat sa iti fure sufletul cu un aparat cind ti-au facut poza pt fisa de internare.
   Ce noroc pe voi astia frustratii de cind au aparut forumurile, orice individ pe care nu il baga nimeni in seama, nu asa cum crede el findca e bubos si miroase urit ci fiindca e agasant, cu idei putine dar imbicsite. nu ai cunostinte de istorie, logica, nu ai cultura generala care sa iti permita sa filtrezi informatia. si gasesti niste calupuri pe net care se potrivesc asteptarilor tale. toate teoriile astea care explica atit de placut ca nu esti tu de vina ca esti ratat ci conspiratia masonica, nu este poporul roman lenes si hot ci este asuprit de finantele mondiale. OK, de acord, precis exista si niste indivizi la un nivel sus de tot care trag niste sfori. Hai sa ne uitam ce facem noi. ce produce romania, din ce sa fi crescut economia? am vindut fabrici la fier vechi si am avut bani de bautura. acum alea s+au terminat, toata lumea cere cite ceva dar nu face nimic. si atunci hai sa luam din nou de la cei care si-au sacrificat tineretea sa invete, sa luam de la cei care gindesc si muncersc occidental ca doar suntem poporul, nu?
   esti un colhoznic
 • 0 (0 voturi)    
  habaucilor plictisitori - disc idei sau c facem? (Miercuri, 1 septembrie 2010, 19:05)

  gabi [anonim]

  mihai, conspiratoru
  am pus in discutie o institutie, respectiv pe seful ei. nu pe voi. mizeriile voastre ma amuza si ma plictisesc in acelasi timp. Dupa elucubratiile trimise dovediti o capacitate psiho-mentala de ingustimea lamei de ras. decat sa avortati cretinisme, completativa lipsa de cultura fin-bancara cu raspunsurile la intrebarile de mai jos. La cat de redusi pareti cu siguranta veti copia :)
  1. cine raspunde de protejarea politicii monetare si bancara nationale?
  2. cine raspunde de falimentul bancorex si al nenumaratelor banci private, infiintate ca ciupercile, dupa '90 (deci cu girul BNR)?
  3. care e relatia dintre bnr si govern? Cum procedeaza bnr cand guvernul ii solicita o infuzie de masa monetara in economie? Ce raporturi se nasc intre bnr si govern in urma acestei operatii?
  4. care a fost rolul bnr la intretinera si cultivarea e hiperinflatiei ? - la noi s-au tiparit bani fara coperire. ma indoiesc ca puteti verifica info asta
  5. conform statutului, bnr institutie independenta, nebugetara. Bun! Cine o finanteaza? Daca nu raspunde in fata guvernului/parlamentului, nu cumva este un stat in stat?
  6. de ce legislatia bancara nu protejaza capitalul care circula in economia romaneasca, produs de forta de munca nationala, impotriva expatrierii acestuia?
  7. de ce bnr n-a protejat sistemul bancar impotriva crizei mondiale care s-a propagate la noi, la un an de la declansarea vizibila in sua?
  8. cine raspunde pentru efectele negative produsa de criza bancara economiei nationale?
  9.isarescu e membru al clubului de la roma. Participant al comisiei trilaterale, ce stim despre activitatea lui, in cadrul acestor comisii?
  10. cum a fost infiintata bnr?
  11. cum comentezi declaratia lui base din primavara, in care a cerut FMI sa directioneze anumite transe catre buget si nu catre bnr?
  12. dar cea a lui isarescu in care explica senzatia lui de dejavu legata de criza – normal, au mai fost 3 in secolul trecut, precum si faptul ca e firesc sa urmeze NWO?
  • 0 (0 voturi)    
   stai ca s-a trezit gabi, pana acum in sevraj... (Miercuri, 1 septembrie 2010, 22:03)

   conspiratoru' [anonim] i-a raspuns lui gabi

   Gabi, am o singura curiozitate: "iar ai uitat sa-ti iei pastila, nu-i asa? hai, spune sincer!"
   Stiu ca iar o sa ma acuze Catalin Dimofte ca am un comentariu lipsit de miez, insa la asemenea emanatii fanteziste chiar nu ai cum sa raspunzi cu argumente logice, din lumea reala.
   Constat ca, in basmele tale, Gabi, lipsesc doar Mos Craciun, Capra cu trei iezi si Cei trei purcelusi....
   Acum sincer, nu te supara pe mine, dar cand ti-ai facut ultima tomografie? Eu, in locul parintilor tai as fi absolut ingrijorat...

   Nu, nu, nu mai pot sa repet aceleasi lucruri, omu' clar se da pe net foarte des si foarte mult. Are lumea lui ca mama lu' Creanga... Se vede asta si din limbajul "mess-ianic".
   Game over buddy! Get professional help!

   P.S. Mihai, te rog mult sa nu-i mai raspunzi acestui individ! Cred ca intre doua joint-uri si un Zeitgeist mai baga un "vomentariu" pe net, ca doar e moca... Propun comisionarea comment-urilor de catre HN.
 • 0 (0 voturi)    
  dragule (Miercuri, 1 septembrie 2010, 19:33)

  gabi [anonim]

  //
  mi-e mila de tine daca tot ce ai inteles din cele scrise [cenzurate in cea mai mare parte de admin] e ca dau vina pe masonerie. e de bun simt ca dormim asa cum ne asternem. situatia grea din tara e o consecinta aproape exclusiva a faptelor noastre. si tot de bun simt e ca suntem datori sa indreptam situatia, fiecare la locul lui de munca. [nu te intreb daca/ce muncesti. modul tau de exprimare imi lasa o singura alternativa - fauna jmenarilor de mall]
  revenind, optiunea mea nu e vestul, sau nu in totalitate. cu rezerve. cu masura. selectiv. avem si noi propriile calitati, pe care e bine sa le cultivam, cu sau fara voia vestului. sper sa nu turbezi de furie.
  dupa dejectiile pe care le scoti pe gura, fara sa te stergi macar, am impresia ca esti alogen.

  in plus, iti lipseste perspicacitatea minima de a intelege ca e complet idiot sa te aberezi la cineva, ca intra pe forum scriindu-si opiniile, decent, fara sa [te] jigneasca, cand tu procedezi similar, desi, in mod imbecil.
  portretul pe care ti l-ai facut ma dezgusta
  "voi astia frustratii de cind au aparut forumurile, orice individ pe care nu il baga nimeni in seama, nu asa cum crede el findca e bubos si miroase urit ci fiindca e agasant, cu idei putine dar imbicsite. nu ai cunostinte de istorie, logica, nu ai cultura generala care sa iti permita sa filtrezi informatia." e limpede ca esti victima propriei debilitati, de iti imaginezi forumul [pe care posteaza si oameni de notorietate si cei simpli, toti sanatosi la cap] oaza frustratilor.
  insanatosire grabnica
  • 0 (0 voturi)    
   Gabi, (Miercuri, 1 septembrie 2010, 22:45)

   Conspiratoru' [anonim] i-a raspuns lui gabi

   ca sa nu zici ca am fost rau cu tine am o propunere:
   Ca sa ne dovedesti tuturor ca esti sanatos, de ce nu faci tu o petitie la BNR cu intrebarile alea de la 1 la12.
   Si ei vor fi obligati si iti raspunda, conform statutului, in termen de 30 de zile, ce zici?
   Apoi, vii aici si postezi raspunsurile, asa, ca sa vedem cu totii cum le-ai facut-o jegosilor alora... Huh, ce zici?
   Dar sa le bagi si d-alea cu New World Order, cu Zeitgeist, cu Money Masters, adica sa le duci DVD-uri, documentatie puternica... Pune-i in genunchi, frate
   Un sfat pe care ti-l pot da e sa te duci dimineata, ca sa-i naucesti, sa-i iei prin surprindere, sa n-apuce sa cheme paza...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by