Ministerul Finatelor Publice (MFP) intentioneaza sa atraga 4,6 miliarde de lei prin emisiuni de titluri de stat in luna septembrie, in vederea refinantarii datoriei publice si a finantarii deficitului bugetar, se arata intr-un ordin al ministerului.

Astfel, MFP va organiza patru licitatii pentru certificate de trezorerie cu discont, fiecare cu o valoare de un miliard de lei. In ceea ce priveste scadentele, doua din aceste emisiuni vor avea maturitate la sase luni, iar doua la 12 luni.

Totodata, Ministerul de Finante va redeschide doua emisiuni de obligatiuni de stat de tip benchmark, fiecare cu o valoare de 300 milioane de lei, cu maturitate la 5 ani, respectiv 10 ani.

In ultima perioada, Ministerul Finantelor Publice a atras de pe piata mai putini bani decat a intentionat si a respins o serie de licitatii deoarece nu a acceptat sa plateasca o dobanda mai mare de 7% pe an.

In primul trimestru din 2010, MFP a atras 12,7 miliarde de lei, peste nivelul de 10-12 miliarde de lei estimat initial, iar in cel de-al doilea trimestru autoritatile au atras 8,06 miliarde de lei, desi si-au propus sa stranga 11-13 miliarde de lei.

Finantele au imprumutat in luna iulie doar 1,38 miliarde de lei prin emisiuni de titluri de stat, cu mult sub valoarea programata de 4,65 miliarde de lei, iar in august a atras putin peste 3 miliarde de lei, sub valoarea programata de 4,6 miliarde de lei. La finele lui iulie, MFP a vandut titluri de stat in euro, in valoare de 1,2 miliarde de euro, de trei ori mai mult decat valoarea programata de 400 milioane de euro.

Autoritatile romane si-au propus initial o tinta de deficit bugetar de 5,9% din PIB pentru finalul acestui an, insa aceasta tinta a fost majorata ulterior la 6,8% din PIB