Romania ar putea fi nevoita sa plateasca dobanzi mai mari pentru a-si finanta deficitul, peste limita de 7% fixata de Ministerul de Finante, in conditiile in care inflatia creste, iar investitorii cauta randamente mai ridicate, potrivit Bloomberg. Agentia arata ca Romania are nevoie de fonduri pentru a-si acoperi deficitul bugetar care a atins 8,3% din PIB in 2009.

Intrebat daca Guvernul ar putea fi nevoit sa plateasca randamente mai mari de 7% pentru certificate de trezorerie din cauza necesarului sporit de finantare, Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor, a spus ca "nu am vrea sa facem acest lucru".

Analistii arata insa ca, pana la urma, Guvernul va fi nevoit sa plateasca dobanzi mai mari decat limita fixata de Ministerul de Finante

"Pana la urma, vor fi nevoiti sa plateasca peste 7%. Vor face probabil acest lucru mai degraba mai tarziu decat mai devreme, in functie de succesul eurobondurilor", a declarat Gyula Toth, analist in piete emergente la UniCredit, in Viena.

Lars Christensen, analist sef pentru piete emergente la Danske Bank, se asteapta insa la o cerere slaba sau chiar inexistenta pentru obligatiunile Romaniei si nu recomanda investitorilor sa cumpere titluri emise de statul roman, in acest moment.

"Daca as fi ministru de Finante, nu as paria pe revenirea optimismului pana cand Romania se va intoarce pe pietele financiare", a mai spus el.

Bloomberg mai noteaza ca Ministerul de Finante a respins, in ultimele patru luni, toate ofertele pentru obligatiuni pe termen de trei, cinci si sapte ani.

Randamentul obligatiunilor in lei cu maturitate in aprilie 2015 era luni de 7,45%, in crestere de la 6,993% pe 15 aprilie, ultima data cand Romania a vandut titluri de acest tip.

Totodata, de la inceputul lunii mai, Romania a vandut pe piata locala titluri de stat in valoare de 7,85 miliarde lei, sub jumatate din tinta de 18,35 miliarde de lei.

Pentru a acoperi acest deficit, Guvernul intentioneaza sa obtina in acest minim un miliard de euro de pe pietele internationale. Vanzarea de obligatiuni pe pietele internationale ar fi a doua din acest an si face parte din planul de a atrage pana la sapte miliarde de euro, in decurs de trei ani.