Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Angajatii BNR raman cu salariile reduse. Seful BCE, repeta: Ce vrea Guvernul e ilegal

Angajatii BNR vor avea in continuare salariile reduse cu 25%, dupa ce Guvernul a modificat legea prin care au fost taiate, astfel incat reducerea sa se constituie fond in bugetul BNR, iar banca centrala sa vireze ulterior acest fond la buget, benevol. Guvernul a discutat o ordonanta de urgenta pentru modificarea legii prin care au fost reduse cu 25% salariile angajatilor BNR, impreuna cu remuneratiile din sectorul public, pentru a evita astfel sanctiuni din partea Comisiei Europene.

Banca Centrala Europeana (BCE) a emis un aviz cu privire la un proiect de ordonanta de urgenta de modificare a legii care include scaderea salariilor angajatilor din BNR astfel incat sumele economisite sa ramana in conturile bancii, subliniind ca nu se rezolva problema autonomiei bancii centrale.

Potrivit avizului BCE, Guvernul trebuie sa returneze BNR banii primiti la bugetul de stat ca urmare a reducerii salariilor angajatilor bancii centrale cu 25%, incepand cu 1 iulie, pentru a evita incalcarea unor prevederi ale Tratatului Uniunii Europene.

Ministerul Finantelor vrea sa atraga 4,6 miliarde lei prin titluri de stat in luna septembrie

Ministerul Finatelor Publice (MFP) intentioneaza sa atraga 4,6 miliarde de lei prin emisiuni de titluri de stat in luna septembrie, in vederea refinantarii datoriei publice si a finantarii deficitului bugetar, se arata intr-un ordin al ministerului.

Astfel, ministerul va organiza patru licitatii pentru certificate de trezorerie cu discont, fiecare cu o valoare de un miliard de lei. In ceea ce priveste scadentele, doua din aceste emisiuni vor avea maturitate la sase luni, iar doua la 12 luni.

Totodata, Ministerul de Finante va redeschide doua emisiuni de obligatiuni de stat de tip benchmark, fiecare cu o valoare de 300 milioane de lei, cu maturitate la 5 ani, respectiv 10 ani.

In ultima perioada, Ministerul Finantelor Publice a atras de pe piata mai putini bani decat a intentionat si a respins o serie de licitatii deoarece nu a acceptat sa plateasca o dobanda mai mare de 7% pe an.

In primul trimestru din 2010, MFP a atras 12,7 miliarde de lei, peste nivelul de 10-12 miliarde de lei estimat initial, iar in cel de-al doilea trimestru autoritatile au atras 8,06 miliarde de lei, desi si-au propus sa stranga 11-13 miliarde de lei.

Finantele au imprumutat in luna iulie doar 1,38 miliarde de lei prin emisiuni de titluri de stat, cu mult sub valoarea programata de 4,65 miliarde de lei, iar in august a atras putin peste 3 miliarde de lei, sub valoarea programata de 4,6 miliarde de lei. La finele lui iulie, MFP a vandut titluri de stat in euro, in valoare de 1,2 miliarde de euro, de trei ori mai mult decat valoarea programata de 400 milioane de euro.

Autoritatile romane si-au propus initial o tinta de deficit bugetar de 5,9% din PIB pentru finalul acestui an, insa aceasta tinta a fost majorata ulterior la 6,8% din PIB.

Economia Poloniei a crescut cu 1,1% in al doilea trimestru din 2010

Economia Poloniei a crescut in cel de-al doilea trimestru al anului cu 1,1% comparativ cu trimestrul anterior si cu 3,8% fata de aceeasi perioada din 2009, potrivit unei estimari a biroului national de statistica. Institutia a aratat ca principalul motor de crestere a fost reprezentat de consumul intern.

In primele trei luni ale anului, economia Poloniei a avansat cu 0,5% fata de trimestrul anterior, pe fondul cresterii cererii interne.

Polonia a fost singurul stat membru al Uniunii Europene care a inregistrat crestere economica in 2009, cand Produsul Intern Brut (PIB) a urcat cu 1,8%.

Fondul Monetar International prognozeaza ca economia Poloniei va creste cu 2,75% in acest an si cu 3,25% in 2011.