"In urma investigatiilor ulterioare, a reiesit ca rezultatele economico-financiare ale firmei American European Marketing & Enterprises nu au fost cuprinse in Produsul Intern Brut nici in 2009 si nici in 2010, urmare a faptului ca firma nu a figurat si nu figureaza in baza de sondaj a operatorilor economici activi utilizata de catre INS la calculul indicatorilor macro-economici", se arata intr-un comunicat al INS semnat de seful Statisticii, Vergil Voineagu.

"Am luat cunostinta despre cazul care a luat proportii in mass media cu privire la existenta unei corporatii cu sediul in Comuna Hoghiz din judetul Brasov, care ar fi inregistrat in anul 2009 rezultate iesite din comun conform situatiilor financiare anuale.

Prin dimensiunea lor, sustine mass media, rezultatele acestei firme presupuse a fi fost incluse in Produsul Intern Brut al Romaniei pentru anul 2009, ar fi afectat puternic valoarea acestui indicator macroeconomic", mai spune Voineagu.

Acesta mai sustine ca, fiind in concediu fiind, s-a rezumat la o explicatie generica, afirmand ca, in principiu, rezultatele oricarui operator economic sunt incluse in Produsul Intern Brut. "Am adaugat faptul ca, potrivit practicii noastre, circumscrise standardelor europene (EUROSTAT), indicatorii macroeconomici sunt calculati si publicati ca date provizorii, apoi semidefinitive, si la doi ani, ca date definitive.

Inca de la inceput, doresc sa precizez ca, in urma investigatiilor ulterioare, a reiesit ca rezultatele economico-financiare ale firmei American European Marketing & Enterprises nu au fost cuprinse in Produsul Intern Brut nici in 2009 si nici in 2010, urmare a faptului ca firma nu a figurat si nu figureaza in baza de sondaj a operatorilor economici activi utilizata de catre INS la calculul indicatorilor macro-economici", se mai arata in textul comunicatului

Prin confruntarea datelor INS cu cele din situatiile financiare anuale, operatiune care se efectueaza in mod curent in lunile iulie-august, cand sosesc de la Ministerul Finantelor Publice fisierele cu datele de bilant aferente, cazul a fost depistat de catre expertii Statisticii in categoria raportarilor de date neverosimile (inconsistente), cu valori aberante.

"Dimensiunea extrem de mare a cifrei de afaceri obtinuta fara sa se raporteze si cheltuieli aferente, intreaga valoare fiind inregistrata ca profit net (fara impozit), ne-a determinat sa intreprindem investigatiile necesare pentru a clarifica situatia. Astfel am aflat ca, in localitatea unde isi are inregistrat sediul social, nu exista o asemenea firma. In consecinta, cazul a fost adus la cunostinta Ministerului Finantelor Publice pentru verificari suplimentare.

In concluzie, reiterand faptul ca, rezultatele economico-financiare ale acestei firme nu au influentat nivelul si dinamica indicatorilor macroeconomici calculati de Institutul National de Statistica, pana la finalizarea acestor verificari, nu ne putem pronunta daca rezultatele acestei firme vor fi cuprinse in valoarea semidefinitiva si definitiva a PIB-ului pe 2009.", mai spune seful Institutuli National de Statistica.