Riscul “instabilitatii politice” din Romania dar si ingrijorarile ca revenirea economica va afecta cererea pentru active mai riscante,ar putea duce euro la un curs de 4,4 lei se arată într-o analiză realizată de Brown Brothers Harriman & Co din New York, transmite Bloomberg. Dealerii romani spun ca prognoza este realista, dar ca rareori instabilitatea politica a "miscat" consistent si direct cursul leului. "Fundamentele economiei stabilesc nivelul cursului", au spus dealerii contactati de HotNews.ro.

Moneda României s-ar putea tranzacţiona la aproximativ 4,4 lei pentru un euro, de la 4,2388 leu pentru un euro - valoare înregistrată luni, după ce în şedinţa din 29 iunie, leul a ajuns la cel mai scăzut nivel din toate timpurile, la 4,4012 lei pentru un euro.

“Data fiind situaţia pe plan mondial, ne aşteptăm la deprecierea leului faţă de euro în următoarele săptămâni. Vom adăuga de asemenea instabilitatea politică ca o problemă care probabil se va înrăutăţi”, a explicat Win Thin, analist al Brown Brothers Harriman & Co.

România, care se bazează pe creditele externe pentru a rămâne pe linia de plutire, a majorat în iulie TVA-ul de la 19 la 24 la sută şi a redus salariile în sistemul public cu 25 la sută pentru a reduce în acest an deficitul bugetar sub 6,8 la sută, ţinta stabilită cu FMI.

Guvernul a supravieţuit “la limita” moţiunii de cenzură în iunie pentru proiectul ce prevedea reducerea pensiilor şi a salariilor, iar o nouă moţiune ar putea fi depusă în această toamnă. Popularitatea guvernului a atins cel mai scăzut nivel din toate timpurile”, mai susţine analistul Brown Brothers Harriman & Co din New York

Dealerii din piata confirma analiza transmisa de Bloomberg, spunand ca un curs de 4,4 lei/euro ar reflecta mai correct fundamentele economice. “De regula, analistii straini intervin cu declaratii atunci cand au un interes in privinta miscarii unei monede. Noi ne stim intre noi si ne ferim sa facem asemenea prognoze hazardate. In acest caz insa, prognozele noastre coincid. Nu neaparat din cauza instabilitatii politice, pentru ca foarte rar factorul politic a influentat in mod direct valoarea leului in fata altei monede”, a declarat pentru HotNews unul din dealerii din piata.

Austriecii de la Raiffeisen au publicat recent un raport in care “vad” euro la un nivel de 4,4 lei pentru luna septembrie 2010, iar oficialii Unicredit vorbesc si ei de un nivel de curs de 4,35 lei pentru finalul anului, urmand ca in iunie leul sa se mai aprecieze usor pana la 4,30 unitati in fata euro, iar la sfarsitul lui 2011, un euro sa nu fie cotat mai jos de 4,20 lei. “Leul va inregistra o oarecare apreciere in 2011, dar mai ales in a doua jumatate a anului 2011”, a declarat pentru HotNews.ro economistul sef al Unicredit, Rozalia Pal.