UPDATE 2 (ora 15.40)Guvernul va aproba, in sedinta de saptamana viitoare, modificarile la ordonanta de urgenta 58/2010 privind plata contributiilor sociale aferente activitatilor independente. Vor fi facute modificari si la normele de aplicare, a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean. Potrivit modificarilor, angajatorul va putea sa depuna declaratiile privind plata contributiilor sociale aferente drepturilor de autor si altor venituri din activitati independente.

UPDATE (ora 15:22): Guvernul va modifica normele de aplicare ale Ordonantei de urgenta 58/2010 in ceea ce priveste contributiile platite pentru drepturile de autor, astfel incat angajatorul, si nu cetateanul, sa fie cel care va depune declaratiile si va achita contributiile, a declarat, dupa sedinta de miercuri a Executivului, ministrul Mediului, Laszlo Borbely.

"Un act normativ pentru modificarea ordonantei de urgenta si normelor de aplicare a fost discutat intr-o prima lectura miercuri, in sedinta Guvernului, iar documentul va intra zilele acestea pe circuitul de avizare, iar saptamana viitoare modificarile vor fi adoptate intr-o noua sedinta a Executivului", a declarat acesta.

Reprezentantii UDMR au propus, in sedinta de luni a Executivului, ca normele de aplicare ale Ordonantei de urgenta nr. 58/2010, in ceea ce priveste drepturile de autor, sa fie modificate, anuntase inca de marti Laszlo Borbely, citat de Agerpres. "Am cerut in sedinta de Guvern ca nu cetateanul sa mearga si sa stea la cozi, ci firma, compania, cel care poate sa adune si sa mearga acolo si sa plateasca pentru ca asta e obligatia lui", a afirmat Borbely, adaugand ca Ministerul Finantelor ar putea veni chiar in sedinta de miercuri a Executivului, aflata in desfasurare la aceasta ora, cu o serie de modificari in acest sens.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a mai anuntat ca UDMR a propus Executivului si cateva masuri de "revigorare economica".

Una dintre acestea este introducerea cardurilor pentru IMM, care va acorda intreprinzatorilor privati posibilitatea de a solicita un credit avantajos cu garantia statului, pana la 150.000 de euro. ''Este o noutate. Stim foarte bine cat sunt de restrictive bancile in momentul de fata in ce priveste creditele", spune Borbely Laszlo.

A doua propunere vizeaza anularea impozitului forfetar incepand cu data de 1 octombrie, iar cea de-a treia, se refera la posibilitatea ''decontarii'', intr-un anumit procent, a bonurilor fiscale acumulate de cetateni in urma cumparaturilor pe care le efectueaza.

Declaratiile au fost facute marti, cu prilejul reuniunii grupurilor UDMR din Senat si Camera Deputatilor de la Arcus, reuniune in cadrul careia s-a discutat despre prioritatile legislative ale Uniunii in noua sesiune parlamentara si s-a facut un bilant al actualei guvernari.

In acest context, presedintele UDMR Marko Bela a apreciat ca in ciuda crizei si a masurilor nepopulare pe care Guvernul a fost nevoit sa le ia, s-au facut pasi importanti in ce priveste descentralizarea spitalelor, iar masurile acestea trebuie continuate si in alte domenii, cum ar fi invatamantul.

De asemenea, el a apreciat pozitiv prestatia ministrilor UDMR, adaugand insa ca ar fi o "ipocrizie" din partea sa sa afirme ca toti ministrii cabinetului Boc au actionat intotdeauna foarte bine.

Marko Bela a admis ca se impune un bilant serios al guvernarii, dar din punctul sau de vedere "nu s-ar prabusi lumea" daca se va merge in continuare cu acelasi Guvern.