BNR: Avem rezerve valutare de 31,5 miliarde de euro si 103 tone de aur, valorand alte 3,2 miliarde euro

de Dan Popa     HotNews.ro
Miercuri, 1 septembrie 2010, 14:09 Economie | Finanţe & Bănci


La 31 august 2010, rezervele valutare la Banca Nationala a Romaniei se situau la nivelul de 31,554 miliarde de euro, fata de 31,580 miliarde euro la 31 iulie 2010.  In cursul lunii august, la rezerve au intrat 733 milioane euro, si au iesit 759 milioane de euro, in vreme ce rezerva de aur s-a mentinut la 103 tone, arata datele BNR.

Intrarile au fost reprezentate de modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice, venituri din administrarea rezervelor internationale si altele.
Structura rezervei pe emitenti
Foto: BNR


Iesirile, in suma de 759 milioane euro, reprezinta modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati din contul Comisiei Europene, plati de rate si dobanzi aferente datoriei publice externe directe si garantate de stat si altele. Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone. In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 3 244 milioane euro.

Rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) la 31 august 2010 au fost de 34 798 milioane euro, fata de 34 571 milioane euro la 31 iulie 2010.

Platile scadente in luna septembrie 2010 in contul datoriei publice externe, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, insumeaza 78,7 milioane euro.

Tinand seama de cresterea spectaculoasa a rezervelor valutare in ultimii ani, in special in tarile asiatice, bancile centrale sunt foarte atente cu administrarea acestor rezerve, mai ales ca datele sunt uneori insuficient de precise sau aduse la zi intr-o maniera tardiva.

Tendintele in piata sunt cam urmatoarele:

-In general, in decursul ultimilor ani, bancile centrale si-au diversificat activele atat din punct de vedere al compozitiei pe valute, cat si al tipurilor de instrumente cumparate.
Rezerve
Foto: BNR

-Cadrele institutionale de administrare a rezervelor valutare au devenit, de asemenea, mai variate. (Totusi, diversificarea instrumentelor de rezerva clasice se loveste de anumite limite).

-Accelerarea acumularii de rezerve ramane fenomenul major.

-Administrarea portofoliilor de rezerve valutare ramane in general (in Asia, ca si in alte tari ale lumii) supusa la constrangeri net mai stricte decat cele care se aplica portofoliilor private.

-Deciziile de investire in ceea ce priveste rezervele valutare par, de asemenea, mai putin sensibile la variatiile de pret ale activelor financiare decat deciziile luate de catre administratorii portofoliilor private.

Date fiind aceste caracteristici, incidenta, pe anumite piete, a operatiunilor de investire a rezervelor valutare acumulate in Asia este probabil mai insemnata decat in cazul portofoliilor private. Pot rezulta distorsiuni de pret, in special pe piata de valori ale Trezoreriei americane, chiar daca este dificil de separat impactul (asupra ratelor dobanzii acestor piete) cumpararilor masive efectuate de catre bancile centrale asiatice de cel determinat de o multitudine de alti factori.
 • La ce se folosesc rezervele internationale?
Potrivit reglementarilor interne al BNR, rezervele pot fi utilizate pentru:

1. interventii ale BNR pe piata valutara interbancara (din Romania, desigur)
Rezerva valutara a BNR
Foto: BNR

2. rambursarea imprumuturilor externe contractate de Statul Roman prin intermediul Finantelor sau a BNR. Fireste, mai pot fi folosite pentru plata comisioanelor sau dobanzilor aferente acestor imprumuturi
3. onorarea obligatiilor rezultate din garantiile emise de Guvern, in numele si in contul Statului
4. participatii in valuta la diferitele comitete/organisme si comitii internationale
5. plata comisioanelor si spezelor aferente administrarii rezervelor (aurul nu ti-l tine nimeni gratuit de pilda)
6. plati aferente reducerii RMO
7. emiterea de monede de aur cu caracter comemorativ
8. alte plati dispuse de CA al BNR
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1810 vizualizari

 • 0 (6 voturi)    
  putin (Miercuri, 1 septembrie 2010, 14:26)

  stefan2008 [utilizator]

  Putin domle, putin. Sunt oameni de afaceri in Romania care au mult mai mult.
  • +1 (5 voturi)    
   au avut altii grija ! (Miercuri, 1 septembrie 2010, 14:56)

   Mariana [anonim] i-a raspuns lui stefan2008

   Aceia nu sunt oameni de afaceri; niciun om de afaceri nu ar fi putut face averi nemasurate plecand de la salariul lui din '89 fara a fura statul (adica pe noi toti). Tara "tutulor" posibilitatilor nu mai e demult SUA, visul american s-a transformat in cosmar, daca vrei sa faci averi fabuloase trebuie sa pescuiesti in ape tulburi, cat mai tulburi cu putinta, sa manipulezi folosindu-te de bunele intentii ale oamenilor fara sa-ti pese de nimic si, in final, sa nu uiti sa-ti tii banii (facuti din afaceri "cinstite" si "corecte") in conturi bancare in afara tarii - asta e foarte important! pentru ca nimeni sa nu le mai poata lua urma vreodata.
 • 0 (0 voturi)    
  Sssshtttt, vin tiganii (Miercuri, 1 septembrie 2010, 14:37)

  G [anonim]

  Pssst, nu mai spuneti, ca au trimis francezii tiganii in tara si te pomenesti ca isi fac plinul...
 • +1 (3 voturi)    
  AR TREBUI IN MOD EXCEPTIONAL (Miercuri, 1 septembrie 2010, 15:01)

  ionel [anonim]

  sa se finanteze urgent cu vreo 15 miliarde, terminarea autostrazilor in regim de urgenta:
  Bechtel, Bucuresti- Brasov, Pitesti-Arad, Cernavoda-Constanta-Mangalia( Terra), Tg Mures- Iasi.
  Si apoi economia isi va reveni si se va reface rezerva.
 • 0 (2 voturi)    
  catre Dan Popa (Miercuri, 1 septembrie 2010, 15:02)

  RaduBT [utilizator]

  Dan, daca vroiai sa faci un articol competent ar fi trebuit sa spui cat reprezinta rezerva in dolari, pentru ca in aceasta moneda e tinuta rezerva noastra majoritar, nu in euro.

  La fel, faptul ca rezerva a crescut nu vine din cauza ingineriilor (a se citi speculatiilor) facute de Isarescu ci pentru simplul motiv ca dolarul s-a apreciat oarecum (mai demult), respectiv aurul e aproape de 2 ori fata de cat era in august 2008. Ceea ce nu e un lucru neaparat bun, sau macar regula pe viitor (vechi ce se intampla in China sau pe bula de pe gold - in felul acesta noi suntem vulnerabili).

  SDR-urile conteaza, nu rezerva in dolari sau in euro. Raportul valutelor in SDR se schimba anul acesta in 10 decembrie (o data la 5 ani - stiai asta, nu? :D), motiv pentru care absolut toti incearca sa-si devalorizeze moneda cum pot. Cauta raporturile BIS pe anul asta, sunt sigur ca vei ramane putin uimit.

  :)
  • +1 (1 vot)    
   Catre RaduBT (Miercuri, 1 septembrie 2010, 16:08)

   bogdan [anonim] i-a raspuns lui RaduBT

   Daca citesti cu atentie articolul vei descoperi o imagine fix la final cu structura rezervei:
   62.9% eur, 29.43% USD, 7.57% alte valute
   Reserva de aur e de 108 tone si valoreaza 3.2 mld eur.

   Cit despre cresterea rezervei, ea se datoreaza celor 7-8 mld eur din acordul cu FMI care s-au dus la BNR.. In rest, ce spui tu acolo e adevarat, dat total irelevant daca te uiti cit din rezerva reprezita aurul si cit reprezinta dolarii...
   • 0 (0 voturi)    
    Bogdan (Miercuri, 1 septembrie 2010, 16:27)

    RaduBT [utilizator] i-a raspuns lui bogdan

    Pai da, pus grafic (nu a spus) insa daca ar fi pus accent pe asa ceva in articol s-ar fi subinteles ca rezerva valutara (si in aur) a Romaniei a scazut de fapt cu 30-40%, si inca scade (daca tinem cont de evolutia aurului). Pentru ca si monedele celelalte scad, de fapt.

    Ce e mai important acum: aurul, dolarul, yen-ul? Rubla - ca tot e copia fidela a Leului romanesc?(oare de ce?) :) La ce ar trebui sa ne raportam?

    Placa veche cu "tinem moneda in cea a celor cu care facem schimburi comerciale" nu cred sa mai tina - acum e mai important ca Isarescu sa vada care e interesul national si sa incerce o pastrare in conditii cat mai bune a ceea ce avem. Evident, in ceva ce este deja dar si ce va fi convertibil, "in cateva luni".

    Din cauza asta spuneam de BIS si raportarile lor, adica de SDR-urile folosite international.

    Sa va spun de cate ori (500%) a crescut rezerva lor de aur?

    :)
    • 0 (0 voturi)    
     O dai la intors ca la ploiesti (Miercuri, 1 septembrie 2010, 17:30)

     bogdan [anonim] i-a raspuns lui RaduBT

     1. Spui: "ar fi trebuit sa spui cat reprezinta rezerva in dolari, pentru ca in aceasta moneda e tinuta rezerva noastra majoritar, nu in euro." Gresit: dolarul e 29.43%
     2. Dolarul s-a apreciat cu cit? Aurul e acum 3.2 mld, cind era la jumate de prets era 1.6 mld. Deci cit de relevanta e cresterea/scaderea dolarului si a aurului in rezerva valutara?
     3. Mi se pare total aiurea sa raportezi rezerva valutara la pretul aurului. Ce relevanta are? Aurul s-a apreciat foarte mult in ultimii 2 ani si probabil se va deprecia in urmatorii 2-3 ani. Plus ca daca citesti capitolul "La ce se folosesc rezervele internationale" vei observa ca toate operatiunile pe care le face BNR (interventii pe piata, plata obligatiilor romaniei, etc) au nevoie de valuta, nu de aur.
     Concluzia mea e ca vorbesti doar ca sa te afli in treaba si nici macar nu recunosti prostiile cind iti sunt demonstrate (vezi punctul 1 unde pur si simplu abebrezi).
     • 0 (0 voturi)    
      catre Bogdan (Miercuri, 1 septembrie 2010, 17:46)

      RaduBT [utilizator] i-a raspuns lui bogdan

      Rezerva e tinuta in euro si in dolari in orasul ....? Londra? NY?

      Aurul nu are valoare? Daca maine dispare Euro (din cauza ca UE este socialista si plina de subventii, asistati, comisii care nu fac nimic samd), cum dealtfel era sa se intample de 2 ori anul asta, ce rezerva mai avem noi?

      Iarasi, daca pica dolarul, cu ce ne alegem?

      Ai auzit de SDR? Stii ce sunt alea? :)

      La 31 august 2010, rezervele valutare la Banca Nationala a Romaniei se situau la nivelul de 31,554 miliarde de euro, fata de 31,580 miliarde euro la 31 iulie 2010. Fata de 28 prin 2008.

      Esti sigur ca vrei sa calculez de unde a aparut diferenta (cat era dolarul in 2008)? Esti sigur ca .."rezerva a crescut"?


      :D
 • +1 (1 vot)    
  Cati bani are BNR-ul? (Miercuri, 1 septembrie 2010, 16:52)

  Andrei [anonim]

  Ar fi interesat de stiut cat din rezerva internationala a Romaniei sunt banii BNR-ului si cati sunt banii altora depusi la BNR [printre care probabil bancile comerciale, prin RMO, au cea mai mare contributie]. Nu inteleg relevanta acestei rezerve din moment ce ea este compusa in principal din depozite [obligatorii] facute de bancile comerciale. Daca o banca pleaca din Romania sau isi reduce 90% din activitate, atunci BNR trebuie sa inapoieze bani depusi de respectiva banca ca RMO si atunci intreb inca o data: Cat sunt bani BNR si cati sunt ai altora. Multumesc anticipat!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by