Sume colosale, superioare PIB-ului Germaniei, sunt schimbate zilnic pe pietele valutare mondiale, devenite o prioritate pentru investitorii care cauta sa-si diversifice averile intr-un mediu economic nesigur, arata un studiu al Bancii Reglementelor Internationale, citat de AFP.

Studiul, realizat pe o perioada de trei ani asupra a 53 de banci centrale si a 1.300 de operatori, arata ca media tranzactiilor cotidiene pe pietele valutare a atins 3.981 miliarde dolari (3.139 miliarde euro) in aprilie 2010.

Cresterea este impresionanta: +20% in raport cu aprilie 2007.

Orientarea spre pietele valutare nu este o noutate, dar interesul s-a intensificat odata cu criza economica mondiala.

Operatorii traditionali, marile banci private, nu mai sunt acum stapanii pietelor, noteaza BRI, fiind depasiti de alte institutii financiare, precum fondurile speculative, fondurile de pensii, asiguratorii si bancile centrale.

"Avand in vedere cresterea spectaculoasa a rezervelor mondiale de valute in acesti ultimi ani, putem sa presupunem ca bancile centrale din tarile emergente au fost un motor major al cresterii" acestei piete, explica Simon Derrick, analist la BNY Mellon.

Potrivit Fondului Monetar International, rezervele mondiale de valute se cifrau la 8.087 miliarde de dolari la sfarsitul lui 2009, cu 54% mai mari decat la finele lui 2006. China detinea o cota de circa 30% din aceste rezerve.

Monedele - materii prime

Acum, investitorii refuza sa mizeze totul pe o singura valuta - vedeta, cum a fost cazul dolarului in trecut.

Ca urmare, cota detinuta de bancnota verde isi reduce cota de piata in favoarea euro si a yenului, celelalte doua valute clasice de rezerva, dar si a unor devize mai rare, precum dolarul australian sau cel canadian.

In aprilie 2010, dolarul a dominat totusi net piata, fiind utilizat in 84,9% din tranzactiile zilnice, in timp ce euro si yenul au progresat pentru a atinge cote de 39,1% si, respectiv, 19% din schimburi.

In aceeasi perioada, dolarul australian si cel canadian au castigat un punct procentual in raport cu 2007, pentru a ajunge la 7,6% si, respectiv, 5,3%.

Avand in vedere ca tranzactiile cu devize implica intotdeauna doua monede, totalul tranzactiilor contabilizate este de 200%.

Valutele australiene si canadiene sunt cautate in principal pentru ca economiile celor doua tari se bazeaza pe exportul de materii prime, piata pe care se asteapta o crestere, odata cu relansarea economiei mondiale, in special in China.

Expertii din domeniu vorbesc despre "monede materii prime". Michael Hewson, analist la CMC Markets, spune ca cele doua valute au un viitor frumos, in conditiile in care cresterea din China nu da semne de stagnare.

De asemenea, ele servesc si drept moneda de substitutie pentru yuan, care nu joaca decat un rol marginal in schimburile internationale, in conditiile in care nu este deplin convertibil iar scoaterea sa din China se face cu dificultate.