Din zicerile noului ministru de Finante, Gheorghe Ialomitianu. Vezi ce interpelari i-a adresat lui Vladescu si de ce crede el ca forfetarul nu e cel mai potrivit

de DP     HotNews.ro
Vineri, 3 septembrie 2010, 6:56 Economie | Finanţe & Bănci


Noul ministru al Finantelor, Gheorghe Ialomiteanu, crede ca impozitul forfetar nu e cel mai potrivit. El chiar a propus Guvernului trecut o formula "mai altfel". Cat despre relatia cu fostul ministru, Ialomiteau l-a interpelat pe Vladescu de doua ori. O data pentru banii depusi pentru cumpararea de Dacii iar a doua oara pentru "aplicarea" legii bugetului de stat. Vezi cele mai importante declaratii despre fisc, impozite si reforme ale recent instalatului ministru de Finante

Despre impozitare

Guvernul caută soluţii de înlocuire a impozitului minim, însă impozitul forfetar nu e cea mai potrivită. “Eu consider că nu putem să aplicăm sistemul de impozitare forfetar pentru că nu avem baza de date. Ce facem? Numărăm scaunele sau mesele sau numărul de muncitori?”, a spus Gheorghe Ialomiţianu, vicepreşedintele Comisiei de buget-finanţe.
Gheorghe Ialomiţianu a propus Guvernului o variantă de impozitare care să ia în calcul cifra de afaceri a companiilor. La aceasta ar urma să se aplice o cotă de deducere diferenţiată: 85% pentru firmele din productie, 80% pentru cele din comert si 75% pentru prestatorii de servicii. “Din 100 de lei venit, se aplică 85% şi rămâne 15% ori 16% cota de impozit. Am propus ca acest sistem să fie opţional. Cine vrea să opteze bine, cine nu să meargă pe sistemul real”, a explicat Ialomiţianu.

Despre asteptari

Aştept de la acest Guvern continuarea reformelor! În condiţiile unor reduceri de personal şi de salarizare în rândul funcţionarilor publici cred că se impune o alternativă în ceea ce priveşte IMM-urile, respectiv oferirea de noi locuri de muncă în spaţiul privat. În plus, trebuie să obţinem cea de-a treia tranşă de la FMI şi să ne punem de acord cu oficialii acestei structuri pentru viitor. Trebuie realizate, de asemenea, investiţii majore în infrastructură!

Ialomitianu vs Vladescu. Sau invers

Ialomiteanu ii adresa in mai 2010 o interpelare (de-acum) fostului ministru Vladescu, in legatura cu banii depusi pentru Dacii. De raspuns insa, i-a raspuns Bogdan Dragoi. Ca sa mai aiba putintica rabdare…

O alta interpelare a fost legata de “aplicarea” legii bugetului de stat.

Despre cumulul de functii al parlamentarilor

Gheorghe Ialomiteanu a transmis o scrisoare conducerii Camerei in care notifica faptul ca detine si functia de conferentiar universitar la Universitatea Transilvania din Brasov, prin cumul. Scrisoarea a fost directionata spre avizare Comisiei Juridice, dar pe pagina cu decizii a Comisiei nu se gaseste nicio referire la ea.

În 2010 vom avea creştere economică!”


„În 2010 vom avea creştere economică de până la nivelul de 1% începând cu cel de-al doilea trimestru al anului. Acest fapt vine ca urmare a aplicării programului de măsuri anticriză al Guvernului Boc şi ca o consecinţă a încheierii acordului cu Fondul Monetar Internaţional. Să nu uităm că, deja, mai multe ţări în care România realizează exporturi, au ieşit din criza financiară, ceea ce reprezintă un moment benefic pentru firmele noastre”.

Despre bugetul Brasovului, fara curs de schimb

“Bugetul pe 2010 al judeţului Braşov este chiar mai mare decât cel din 2008, când a fost an de vârf economic. Atunci bugetul judeţean a fost de 235 de milioane de lei, iar în 2010 este de 255 de miliarde de lei”. In 2008, cursul mediu leu/eur a fost de 3,68. In 2010 va fi foarte probabil, peste 4. In eur, bugetul din 2008 a fost de  63,85 ml lei, iar in 2010 de 62 ml.

 
Cred că este necesara o remaniere guvernamentală! Va aduce un suflu nou şi, mai mult, ar putea creşte credibilitatea Guvernului Boc. Au existat o serie de bâlbe în actul de guvernare, culminând recent cu cele ale ministrului Finanţelor şi ale celui al Muncii
 
Gheorghe Ialomitianu

„Este necesară o remaniere!”


„Cred că este necesară o remaniere guvernamentală! Va aduce un suflu nou şi, mai mult, ar putea creşte credibilitatea Guvernului Boc. Au existat o serie de bâlbe în actul de guvernare, culminând recent cu cele ale ministrului Finanţelor şi ale celui al Muncii. Au existat şi deficienţe de comunicare. Trebuie ţinut cont că anul 2011 trebuie să aducă o schimbare în privinţa programelor de relansare economică şi a stabilităţii. Decizia de remaniere aparţine premierului, dar ar trebui discutată împreună cu acesta în faţa grupurilor parlamentare”.

Despre Observatorul preturilor

„Această măsură este una care se aplică în numeroase state europene. Totul este să nu se ajungă la un control asupra preţurilor, ceea ce nu este normal într-o economie de piaţă! Faptul că populaţia va fi informată asupra costurilor reale ale unor produse este un lucru bun! Vor fi evitate abuzurile! Nu ştiu, însă, cât de pregătiţi suntem pentru un asemenea sistem! În plus, să nu uităm că în România sunt multe companii care au instaurat un adevărat monopol! Cred că ar trebui eliminate aceste monopoluri şi ulterior să stăm de vorbă. În plus, cred că inspectorii ANAF ar trebui să se ocupe de monitorizare

Trebuie redus numărul de taxe!”


„În opinia mea, faţă de alte state, în România fiscalitatea este redusă, dacă ne raportăm la impozitul pe venit, pe salarii şi la TVA. Însă, totuşi, trebuie redus numărul de taxe. Importantă ar fi eradicarea birocraţiei, fiindcă trebuie depuse prea multe acte şi se efectuează prea multe controale care, practic, blochează activitatea micilor agenţi economici! Eu şi colegii mei din Comisia Buget-Finanţe a Camerei Deputaţilor am avut şi o serie de iniţiative în acest sens, în încercarea de a elimina acest sistem birocratic”.

Despre cresterea TVA

Creşterea TVA îi afectează pe toţi cetăţenii, iar în perioadă de criză nu este recomandabil să majorezi taxele şi impozitele, dar trebuie ţinut cont şi de faptul că Guvernul era în criză de timp şi trebuia să ia nişte măsuri, astfel încât să fie continuat acordul cu Fondul Monetar Internaţional. Impozitarea tuturor veniturilor se aplică în toate statele membre ale Uniunii Europene. În ţara noastră, această măsură ar trebui corelată cu regândirea sistemului de acordare a ajutoarelor sociale. Practic, de ajutorul statului ar trebui să beneficieze doar cei mai săraci dintre români, nu şi cei care deţin pământ sau autoturisme de ultimă generaţie”.

„La nivel macroeconomic, prin creşterea TVA se asigură finanţarea deficitului bugetar, dar şi stabilitatea cursului valutar (?), iar România va avea mai multă credibilitate pe pieţele financiare. Este adevărat că pot apărea creşteri de preţuri, dar nu cred că vor exploda, aşa cum previzionează unii analişti. Preţurile vor creşte cu mai puţin de 5%, pentru că evoluţia lor va fi influenţată de cerere, dar şi de interesul comercianţilor, care vor să-şi vândă marfa. Cei mai afectaţi de majorarea TVA vor fi românii cu venituri mici, astfel că noi sperăm ca măsura guvernului să fie  doar una temporară. Pe de altă parte, valul de cumpărători din 30 iunie era previzibil, acest lucru întâmplându-se ori de câte ori se anunţă majorări de preţuri. Panica românilor a fost amplificată şi de discuţiile interminabile privind explozia preţurilor”.

Majorarea TVA nu ar aduce bani in plus la buget si nici cota unica n-ar fi de dorit, pentru ca ar afecta mediul de afaceri
 
Gheorghe Ialomitianu

plus la Bugetul de stat, in schimb ar duce la cresterea preturilor, a inflatiei si a evaziunii fiscale”, ne-a declarat deputatul Gheorghe Ialomitianu, membru in Comisia de buget-finante a Camerei.

„Nici cota unica n-ar fi de dorit, pentru ca ar fi o masura prociclica si ar afecta mediul de afaceri”, a adaugat acesta. Ialomitianu se pronunta pentru cresterea impozitelor pe proprietate, „pentru a doua, a treia casa”.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7807 vizualizari

 • -9 (15 voturi)    
  din nou paparuda electorala (Vineri, 3 septembrie 2010, 8:08)

  mihai [anonim]

  probabil asta scoate din el ca un bancomat ca i-o fi zis bosu sa nu se opreasca pana cand nu mai vede microfoanele sau camerele de luat vederi.

  :)))))

  da asa paparuda electorala n-am mai auzit de la base incoa.

  cand va pica udrea atunci va insemna ca cineva kiar se gandeste si la popor nu numai la buzunaru lui!!!!!!!
  • -3 (11 voturi)    
   pe d-na ielena a lu` udrea... (Vineri, 3 septembrie 2010, 9:02)

   capatu` satului [anonim] i-a raspuns lui mihai

   n`o demite nimeni,
   a fost sudata de scaun si de bujetu` de stat...

   am auzit ca, daca l`ar lovi trenu` cu usa`n gura pe sustinatoru` ei, am avea sanse sa scapam, altfel sigur ne trimite pe toti pe lumea cealalta.
 • -2 (2 voturi)    
  nu inteleg nimic (Vineri, 3 septembrie 2010, 8:25)

  RazvanM [anonim]

  15% este cota de impozit pe venit sau cota care se impoziteaza dupa deducerea de 85% (undeva scrie despre "cotă de deducere diferenţiată" iar in acelasi paragraf scrie mai jos "rămâne 15% ,ori 16% cota de impozit - se opteaza").daca 15% este impozitul pe vanit e groasa rau, vezi 25% impozit pe venit la prestatorii de servicii (aberant). Sper ca am inteles gresit, si ca in fapt se impoziteaza cu 16% cota de 15-25% ce ramane dupa deducerea de 85-75%.
  • +4 (4 voturi)    
   PACAT CA NU INTELEGI - (Vineri, 3 septembrie 2010, 9:41)

   Ovidiu [anonim] i-a raspuns lui RazvanM

   100 LEI VENIT X 85% = 85 LEI - > 100 - 85 = 15 LEI, 15 LEI X 16% = 2,4 LEI IMPOZIT FORFETAR
  • +6 (6 voturi)    
   e usor de inteles, totusi (Vineri, 3 septembrie 2010, 9:46)

   viitor.ministru [anonim] i-a raspuns lui RazvanM

   Ar veni 2.4 % din venituri la 85% deducere (16% din 15%), 3.2% la venituri pentru deducerea de 80% (16% din 20%) sau 4.2% la deducerea de 75%. Ar fi excelent. Cea mai buna varianta asta ar fi, ar elimina birocratia si ar simplifica contabilitatea.
   • 0 (0 voturi)    
    nu chiar (Sâmbătă, 4 septembrie 2010, 5:49)

    nu chiar [anonim] i-a raspuns lui viitor.ministru

    Daca asa a declarat Ialomitianu, atunci calculul vostru e interpretabil. El spune asa:
    "Din 100 de lei venit, se aplică 85% şi rămâne 15% ori 16% cota de impozit."
    Formula lui de calcul include un impozit de 15-16% din cifra de afaceri. Cel putin dupa cum s-a exprimat, lui ii ramanea 15% care era chiar cota de impozitare si nu suma supusa impozitarii cu 15-16%.
    Trebuie sa aduca lamuriri la formula de calcul (logic ar fi dupa cum ati calculat voi pentru ca altfel ar fi urias impozitul). Lasand la o parte ambiguitatea exprimarii, nu cred ca ar aduce incasari semnificativ mai mari. Problema o reprezinta marjele de profit extrem de mici ce sunt declarate de companii, sub media industriei respective la nivel european. Daca ne uitam la bilanturile pe 2009 ale celor mai performante companii (top 50 sa zicem) vom vedea ca au avut cifre de afaceri multumitoare dar au raportat profituri extrem de mici (intre 3 si 10%) in conditiile in care mi-e greu sa cred ca au avut costuri materiale si salariale asa de mari. Este clar ca trebuie facut ceva in formula de calcul a profitului pt. ca se abuzeaza de cheltuielile deductibile. Lupta Fiscului trebuie data cu aceste forme de evaziune legala (concluzia e una singura: avem transferuri de cost catre Romania in cazul multinationalelor in conditiile in care costurile salariale si materiale directe sunt mult mai mici decat costurile raportate). IMM-urile ar trebui sa poate avea un sistem diferentiat de impozitare raportat la cifra de afaceri (1-5%), exemplul lui Ialomitianu ( cum ati interpretat voi si nu 15% cum se exprima el) fiind unul acceptabil. Din pacate, marii contribuabili platesc prea putin raportat la media europeana si americana. Dar statul nu are curajul sa se lupte cu ei, ci doar cu PFA si DDA de parca salvarea bugetului ar veni de acolo.
 • -2 (8 voturi)    
  deja am inceput sa ma ingrozesc (Vineri, 3 septembrie 2010, 8:44)

  oh [utilizator]

  Ce are in cap acest ministru de finate? Impozitare de 15-16% pe cifra de afaceri? Daca un kilogram de cartofi costa 1 leu la producator, comerciantul engross ca sa is poata scoate toate cheltuielile plus impozitul datorat ialomiteanului trebuie obligatoriu sa vanda la min 2 lei +TVA. iar comerciantul detailist va trebui sa vand la peste 3 lei p+TVA. Halal economie de piata. Statul va castiga fara sa miste niciun deget peste 50% din pretul final de vanzare al unui produs, prin cumularea celor 15-16% de la fiecare comerciant, + TVA, plus alte impozite datorate pt salariatii agentilor economici.
  Parerea mea: facem un referendum si votam sa se instituie doar zeciuiala feudala. Ne-am "civilizat dracului" si suntem domni. Prefer sa platesc zeciuiala din castig si sa ii salut din mers pe "boierii guvernamentali". Dar se pare ca zeciuiala nu le mai ajunge. Sunt prea multi boieri care au familii mari ce trebuie hrrrrrrrrrrranite de cei care chiar mai muncesc in tara asta.

  Daca as fi prim-ministru as da o ordonanta de urgenta in care pur si simplu as interzice ca in spitalele de stat sa mai fie acceptati la consult si internare persoanele active care nu platesc niciun impozit, daca nu sunt apartinatori ai platitorilor de taxe. As da termen de 3luni de zile pentru implementarea unui sistem electronic de depunere a declaratiilor fiscale si de plata a taxelor si impozitelor, cu zero comisioane de transfer, as anula toate taxele si impozitele actuale si as institui doar trei taxe: una locala, una la bugetul statului si una pentru sanatate . As da dreptul de deducere al unei sume lunare care sa fie investita direct de cel ce produce banii , in vederea capitalizarii pt pensie, iar aceste investitii sa fie neimpozitate acum tocmai pentru a permite capitalizarea masiva. La pensie , aceste venituri sa fie impozitate simbolic cu 5%. Cei care nu platesc niciun impozit desi au varsta si puterea de a munci sa plateasca din buzunar fiecare serviciu medical sau social.
  • -2 (6 voturi)    
   s-ar putea sa plangem dupa Vladescu !!!!!!!!! (Vineri, 3 septembrie 2010, 9:35)

   lili [anonim] i-a raspuns lui oh

   La asa perle ce debiteaza asta..... Asta e depasit complet de situatie si de ministerul asta..... Trebuie trimis la intruiri, la invatare continua, nu stiu cine va conduce Ministerul intre timp, dar trimiteti-l ca e musai.... Vai de mama lui de ministru.....
  • +3 (3 voturi)    
   Zeciuala x 10 (Vineri, 3 septembrie 2010, 9:39)

   Popescu [anonim] i-a raspuns lui oh

   Dragule nostalgic al zeciuelii feudale: intr-adevar in perioada aia se aplica o taxa de 10% - zeciuala.

   Doar ca de vreo 10 ori :) La boier, la biserica, la rege, la primar... la final ramaneai in fundul gol.
   • 0 (4 voturi)    
    eu ziceam de o singura zeciuiala (Vineri, 3 septembrie 2010, 10:01)

    oh [utilizator] i-a raspuns lui Popescu

    10% la stat si apoi "Ura si la gara!".
 • +1 (5 voturi)    
  Ambigu (Vineri, 3 septembrie 2010, 9:34)

  exo [anonim]

  Astept sa vad varianta clara a acestei declaratii de impozitare ;), e cam ambigu . Astia cred ca toti avem marje de profit de 300% ca la marile licitatii organizate in Romania.
 • 0 (0 voturi)    
  Mda, (Vineri, 3 septembrie 2010, 11:35)

  deeveedee [anonim]

  Impozitul pe cifra de afaceri ca ALTERNATIVA la sistemul real este o idee buna. Daca insa nu se va accepta ideea ca o firma poate sa fie pe zero sau chiar pe pierdere mai ales in aceasta perioada n-am facut nimic. Cu alte cuvinte, daca nu ai profit nu ar trebui sa platesti impozit pe profit doh....
 • 0 (0 voturi)    
  asta e mai paralel decat Vladescu... (Vineri, 3 septembrie 2010, 11:53)

  bancher [anonim]

  Avea dreptate cineva de mai sus care spunea ca vom plange dupa Vladescu; Initial am crezut ca nu se poate mai rau decat cu Vladescu, dar uite ca se poate.
  A declarat ca din trimestrul 3 vom avea crestere economica. In 28 zile trece trimestrul 3, si noi tot pe scadere suntem. Trece anul 2010, si tot pe scadere vom fi...eu zic ca poate prin trim 3 din 2011 sa avem o luna cu crestere econ, dar in nici un caz in 2010. De unde o fi scos-o pe asta cu cresterea econ?
  Apoi a spus ca , cresterea TVA va sustine stabilitatea cursului valutar. Cum va sustine o inflatie mai mare cursul valutar, eu nu stiu, ca eu stiam ca in aceste situatii se cumpara Euro (care are inflatie mai mice decat RON-ul), nu se vinde euro. Dar ce stiu eu, un angajat la banca....poate ne explica dl ministru aceste corelatii.
  • 0 (0 voturi)    
   Politicienii nostri nu le au p-astea cu logica si (Vineri, 3 septembrie 2010, 20:54)

   lili [anonim] i-a raspuns lui bancher

   mai ales cu economia...... Important pentru un politician este sa vorbeasca, indiferent ce spune, ca si-asa nu intelege nimeni nimic din ceea ce spun ei. Cel putin Dl Ialomiteanu confirma din plin. Ce zic, ce zic ca vor face, ce vor face din ceea ce spun ca vor face si alte d-astea nu conteaza de nici un fel, azi spun una, maine uita si trec la altele, lucrul bine facut si dus pana la capat nu exista la ei.... Vezi de-acum celebra Ordonanta varza 58 care urmeaza, cum altfel in Romania,(vezi si Legea salarizarii unitare si Legea pensiilor) sa fie deja modificata si ea si Normele de aplicare varza si alea...... Ce conteaza, le modifica iar si iar..... mai schimba ministrii, asta-i guvernarea incompetenta si fara notiunea de PERFORMANTA din Romania.
 • 0 (0 voturi)    
  precizari (daca mai intereseaza pe cineva) (Sâmbătă, 4 septembrie 2010, 12:52)

  copycarbon [anonim]

  Ni se servesc in mod deliberat doar minciuni.
  1. Denumirea de forfetar e mincinoasa pentru ca forfetar insemna un impozit fix indiferent de venit sau profit. In RO forfetar platesc doar o parte din PFA, mai exact cei cu norma de venit.

  2.Justificarile privind majorarile de taxe si impozite sint alte minciuni. Romania, prin intermediul alesilor nostri, a contractat si contracteaza imprumuturi inrobitoare. In prezent avem cam 100 de miliarde de USD imprumutati. Unde se duc banii e o alta poveste dar cert e ca trebuiesc dati inapoi si inca cu dobinda grasa. Aici apare si rolul nostru: noi dam acesti bani inapoi.
  Am fost destul de clar? Multumesc si sa traiti bine!
 • 0 (0 voturi)    
  O tema de meditatie (Luni, 6 septembrie 2010, 10:03)

  Horatiu Sasu [anonim]

  ... deopotriva pentru noul ministru de Finante si pentru 90% din autori/PFA acre nu au depus declaratiile (si bine au facut):
  http://www.afladespre.ro/de-ce-nu-voi-depune-declaratia-privind-pfa-si-drepturile-de-autor-1227.htm

  Lectura placuta!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by