Moneda nationala s-a depreciat vineri in fata monedei unice europene, cursul de referinta afisat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) urcand la 4,2796 lei pentru un euro, cu 1,80 bani mai mult decat in ziua anterioara. Dealerii de pe piata interbancara pun deprecierea monedei nationale si pe seama accentuarii tensiunilor politice.

Vlad Muscalu, economistul ING Bank, a declarat pentru HotNews.ro ca moneda nationala a atins un nivel minim de 4,28 lei pentru un euro in prima parte a sedintei interbancare.

"Pe fundalul unei tensiuni politice leul pare vulnerabil in aparenta lipsa a interventiei BNR. Moneda nationala ar putea fi favorizata mai tarziu astazi daca perspectiva noastra asupra datelor de pe piata fortei de munca din SUA va fi confirmata", a mai spus el.

Leul s-a depreciat si in fata dolarului american, acesta fiind cotat la 3,3328 lei, comparativ cu 3,3203 lei in sedinta anterioara.

Francul elvetian a fost cotat vineri la 3,2808 lei, cu 0,13 bani mai putin decat in ziua anterioara, iar 100 de yeni japonezi au fost cotati la 3,9478 lei, dupa ce banca centrala a afisat joi un curs de 3,9430 lei pentru 100 de yeni.