Am mai auzit prostia asta, ca la noi politicul influenteaza in mod direct evolutia cursului valutar. Influenteaza in mod direct pe naibii. Ca indirect, la a sasea mana o fi avand vreo legatura, asa este. Dar in niciun caz ca, vezi Doamne, se schimba un ministru si ca asta se vede musai in curs. Nici in ziua in care Acordul cu FMI a fost anuntat, nu s-a vazut mare lucru pe curs. Dar sa discutam la concret, pe grafice, cifre si evenimente, scrie Dan Popa pe blogul lui.

Grafic evolutie eur-ronFoto: Hotnews

Primul varf e in 13 ianuarie. Euro ajunge la 4,29 lei. Evenimente petrecute in ajun sau in dimineata cu pricina: 12 ianuarie – Conducerea PSD propune excluderea lui Gabriel Oprea din PSD. 13 ianuarie - Oprea îşi anunţă demisia din funcţie. Ce fundamente erau pentru deprecierea leului?

Grafic evolutie eur-ron

Grafic evolutie eur-ron

Sursa:BNR

21 ianuarie. Euro trece pragul psihologic de 4,3 lei. Evenimente: 20 ianuarie – Preşedintele Băsescu semnează decretele pentru revocarea din funcţia de ministru interimar la MAI a lui Dan Nica şi de numire în funcţie pentru Liviu Dragnea. Procurorii anticorupţie îl trimit în judecată pe Adrian Năstase în dosarul “Trofeul calităţii în construcţii”, fiind acuzat de folosirea influenţei sau autorităţii funcţiei de preşedinte al unui partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase.

29 ianuarie. Euro ajunge la 4,23 lei. Pogea anunta la sfarsitul unei sedinte de Guvern radiografia anului 2008. “Mostenirea” e mai dificila decat se astepta. Tendinta ar fi trebuit sa fie inversa, de depreciere. In schimb, leul nu tine cont de gravitatea celor spuse de Pogea si se apreciaza ca prostul.

2 februarie, euro urca iar la 4,29 lei. Evenimente. Ministrul de Interne, Liviu Dragnea, anunţă că demisionează din funcţie – la zece zile de la numire – invocând fondurile insuficiente primite de MAI prin proiectul de buget pe 2009. Premierul Boc prezinta concluziile intalnirii cu partenerii sociali. “Cea mai importantă concluzie este că, împreună cu partenerii sociali, am adoptat proiectul Legii Bugetului de stat pe anul 2009”.

4 februarie. Euro atinge 4,31 lei. Primul-ministru Emil Boc a înaintat preşedintelui României propunerea de desemnare a vice-premierului Dan Nica în funcţia de ministru interimar al Administraţiei şi Internelor. Il numeste pe Aurescu la Externe.

18 martie. Nimic pe curs. Cu toate ca Elena Basescu demisioneaza din PDL si isi anunta intentia de a candida la europarlamentare.

20 martie. Euro/leu nu se misca practic. E ziua in care Tariceanu e infrant de Crin Antonescu.

25 martie. Euro/leu, la fel de imobil. E ziua in care Acordul cu FMI e batut in cuie. România a convenit asupra unui acord stand-by pe doi ani cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.

10 aprilie. Euro ajunge la 4,11 lei. E drept, cu o zi inainte, principele Radu isi anunta candidatura la functia suprema. Tot in 9 aprilie, primul-ministru Emil Boc s-a întâlnit cu o delegaţie a Băncii Mondiale. Evident, leul s-a apreciat pe bune. Principele Radu nu candideaza aiurea. Aaaa, si inca ceva! Tot In 10 aprilie, premierul a rostit o alocutiune la Pitesti, cu ocazia “Simfoniei Lalelelor”.

21 aprilie. Euro se duce la 4,21. Evenimente. Primul-ministru Emil Boc l-a mandatat pe ministrul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, Cătălin Predoiu, să discute cu Ministerul Finanţelor Publice identificarea soluţiilor tehnice pentru realizarea cheltuielilor prevăzute in legea bugetului de stat pentru Ministerul Justiţiei. Mai mult, Primul-ministru a avut la Palatul Victoria, o întrevedere cu doamna Jeri Guthrie-Corn, însărcinat cu Afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti.

7 mai 2009. Euro ajunge la 4,12 lei. Evenimente. Cu o seara inainte Boc anunta ca UE a declanşat mecanismul de deficit excesiv împotriva României. “O spun răspicat: este vina exclusivă a vechiului Guvern”, spune premierul.

Si asa a fost tot anul. Am folosit ca surse cele mai importante evenimente , sedintele de Guvern de pe site-ul Guvernului, datele financiare vin de la BNR.

Citeste si comenteaza pe blogul lui Dan Popa