Kabul Bank- una dintre cele mai mari banci din Afghanistan, este pe cale sa isi dea obstescul sfarsit dupa ce mii de clienti s-au napustit sa isi retraga depozitele. Miercuri, NY Times scria de presiunile care au dus la demisia executivilor. Se descoperisera pierderi masive, iar presa le-a facut publice. In 31 august, Wall Street Journal scria si el despre problemele bancii, iar la cateva zile dupa, panica i-a facut pe deponenti sa alerge sa isi scoata banii de teama ca vor ramane fara economii. Degeaba a iesit presedintele tarii sa dea asigurari ca banii sunt garantati si ca nu e niciun pericol.

Degeaba a iesit Guvernatorul sa incerce sa calmeze spiritele si sa spuna ca banca e solida. Degeaba li s-a explicat ca prin Kabul Bank se deruleaza mai toate salariile institutiilor de stat. Inutil a fost si gestul ministrului de Finante care a dat asigurari ca banca a fost capitalizata suplimentar.

Vineri, autoritatile au mai primit o gura de oxigen intrucat din cauza Ramadamului, banca a fost inchisa. Povestile clientilor, care s-au aflat in imposibilitatea de a-si retrage toti banii printr-o singura operatiune, au amplificat panica. Au aparut deja zvonuri ca banca ar fi dat credite preferentiale unor membri ai Guvernului sau ai propriului CA. Oficialii Statului au nevoie de banca pentru ca prin ea isi deruleaza si fondurile armatei, cruciale din punctul de vedere al luptei cu talibanii. In toate, presa a avut cel mai ai naibii rol: sa scrie adevarul despre Kabul Bank. L-a scris.

Cam atat despre Kabul Bank.

Comenteaza pe blogul lui Dan Popa