Cresterea economica mondiala va ramane slaba, in conditiile in care consumul si investitiile se confrunta cu numeroase dificultati, legate in special de sectorul financiar, afirma consilierul economic si directorul de studii al Fondului Monetar International, Olivier Blanchard, intr-un interviu acordat cotidianului francez Le Figaro.

Intrebat cum comenteaza cresterea economica de 4% inregistrata de Zona Euro in trimestrul II, in cifre anualizate, Olivier Blanchard a raspuns: "Cu o floare nu se face primavara. Publicarea simultana a cifrelor mediocre in Statele Unite (1,6% in trimestrul II) si a cifrelor peste asteptari din Europa, in special din Germania, au avut o influenta mare asupra opiniei publice. Dar perspectivele lente raman in mare parte aceleasi. (...) Cresterea va ramane probabil slaba, atat in Statele Unite cat si in Europa".

Oficialul FMI afirma ca o crestere mai puternica decat asteptarile nu va determina Germania sa relaxeze masurile de austeritate bugetara, efectul fiind mai degraba contrar, de incurajare a consolidarii bugetului public.

El precizeaza insa ca efectul acestor politici de rigoare bugetara nu va fi foarte puternic: "Am calculat ca efortul avut in vedere pentru 2011 reprezinta 0,5 % din PIB (...) in timp ce aceasta cifra este de 1% pentru Statele Unite".

Trei categorii de tari in Zona Euro

Olivier Blanchard spune ca in Zona Euro exista in prezent trei categorii de tari: cele competitive, unde cresterea este sustinuta de cererea externa, asa cum este cazul Germaniei.

O alta categorie este cea a tarilor care inregistreaza dificultati in activitatea de export, cum este cazul Greciei, Portugaliei si Spaniei, iar aceste tari trebuie sa-si recastige competitivitatea.

In fine, exista tari precum Franta, cu un comert exterior aproape echilibrat. "O rata de schimb si o politica monetara comune implica faptul ca aceste divergente nu vor disparea imediat, incepand de maine", avertizeaza el.

In opinia sa, nu este important momentul in care se va impune calendarul de reducere a deficitelor bugetare sub 3%, si nici macar o cifra exacta in acest sens. "Este necesar ca fiecare guvern sa prezinte un plan de consolidare pe termen mediu care sa fie coerent si credibil, sa ia masuri capabile sa convinga pietele. Mai putin conteaza daca e vorba de 2013 sau 2014, trebuie sa ofere o perspectiva de stabilizare a datoriei publice".

Oficialul FMI afirma ca, odata pietele asigurate pe termen mediu, tarile care au probleme legate de deficite vor dispune de un anumit grad de libertate pe termen scurt.