In timp ce presedintele Volksbank declara mentinerea dialogului si colaborarea cu expertii grupului de clientii pentru adaptarea actelor aditionale la legile existente la data semnarii contractelor, alti reprezentanti ai bancii modificau dobanzile sau re-denumeau comisioanele fara acordul clientilor, acuza zeci de reprezentanti ai clientilor bancii. O parte dintre clientii care au observat schimbari in nivelul datoriei sau in cel al comisioanelor fara ca acestia sa isi dea consimtamantul s-au adresat deja ANPC, inspectorii autoritatii de control declarand practica ilegala.

Luni, reprezentantii clientilor au avut discutii la sediul ANPC. "Am discutat cu domniile lor imediat dupa ce avusesera teleconferinta cu toate OPC-urile din tara. Din cate stiu, in cursul acestei saptamani cei de la ANPC vor discuta cu Volksbank problemele aparute. Nerezolvarea lor ar putea duce la suspendarea intregii activitati. Pentru ei OUG 50 e in vigoare si VB trebuie sa o aplice", au declarat pentru HotNews apropiati ai clientilor bancii. Potrivit acestora, procedura de infringement pe care doreste sa o solicite ARB nu are nicio sansa. "OUG nu va fi modificata. EU si-a dat inca o data acordul", au mai spus sursele citate.

"Mi s-a intamplat o chestie foarte ciudata. Am internet banking la VB. In aplicatie am si optiunea sa vizualizez creditele. Astazi am accesat aceasta optiune sa verific o rata de la unul din credite. Iar ceea ce este intr-adevar ciudat e faptul ca 2 dintre credite, incepand cu luna septembrie, apar modificate:

- unul din ele apare cu o dobanda mai mica (5,45 in loc de 5,95 cat stiam eu - p.a. trecuta in conventie) iar ratele sunt mai mici cam cu 20 euro; comision de risc apare si in continuare;

- la al doilea cred ca s-a modificat tot dobanda (eu o vad tot 5,95 cum o stiam inainte) deoarece comparand graficul actual cu cel pe care-l aveam de mai demult dobanzile sunt mai mici iar ratele lunare sunt si ele mai mici cu ~3 euro. Precizez ca nu am fost notificat prin niciun fel de banca ca trebuie sa semnez AA si nici nu am fost la banca sa semnez sau macar sa solicit Actul Aditional". (Adrian, Bucuresti)

Bucuresti VBR- Sucursala Ion Mihalache

Extras de cont din data de 03.09.2010 pe lunile iunie,iulie (incasat comision de risc) si august 2010 (incasat comision de administrare). Raspunsul la intrebarea de ce s-a incasat comision de administrare pe luna august a fost urmatorul: "Aceasta modificare vine in intampinarea propunerii facute in actul aditional pentru alinierea la OUG 50/2010". (George, Bucuresti)

Pe luna august in extrasul de cont apare ca mi-au luat din cont "comision de administrare", deci nu se mai cheama de risc! Am observat pe Internet Banking. Le-am semnalat astazi problema si ca eu nu am primit nimic, nici un AA, si ca nu am semnat nimic. Au zis ca verifica la Bucuresti si imi raspund. Plus ca la unul din credite, unde nu e precizat ca e dobanda fixa, mi-a scazut dobanda cu 0,5%. La fel mi-au zis ca verifica...

(Gabi, Iasi)

pe internet banking, apare un scadentar modificat, desi eu am solicitat Actul Aditional personalizat si nu mi-au dat. Dobanda ca procent ramane aceeasi (am fixa), dar per total scade cu aprox 200 CHF, CR ramane numit la fel, dar per total creste cu aprox 15 CHF. Cand le-am spus la banca despre asta mi-au spus ca probabil e o eroare, nici nu stiau ca s-au modificat. Ca vor vorbi cu sefii la Bucuresti, ca nu stiu nimic, dar ca ma roaga sa nu merg inca la OPC, ca poate rezolvam. (Mirela, Bacau)

Eu am cerut de la banca un scadentar, pe care i-am pus sa mi-l si stampileze si sa-l semneze pe toate paginile, sa nu zica ca e eroare de software, si are comision de administrare din august 2008 !!!!! desi era de risc, si nu am semnat niciun act aditional la conventia de credit, iar din luna octombrie apare si anuitatea modificata prin celebra reducere a dobanzii cu 0,5%. (Valerica, Bucuresti)

"3.99 a devenit 3.49. DAE 6.93 a devenit 6.89. Anuitatea scade cu putin din sept 2010. Comisionul de risc a ramas risc in grafic de rambursare, dar a devenit comision de administrare in extrasul din august. Au modificat, dar eu nu am semnat nimic !!!" (Mihai, Timisoara)

"Eu am 3 credite la VBR Craiova si am cerut scadentarele la cele 3 credite de la o agentie din Cluj. Dobanda de 3,99% este modificata la 3,49% incepand cu luna octombrie. Comisionul de risc apare tot comision de risk. DAE a ascazut la 6,31% de la 7%. Le-am trimis si notificare in legatura cu asta" (Mihaela, Craiova)

"Si eu am observat acelasi lucru, cand ajungi la sectiunea credit (in internet banking) gasim notificarea de modificare a conventiei de credit iar scadentarul este modificat de luna urmatoare (din octombrie) in sensul ca dobanda scade cu 0.5% si ratele cu cativa euro. Volksbank - sucursala Mosilor. Exemplul nu este unul singular, am cativa prieteni cu credite tot la volksbank - diferite filiale in Bucuresti- si TOTI suntem in aceeasi situatie, banca a modificat unilateral conditiile contractuale". (Catalin, Bucuresti)