Banca centrala japoneza a decis sa amane adoptarea unor masuri pentru a contracara aprecierea monedei nationale si a lasat nemodificata dobanda de referinta. Asa cum se asteptau analistii, cei noua membri ai Comitetului de politica monetara ai bancii au decis, in unanimitate, sa mentina dobanda overnight la 0,1 %. Ultima oara, nivelul dobanzii de politica monetara a fost modificat la sfarsitul anului 2008.

Banca Japoneza a recunoscut ca se asteapta la dificultati in viitor, insa a estimat ca sunt semne de relansare moderata a economiei nipone - a doua, ca marime, din lume.

"Pe fondul unei incertitudinii crescute, in special cu privire la economia americana si a instabilitatii pietelor valutare si bursiere, ar trebui acordata o mai mare atentie riscurilor, in scadere, la adresa economiei japoneze', a anuntat Banca centrala a Japoniei intr-un comunicat dat publicitatii si preluat de agentiile internationle de presa.

In urma cu o saptamana a avut loc o reuniune de urgenta a board-ului bancii, care a decis extinderea programului de imprumuturi cu dobanzi reduse, pentru a contracara impactul aprecierii yenului. Aceasta masura a fost criticata de analisti ca fiind prea modesta. Dupa aceste reactii, Banca Japoniei a anuntat continuarea politicii de relaxare monetara si a promis ca va mentine un mediu financiar lejer.