Cresterea dobanzilor platite pentru finantarea deficitului bugetar cu cel mult doua puncte procentuale peste limita de 7% fixata de Ministerul de Finante ar putea genera costuri suplimentare de pana la 500 milioane de lei, potrivit analistilor ING. Acestia arata ca majorarea cu un punct procentual a pragului actual, care ar putea fi suficienta pentru atragerea sumelor necesare, va determina cresterea cheltuielilor cu dobanzile cu aproximativ 300 milioane de lei in 2011.

In cazul in care va fi necesara majorarea pragului cu doua puncte procentuale, la 9%, cheltuielile cu dobanzile vor creste in 2011 cu aproximativ 500 milioane de lei.

Analistii atrag atentia ca aceasta suma este relativ mica in comparatie cu efectele secundare negative pe care le-ar avea neacoperirea necesarului de finantare. Conform ING, in 2011, Ministerul de Finante va trebui sa refinanteze datorii in moneda locala in valoare totala de 17 miliarde de lei, deficitul bugetar prognozat fiind de 31 miliarde de lei.

"Prin plafonarea randamentelor la un anumit nivel, managerii datoriei publice au o abordare originală a acestei relaţii financiare. Efectele iniţiale pot parea benefice pentru executiv, întrucât cheltuielile cu dobânzile sunt limitate, insa aceste beneficii nu vin fara costuri. Plafonarea costurilor la un nivel sub cel de pe piata secundara limiteaza accesul la finantare, ceea ce inseamna ca nu toate plăţile publice vor putea fi acoperite", se arata intr-o nota a ING.

Analistii bancii olandeze noteaza ca arieratele au atins un miliard de euro, acestea fiind reprezentate in special de intarzieri la plata catre companii.

"Intarzierea unei plati catre o companie poate avea efecte asupra furnizorilor sai, limitand activitatea economica si comprimand veniturile publice. Lipsa de lichiditate poate fi suplinita de companie prin accesarea unei finantari, dar platile intarziate agraveaza pozitia financiara a companiei ceea ce se traduce prin costuri mai mari. In cele din urma acestea vor fi transferate catre consumatorul final", se mai arata in nota ING.

In ultima perioada, Ministerul Finantelor Publice a atras de pe piata mai putini bani decat a intentionat si a respins o serie de licitatii deoarece nu a acceptat sa plateasca o dobanda mai mare de 7% pe an.

In primul trimestru din 2010, MFP a atras 12,7 miliarde de lei, peste nivelul de 10-12 miliarde de lei estimat initial, iar in cel de-al doilea trimestru autoritatile au atras 8,06 miliarde de lei, desi si-au propus sa stranga 11-13 miliarde de lei.

Finantele au imprumutat in luna iulie doar 1,38 miliarde de lei prin emisiuni de titluri de stat, cu mult sub valoarea programata de 4,65 miliarde de lei, iar in august a atras putin peste 3 miliarde de lei, sub valoarea programata de 4,6 miliarde de lei. La finele lui iulie, MFP a vandut titluri de stat in euro, in valoare de 1,2 miliarde de euro, de trei ori mai mult decat valoarea programata de 400 milioane de euro.

Autoritatile romane si-au propus initial o tinta de deficit bugetar de 5,9% din PIB pentru finalul acestui an, insa aceasta tinta a fost majorata ulterior la 6,8% din PIB.​