Ministerul Finantelor ia in calcul reducerea de anul viitor a cotei unice (valoarea actuala fiind de 16%), fiind facute chiar si niste simulari in acest sens. "Lucram pe mai multe variante. Sunt foarte multe variante, insa decizia o vom lua impreuna cu reprezentantii Fondului Monetar International", a declarat ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, pentru HotNews.ro. Delegatia FMI este asteptata in Romania, pentru noi evaluari, in luna octombrie. Tot atunci ar putea fi luata o decizie privind prelungirea actualului acord sau incheierea unui acord preventiv. Despre un nou acord, Ialomitianu a afirmat ca "nu s-a luat nici o decizie deocamdata".

Gheorghe IalomitianuFoto: Agerpres

Reducerea cotei unice de impozitare ar putea ar fi unul dintre "acceleratorii" relansarii economice, insa doar in anumite conditii, sustinea recent Andreea Paul Vass, consilierul primului ministru. Potrivit acesteia, reducerea cotei unice ar genera reducerea incasarilor bugetare, fapt pentru care este necesara suplimentarea veniturilor din alte zone. Practic, aplicarea unei cote unice reduse ar putea fi posibila doar daca ar creste veniturile prin reducerea muncii la negru, prin eliminarea abuzurilor pensionarilor anticipate pe caz de boala sau disabilitati si prin imbunatatirea ratelor de colectare.

Vass sustine ca o cota unica redusa ar avea un impact major asupra incasarilor bugetare. Aceasta a vorbit de doua variante de reducere: la 10% si la 12%. "O cota unica redusa la 10% incepand cu anul 2011 ar genera pierderi imediate la incasarile bugetare de circa 3,4 miliarde lei la impozitul pe profit si de 5,7 miliarde lei la impozitul pe venit – adica un total de 9,1 miliarde lei, adica sub 2 miliarde euro sau 1,8% din PIB", spune Vass. De asemenea, in scenariul unei cote unice reduse la 12%, incasarile s-ar contracta imediat, in 2011, cu 6,4 miliarde lei sau 1,25% din PIB, din care 2,3 miliarde lei din impozitul pe profit, iar 4,1 miliarde lei din impozitul pe venit.