Romania si Ucraina se vor bucura de o cerere mare pentru emisiunile lor de eurobonduri, dupa ce emisiunea de eurobonduri a Cehiei a fost suprasubscrisa, arata analistii Credit Agricole Cheuvreux citati de Bloomberg. Cehia a vandut luni obligatiuni in valoare de doua miliarde de euro, in conditiile in care cererea s-a ridicat la 5,3 miliarde de euro.

Emisiunea de obligatiuni, cu maturitatea in aprilie 2021, s-a realizat la o dobanda de 3,70%.

"Aceasta deschide calea pentru alte emisiuni de eurobonduri in regiune, fiind posibil ca Romania si Ucraina sa inregistreze si ele o cerere puternica, dar, evident, la un randament mai mare", arata intr-un raport Simon Quijano-Evans, director de strategie pentru piete emergente la Cheuvreux.

Ministerul Finantelor Publice are in vedere contractarea unor imprumuturi de pe pietele externe in urmatorii trei ani in cadrul unui program de finantare pe termen mediu (Medium Term Notes) in valoare de 7 miliarde de euro.

In data de 20 august, MFP a selectat Erste Bank si Societe Generale in calitate de aranjori ai emisiunilor din programul de finantare.

Cel mai recent imprumut de pe pietele externe a avut loc in luna martie, cand Romania a imprumutat un miliard de euro printr-o emisiune de eurobonduri cu scadenta la 5 ani, la un cupon de 5% si un randament total de 5,17% pe an.