Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Romania, Ungaria si Serbia se confrunta cu aceleasi probleme macroeconomice

Romania, Ungaria si Serbia, sustinute de FMI, UE si alte institutii financiare prin imprumuturi in valoare totala de 43 miliarde euro, se confrunta cu aceleasi probleme macroeconomice, considera mai multi analisti, intervievati de Reuters.

Serbia nu a reusit sa atraga suficiente oferte pentru sase din cele 25 de licitatii de vanzare de titluri organizate incepand din iunie, iar Romania nu a vandut nimic in patru licitatii de la lansarea unui program de austeritate in iulie si a inregistrat doar un succes partial in alte zece. O licitatie organizata saptamana trecuta de Ungaria nu a reusit sa atraga fondurile vizate de guvern.

Ungaria, cea mai indatorata tara din Uniunea Europeana, ca procent din PIB, Romania, aflata printre cele mai sarace tari din spatiul comunitar, si Serbia, care nu este membra a Uniunii, incearca sa-si sustina monedele nationale, sa limiteze cresterea inflatiei si sa atraga investitii straine in contextul declinului veniturilor.

Spre deosebire de alte state din regiune, Ungaria, Romania si Serbia au apelat la FMI pentru imprumuturi in toiul recesiunii economice, in principal pentru a reasigura investitorii ca vor promova politici macroeconomice adecvate. Toate cele trei state au fost nevoite sa inghete sau sa reduca salariile din sectorul public si pensiile, pentru a atinge tintele de deficit bugetar.

BNR: Restantele la credite au scazut cu 0,46% in iulie, la 12,67 miliarde lei

Restantele la credite ale populatiei si firmelor au scazut in luna iulie cu 0,46% comparativ cu luna anterioara, pana la 12,67 miliarde de lei, potrivit datelor remise Bancii Nationale a Romaniei (BNR) de Centrala Riscurilor Bancare (CRB). Creditele acordate de banci populatiei si companiilor aveau, la finele lunii iulie, un sold de 260,15 miliarde de lei, in usoara crestere fata de nivelul de 260,11 miliarde de lei inregistrat in iunie.

Ponderea restantelor in total credite a ajuns la 5,46% in iulie, cu 0,09 puncte procentuale mai mult decat in luna anterioara. Totodata, numarul persoanelor fizice si juridice care aveau restante la credite s-a diminuat cu 0,02%, la 230.781 persoane. Numarul debitorilor, persoane fizice si juridice, a coborat la 978.351 de persoane, de la 984.705 persoane in luna anterioara.

Vladimir Putin: South Stream va fi construit la fel de repede precum Nord Stream. Nabucco nu are sanse mari de succes

Premierul rus Vladimir Putin a promis la intalnirea cu expertii asa numitului club de dezbateri "Valdai", ca gazoductul South Stream va fi construit la fel de repede precum Nord Stream. In opinia lui Putin, conducta concurenta South Stream - magistrala de transport Nabucco, nu are sanse mari de succes.

"Principala problema a acestui proiect o constituie absenta unui volum garantat de carburanti pentru conducta. Nu exista o sursa ferma de alimentare a sistemului. Rusia nu are de gand sa furnizeze nimic in aceasta directie, iar in Iran aceste zacaminte nu au intrat inca in exploatare. Azerbaidjan dispune de rezerve relative de gaze. In plus, Baku a semnat un contract de livrare a gazelor in Rusia. Mai este Turkmenistan, dar nu este limpede ce cantitate de gaze poate oferi acest stat, avand in vedere conducta spre China, care transporta 30 mld. mc pe an", a explicat Putin.

South Stream prevede construirea unei conducte de gaze naturale din Rusia catre Italia si Austria. Gazoductul va avea o lungime de 900 kilometri pe sub Marea Neagra, intre Rusia si Bulgaria, unde se va ramifica o data catre nord-vest spre Austria, apoi catre sud, spre Grecia si Italia.