Premierul Emil Boc nu este de acord cu dublarea contributiilor sociale la persoanele care obtin venituri din activitati independente. De altfel, premierul s-a aratat foarte nemultumit de faptul ca proiectul de modificare a Codului Fiscal care prevede dublarea contributiilor sociale a fost trimis in dezbatere publica inainte de a fi discutat in Guvern. In aceste conditii, Boc i-a cerut ministrului Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, ca la elaborarea modificarilor la Codul Fiscal sa aiba in vedere faptul ca Executivul nu sustine dublarea contributiilor. Premierul a mai afirmat ca "nimeni nu are voie sa trimita in dezbatere publica un proiect fara sa fie discutat in Guvern".

Acesta considera ca acest proiect are si parti bune, precum unificarea bazei de calcul a contributiilor sociale.

"Desi are multe puncte viabile, cum ar fi baza de calcul a contributiilor care sa fie unificata, din punctul meu de vedere nu sunt de acord cu dublarea pentru anul 2011 a contributiilor de asigurari sociale pentru drepturile de autor. Nu s-a discutat niciodata acest lucru in Guvern si de aceea consider ca dezbaterea publica care va avea loc in continuare pe marginea proiectului sa tina cont de faptul ca Guvernul nu si-a insusit punctul de vedere de majorare, in sensul dublarii contributiei de asigurari sociale pentru drepturile de autor, incepand cu anul 2011", a precizat Boc.

Chiar in ziua remanierii, un proiect de Ordonanta de modificare a Codului Fiscal a fost publicat pe site-ul Secretariatului General al Guvernului. Acest proiect a starnit dezbateri aprinse in conditiile in care propune o noua redefinire a activitatilor dependente si majorarea substantiala a contributiilor pentru activitatile independente (drepturi de autor, persoane fizice autorizate, profesii liberale) cu un procent de cel putin 25,36% si pana la 35% din venitul net, - fata de 10,5% (la drepturi de autor) si 16,5% (la PFA) cat au ajuns in urma Ordonantei 58/2010. Modificarile ar urma sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2011.