Board-ul Fondului Monetar International urmeaza sa ia in discutie, pe 24 septembrie, rezultatele celei de-a cincea misiuni de evaluare a performantelor economice ale Romaniei, in conformitate cu Acordul Stand-By, potrivit unor surse citate de Agerpres. Daca raportul va fi aprobat, Romania va putea primi cea de-a sasea transa, in valoare de peste 900 de milioane de euro, din imprumutul de 12,9 miliarde de euro de la FMI.

Romania a primit pana acum aproape 10,7 miliarde de euro de la FMI, 2,5 miliarde de euro de la Uniunea Europeana si 300 de milioane de euro de la Banca Mondiala.

In conformitate cu intelegerile de la Bucuresti, unde in perioada 26 iulie - 4 august s-a aflat o misiune de evaluare condusa de Jeffrey Franks, deficitul bugetar pe 2010 a fost mentinut la 6,8 la suta, ceea ce, in conditiile revizuirii cu -1,9 la suta a previziunii privind reducerea PIB, a impus cresterea TVA cu cinci puncte procentuale, pana la 24 la suta, reducerea cu 25 la suta a salariilor angajatilor din sectorul public si diminuarea pensiilor speciale, urmand ca personalul bugetar sa fie redus substantial.

Unul dintre documentele necesare pentru ca Boardul FMI sa finalizeze discutiile privind evaluarea performantelor Romaniei si sa elibereze cea de-a sasea transa a imprumutului este Scrisoarea Suplimentara de Intentie.

Guvernul Romaniei a aprobat miercuri semnarea documentului, in care, conform declaratiilor ministrului Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, sunt si doua conditii, una legata de arierate, care se ridica la 1,95 miliarde de lei, iar alta de aprobarea Legii pensiilor: "Am platit un miliard de lei si urmeaza ca Ministerul Sanatatii si Ministerul Finantelor sa rezolve diferenta. Avem banii sa platim", a afirmat miercuri ministrul, dupa sedinta de Guvern.