Ieri, francul elvetian a stabilit un nou maxim in fata leului, ajungand la un curs de 3,35 lei/CHF, cu 17,5% peste nivelul de la sfarsitul anului 2009 si cu 77% peste minimele din 2007, atunci cand imprumuturile in franci erau promovate de banci ca fiind mai ieftine decat cele in euro. Spre comparatie, intre septembrie 2007 si septembrie 2010, leul s-a depreciat cu 29% in fata euro si cu 40% in fata dolarului, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

Conform datelor BNR, bancile au acordat gospodariilor credite totale in valoare de 102 miliarde lei, dintre care 13,4 miliarde au fost acordate in alte valute decat euro, majoritatea acestora fiind in franci. Cu alte cuvinte, creditele in moneda elvetiana totalizeaza intre doua si trei miliarde de euro (echivalent), iar cele mai multe au fost acordate pentru cumpararea de locuinte.

In aceste conditii, refinantarea acestor credite este dificila – in 2007 si 2008, pretul imobilelor cu care au fost garantate creditele a ajuns la un maxim istoric, iar acum, pe fondul scaderii cu 40-50% a preturilor, valoarea acestora nu mai acopera soldul creditului.

Cine a avut in septembrie 2007 o rata de 500 de franci platea atunci 1.000 de lei lunar, iar acum plateste aproape 1.700 de lei.

Aceasta intarire a francului a determinat o crestere semnificativa a numarului celor care nu isi mai pot plati ratele. Astfel, dupa cum se poate observa alaturat, la sfarsitul lunii iunie, rata de neperformanta a creditelor garantate cu ipoteci acordate in franci elvetieni se apropia de 8%, iar in ultimele trei luni, leul a mai pierdut 10% in fata francului.

Conform Ziarului financiar, banca din top 10 cu cea mai mare pondere a creditelor neperformante in portofoliu este Volksbank (21.6% sau aproape 700 mil euro), si trebuie sa ne amintim ca aceasta a fost una dintre bancile care au acordat foarte multe credite in franci elvetieni.

Comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.