O comparatie intre numarul articolelor care s-au scris in ultimele doua saptamani referitoare la Mugur Isarescu si la inflatie arata ca Guvernatorul e "campion". Pana prin 29 august, cuvantul "inflatie" aparea mai des decat "Mugur Isarescu". Din 29 august, trendul s-a inversat. Au fost luate in calcul peste 400 de bloguri si tot ce inseamna presa scrisa si audio-tv, scrie Dan Popa pe blogul lui.

Multumesc IQ media. Cele mai multe articole despre Isarescu au aparut in categoria radio si tv urmate de presa online. Au fost gasite 167 de rezultate in cautarea efectuata pe ultimele 2 saptamani, in toate sursele si domeniile. Cat despre inflatie, se pare ca media locala a fost mai interesata de cresterea preturilor decat cea centrala.

Grafic Isarescu- inflatie

Grafic Isarescu- inflatie

Foto: Hotnews

A propos de inflatie si tintirea ei (cu mai multa sau mai putina rigoare), unele banci centrale si-au propus sa tinteasca nu inflatia ci preturile. Unii fac studii sicauta cele mai bune solutii pentru aceasta. Una dintre variante ar fi adoptarea regimului de tintire a preturilor, mai eficient decat cel de tintire a inflatiei. Cercetatorii din BoC au pus fata in fata cele doua strategii si au ajuns la concluzia ca e mai eficace sa tintesti preturile, din mai multe motive pe care le voi dezvolta mai incolo. De altfel, regimul de tintire a inflatiei e tot mai abandonat in lume, pentru rateurile pe care le da.

Problema acestui regim e una care scapa de sub control bancherilor centrali, mai ales celor din economiile emergente. Sunt tari in care inflatia e importata si, prin urmare, nu ai cum sa-i stapanesti cauzele. Daca arabii decid sa scumpeasca petrolul, comerciantii romani vor creste pretul marfurilor pentru ca utilizeaza combustibil atunci cand le transporta catre magazinul de langa blocul in care locuiti.

Si, cu cat infrastructura e mai proasta, cu atat scumpirea e mai mare, pentru ca se consuma mai multa benzina. Degeaba suie sau coboara Guvernatorul dobanzile, ca arabilor nu le pasa de asta. Tintesti inflatia mai mult ca sa ai cu ce sa te joci, ca in realitate, asupra cauzelor reale nu ai cum sa actionezi.

grafic Isarescu

grafic Isarescu

Foto: Hotnews

"Economiile emergente trebuie sa renunte la tintirea inflatiei. E si asa dificil sa se tina la distanta cresterile de preturi care au loc in afara tarii lor. Tintirea inflatiei nu face decat sa iti complice problemele de supravietuire", spunea un economist laureat al Nobelului.

Dar sa revin la tintirea preturilor. Unii vor spune ca daca am apucat sa mergem pe regimul tintirii inflatiei, acolo trebuie sa ramanem. Asa o fi, dar poate ar merita macar facute niste studii.

In regimul de tintire al preturilor, gradul optim al indexarii salariale este mai putin ridicat, ceea ce poate fi o sursa a cresterii nivelului de trai. Mai mult, erorile de previziune sunt mai mici decat in cazul tintirii inflatiei. Nu in ultimul rand, economia reactioneaza intotdeauna mai bine la socurile reale decat la cele "desenate" de bancherii centrali.

Si, in final, cateva vorbe despre competitivitatea noastra.

inflatie

inflatie

Foto: Hotnews

Elvetia se mentine pe primul loc in clasamentul general al Raportului Global al Competitivitatii 2010 – 2011, similar Raportului precedent, fiind urmata de Suedia si Singapore. Statele Unite ale Americii, traditionala ocupanta a locului intai, a coborat pana pe pozitia a patra.

Romania ocupa pozitia 67 din 139 de tari clasificate in cadrul actualului Raport, in scadere cu trei locuri fata de anul trecut, in pofida unei usoare imbunatatiri a punctajului obtinut (4,16 comparativ cu 4,11 in Raportul Global al Competitivitatii 2009-2010). Dintre tarile Uniunii Europene, pe pozitii inferioare Romaniei se afla doar Bulgaria, Letonia si Grecia, ultimele doua fiind grav afectate de criza mondiala.

Citeste si comenteaza pe blogul lui Dan Popa