Romania a scazut trei locuri in clasamentul competitivitatii la nivel mondial comparativ cu anul trecut, situandu-se pe pozitia 67 din 139 de tari analizate in cadrul raportului global al competitivitatii 2010-2011, realizat de Forumul Economic Mondial, potrivit Grupului de Economie Aplicata (GEA), partenerul institutiei in Romania. Dintre tarile Uniunii Europene, pe pozitii inferioare Romaniei se afla doar Bulgaria, Letonia si Grecia, ultimele doua fiind grav afectate de criza mondiala, mai noteaza oficialii GEA.

  • Transparenta deciziilor guvernamentale si calitatea infrastructurii, capitolele la care Romania se pozitioneaza cel mai slab

Conform GEA, capitolul la care Romania se pozitioneaza cel mai slab (137 din 139 de locuri) este transparenta deciziilor guvernamentale, urmat de calitatea infrastructurii per total (locul 136) si calitatea drumurilor (134). Marimea si efectul taxarii este, de asemenea, unul dintre cele mai slabe puncte ale Romaniei (locul 131).

  • Avantaje competitive: Tarifele comerciale, numarul procedurilor si timpul necesar pentru initierea unei afaceri

La polul opus, mai spun oficialii GEA, Romania ocupa locul patru in ceea ce priveste tarifele comerciale. De asemenea, numarul procedurilor si timpul necesare pentru inceperea unei afaceri reprezinta avantaje competitive notabile (locul 34), alaturi de o serie de alti factori de natura sociala (precum costul resimtit de mediul de afaceri al terorismului, al crimei si violentei si al crimei organizate, incidenta HIV sau rata de inscriere in invatamantul tertiar) si de marimea pietei (atat interne, cat si externe).

Raportul Global al Competitivitatii se bazeaza pe date statistice din 2009 si pe un sondaj in randul managerilor realizat in primavara anului 2010.