Elvetia se mentine pe primul loc in topul celor mai competitive tari ale lumii, in timp ce Statele Unite au coborat pe pozitia a patra, arata raportul Forumului Economic Mondial(WEF) pentru 2010-2011, publicat inaintea celei de-a patra reuniunii "Summer Davos" ce va avea loc in China in perioada 13- 15 septembrie. Si Romania a pierdut trei pozitii fata de anul trecut ajungand pe locul 67. In fata tarii noastre se afla Muntenegru sau Azerbaidjan, dar Bucurestiul depaseste Sofia sau Kiev-ul.

Germania a ramas pe locul cinci, la fel ca anul trecut. Topul a fost alcatuit pe baza notelor atribuite de peste 13.500 de factori economici de decizie, precum si a datelor statistice din multiple domenii, inclusiv educatie, clasificate de expertii forumului.

Raportul este publicat pe fondul mentinerii incertitudinilor privind economia mondiala si semnaleaza ca, in pofida eforturilor financiare ale guvernelor tarilor "bogate", cresterea economiilor din aceste state a ramas lenta, iar pericolul unui al doilea val al crizei nu a fost indepartat.

In plus, la lista de probleme s-au adaugat preocuparile privind sustenabilitatea datoriei suverane din Europa. Astfel situatia actuala subliniaza importanta elaborarii unei strategii clare de iesire din criza si de sustinere a pietei muncii. Pe de ata parte, economiile in curs de dezvoltare s-au descurcat in cea mai mare parte bine in timpul crizei. Pentru tari precum Brazilia, China sau India previziunile sunt ca vor incheia anul 2010 cu rate de crestere intre 5,5 si 10 la suta.

De altfel, organizarea reuniunii de vara a Forumului Economic Mondial in China confirma faptul ca aceasta tara joaca un rol tot mai important in afacerile mondiale.

Forumul Economic Mondial a fost creat in 1971, de mai multi oameni de afaceri europeni. Prima reuniune, denumita Forumul pentru Managementul European, a avut loc la Davos, in Elvetia. In 1987, organizatia nonguvernamentala si-a schimbat numele in Forumul Economic Mondial.