La Ministerul Finantelor au intrat in "Fondul Solidaritatea" donatii in valoare totala de 786.225 lei, in luna august. Suma o depaseste usor pe cea inregistrata in luna iulie cand au intrat in contul respectiv 744.700 lei. Cel mai generos a fost secretarul general adjunct din cadrul Ministerului Mediului, Para Lorant, care a donat 37.300 lei, fiind urmat de Monica Maurer cu 18.700 lei. Aceasta a fost consilier personal al ministrului Adriean Videanu, fiind numita de curand membra a Consiliului de Supraveghere de la Fondul Proprietatea. Tot 18.700 lei a donat si Bogdan Dragoi, secretar de stat in Ministerul Finantelor. Si acesta a fost numit recent in Comitetul Reprezentantilor ai Fondului Proprietatea. Pe lista sfigureaza si omul de afaceri Mihai Neicu cu "imensa" suma de 69 de lei.

Mihai Neicu a fost implicat in afacerile derulate de ginerele ministrului de interne, Vasile Blaga, caz prezentat pe larg de HotNews.ro. Medic stomatolog de meserie, Ionut Rudeanu (26), ginerele lui Vasile Blaga, s-a lansat in afaceri cu firma de protectie si paza Axis Security in 2009. Asocierea cu Nei Guard, firma detinuta de Mihai Neicu, unul din oamenii lui Miron Mitrea in timpul Guvernarii Nastase, ii aduce in 2010 un prim contract gras de la stat. Axis Security primise licenta de functionare in noiembrie 2009, astfel ca, participand singura, n-ar fi avut nici o sansa la licitatia anuntata o luna mai tarziu de CNADR. Cititi mai multe despre aceasta afacere aici si aici.

Cu suma de 18.700 lei mai figureaza si secretarul de stat in Ministerul Economiei, Claudiu Stafie. Contributia acestuia a scazut putin fata de luna precedenta cand a donat peste 22.000 lei. Stafie are si functia de vicepresedinte in Consiliul Interministerial de Finantare, Garantare si Asigurare (CIFGA) la Eximbank.

Ministerul Finantelor Publice a deschis la Trezoreria Nationala contul 20.37.01.02 "Venituri ale bugetului de stat - Donatii pentru diminuarea efectelor crizei economice, prin care persoanele fizice pot dona bani la bugetul de stat. Banii pot fi donati fie prin numerar, la Trezoreria de domiciliu a persoanei care doneaza fonduri banesti, fie prin ordin de plata, prin care donatorii achita sumele in contul deschis la Trezorerie.

  • "Ramane la latitudinea celor care doneaza banii sa decida daca vor sa fie facute publice sumele pe care le doneaza si numele acestora. La rubrica "Codul de identificare fiscala" se va inscrie CNP-ul persoanei fizice donatoare in cazul celor care doresc publicarea informatiilor privind identitatea si sumele donate, sau codul de identificare fiscala atribuit Trezoreriei Statului in cazul in care donatorii nu doresc publicarea informatiilor privind identitatea si sumele donate", se mai arata intr-un comunicat al Finantelor.
  • Reprezentantii Ministerului de Finante arata ca donatiile pot fi achitate de catre persoanele fizice si prin intermediul angajatorilor, in limita maxima a sumelor datorate de angajator acestora, pe baza dispozitiei scrise a donatorilor, care vor preciza cuantumul sumelor care se doneaza. Sumele donate prin intermediul angajatorilor vor fi achitate de catre acestia, pe baza de ordine de plata, intocmite distinct pentru fiecare donator.
  • Sumele adunate in contul deschis pe 26 mai la Trezoreria Nationala se constituie drept venituri la bugetul de stat si vor fi luate in calcul la rectificarile bugetare.

Guvernul a decis sa fie donate sumele castigate de reprezentantii institutiilor publice in Consiliile de Administratie si in Adunarile Generale ale Actionarilor de la companiile in care statul este actionar.