Noi modificari fiscale: Pentru contractele de drepturi de autor si conventii civile se platesc contributii la somaj si pensii - nimic despre sanatate. Nimic nici despre PFA

de Ioana Morovan     HotNews.ro
Duminică, 12 septembrie 2010, 19:46 Economie | Finanţe & Bănci


 documente
(12 Sep 2010) PDF, 134KB
Ordonanta de Urgenta 82/2010, publicata vineri seara, in Monitorul Oficial, reformuleaza prevederile OUG 58/2010, privind contributiile la asigurarile sociale pentru venitul din activitati independente. Este ceea ce au incercat sa explice cei doi ministri de resort miercuri, dupa Sedinta de Guvern.  Noile prevederi se refera numai la drepturile de autor si conventii civile, pentru care vor trebui platite contributii sociale si de somaj, in cuantumurile stabilite de celebra Ordonanta 58. Niciun cuvant despre asigurarile de sanatate si nici despre obligatiile datorate de Persoanele Fizice Autorizate.
 
"In esenta, ordonanta nu mai reglementeaza asigurarile sociale pentru profesiile libere, persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale. Acest lucru nu inseamna ca aceste categorii profesionale nu datoreaza asigurari sociale, datoreaza si acestea plata contributiilor insa in conformitate cu reglementarile din legislatia primara: Legea 19/2000 privind pensiile, Legea 95/2006 privind sanatatea, Legea 76/2002 privind somajul", considera consultantul fiscal Adrian Benta. Practic, predeverile in vigoare inainte de aparitia celebrei Ordonante 58/2010.
 
Asadar, asigurarile sociale datorate de catre cei care incaseaza venituri din drepturi de autor sau conventii civile sunt cele individuale pentru:
 • contributia la asigurari sociale pensii procent 10,5%;
 • contributia la somaj procent 0,5%.
 "Nu avem prevedere speciala pentru plata asigurarilor de sanatate in aceasta ordonanta! Acest lucru insemna ca este repusa in drepturi Legea 95/2006, privind asigurarile de sanatate, iar plata se va face de la caz la caz, in functie de calitatea de salariat, pensionar, somer, PFA a fiecarei persoana ce incaseza venituri din conventii civile sau drepturi de autor", mai spune consultantul citat.
 
In noul act normativ este reformulata definitia activitatilor dependente (vezi documentul atasat, paginile 3-4).


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13553 vizualizari

 • +4 (4 voturi)    
  bravo (Duminică, 12 septembrie 2010, 19:49)

  Mazeta [utilizator]

  Mie mi se pare o mica victorie a societatii civile romanesti. Deci se poate.
 • -2 (4 voturi)    
  "Nimic despre PFA" (Duminică, 12 septembrie 2010, 21:20)

  micu [anonim]

  Ce trebuie sa se spuna despre PFA daca
  macar acum este clar ca prin Art II se reconsidera faimosul art III din OUG 58 astfel ca
  "veniturile de natura profesionala altele decat cele de natura salariala" sunt clar definite ca fiind veniturile din drepturi de autor si/sau in baza unor conventii/contracte civile?
  • +3 (5 voturi)    
   pai sa intelegi si matale: (Luni, 13 septembrie 2010, 7:50)

   ady [anonim] i-a raspuns lui micu

   pfa= pers fiz autorizata si obtine venituri din profesii liberale exercitate in baza unei autorizatii!

   niciuna dintre situatiile de mai sus nu se refera la pfa.

   contractele pfa sunt comerciale, daca te mai interesa si asta.
 • +3 (3 voturi)    
  Sanatate si proseperitate (Duminică, 12 septembrie 2010, 21:33)

  Va pupa Jean [anonim]

  Nu va jucati cu CASS. Tot ce trece pe la fisc ca venit impozabil ajunge mai tarziu si la Casa.

  Fara nicio legatura cu ordonantele astea, exista legea 95/2006 si ordinul 617/2007.

  Ordinul spune .....Persoanele care au obligatia de a se asigura si nu pot dovedi plata contributiei sunt obligate pentru a obtine calitatea de asigurat sa achite pe intreaga perioada a termenelor de prescriptie privind obligatiile fiscale contributia legala lunara calculata asupra veniturilor impozabile realizate si obligatiile fiscale accesorii de plata prevazute de Codul de procedura fiscala, daca au realizat venituri impozabile pe toata aceasta perioada.
  Termenul de prescriptie este de 5 ani.

  Aveti obligatia sa va asigurati daca nu va incadrati in ART. 20, ca persoanele care beneficiaza de asigurarile sociale de sanatate fara plata contributiei sau cu plata contributiei din alte surse, adica daca NU puteti face dovada incadrarii in una dintre aceste categorii printr-un document justificativ - adeverinta, eliberat de CAS, potrivit fiecarei categorii, etc.....
  Mai pe romaneste, consultati art 20 si aproape sigur NU va incadrati.
  Dati un google cu "Ordin Nr. 617 din 13 august 2007".
 • +7 (7 voturi)    
  Ce scarbos scriu astia legile (Duminică, 12 septembrie 2010, 21:40)

  Rica nu stia sa zica [anonim]

  Am incercat sa parcurg ordonanta. Dupa 5 articole am obosit. Limba lor romana suna ca dracu. N-or putea sa scrie si ei ca oamenii, fara limbajul ala de administratie de doi lei? Citind simt ca am rumegus in gura si balast in creier.
  • +2 (2 voturi)    
   asa este (Luni, 13 septembrie 2010, 10:18)

   marin [anonim] i-a raspuns lui Rica nu stia sa zica

   si asta ar trebui sa-ti ridice multe semne de intrebare atunci cand tot felul de smecheri (ii includ aici si pe cei ai statului!) spun ca unde-i lege, nu-i tocmeala.
   Legile sunt scrise prost, sunt neclare si interpretabile si au in spate norme de aplicare care uneori contrazic legea sau deturneaza intelesul normal al unor paragrafe.
 • +3 (3 voturi)    
  Concluzia mea (Duminică, 12 septembrie 2010, 22:07)

  altVasile [anonim]

  Am studiat textul OUG 82/2010, nu am observat vreo schimbare faţă de proiectul ordonanţei. În consecinţă aceasta este concluzia care rămâne:

  1. Art. III din OUG 58/2010, aşa cum a fost modificat de OUG 82/2010, restrânge aria de aplicare a dispoziţiilor sale doar la două surse de venit: drepturile de autor şi convenţiile/contractele civile.

  2. În cazul persoanelor fizice autorizate, titularilor de întreprinderi individuale/familiale, care obţin venituri din alte surse decât drepturile de autor sau convenţiile civile, se va reveni pe poziţiile anterioare declanşării operaţiunii diversioniste cu numele de cod "OUG 58/2010". Ceea ce înseamnă că li se va aplica legislaţia existentă până la data adoptării OUG 58/2010. Iar ca să fiu şi mai concret: nu vor mai plăti contribuţia individuală la şomaj, iar la pensii se va plăti în baza declaraţiei/contractului de asigurare (în baza legii pensiilor nr. 19/2000) - se va aplica cota de 31,3% la suma asigurată.

  3. Ce-am plătit în baza OUG 58/2010 plătit rămâne (cine mai scoate mielul din gura lupului).

  4. Rămâne de găsit răspunsul la următoarea întrebare legată de şomaj: "Va trebui să ne retragem declaraţiile de asigurare sau acest lucru se va produce prin efectul legii?" Noua ordonanţă nu dă un răspuns la această întrebare. De aceea, va trebui să formulăm o adresă în acest sens către Agenţia de şomaj.
  • +1 (1 vot)    
   Eu cred (Duminică, 12 septembrie 2010, 23:11)

   ciuliana [utilizator] i-a raspuns lui altVasile

   ca trebuie sa te duci la somaj sa depui o declaratie de renuntare la contract/calitate de asigurat.
 • +3 (3 voturi)    
  pfa (Duminică, 12 septembrie 2010, 22:20)

  cetatean bulversat [anonim]

  Deci eu ca PFA ce sunt obligat sa platesc?
  nu mai inteleg nimic...
  • +2 (2 voturi)    
   esti obligat (Duminică, 12 septembrie 2010, 23:12)

   ciuliana [utilizator] i-a raspuns lui cetatean bulversat

   sa platesti sanatate si pensie, conform legilor sanatatii si pensiilor.
   • +1 (1 vot)    
    ... (Luni, 13 septembrie 2010, 9:17)

    Nemesis [anonim] i-a raspuns lui ciuliana

    Care sunt procentele care se aplica la sanatate si pensie? Stie cineva?
    • +1 (1 vot)    
     Procente pt PFA (Luni, 13 septembrie 2010, 10:02)

     marin [anonim] i-a raspuns lui Nemesis

     Sanatate 5.5% din Venituri Nete (declaratia estimativa pentru anul asta si impunerea de regularizare de la ANAF pe care o obtii anul viitor se prezinta si la Casa de asigurari de sanatate si pe baza lor Casa calculeaza 5.5%)

     Pensie 31,3% din Venitul Asigurat (poti sa-ti asiguri orice venit doresti).
  • +3 (3 voturi)    
   deci nu stiu (Duminică, 12 septembrie 2010, 23:51)

   ion ion [anonim] i-a raspuns lui cetatean bulversat

   pai asta as vrea sa stiu si eu....mama lor de inventatori de limba de lemn si lege de bambus
 • +2 (4 voturi)    
  dada (Luni, 13 septembrie 2010, 2:50)

  MirceaA [utilizator]

  eu imi pun bani la banca si nu dau un leu la sanatate. Oricum, daca ajung la spital, conteaza banii pe care ii am cu mine (de dat colo si colo), nu rahatul de asigurare.
  • +4 (4 voturi)    
   Atentie la sanatate (Luni, 13 septembrie 2010, 8:54)

   Cristi [anonim] i-a raspuns lui MirceaA

   Daca ajungi la spital si nu esti asigurat trebuie sa platesti interventiile. O banala apendicita costa mii de ron, daca nu si mai bine. Nu e chiar de joaca. Restul, ce ai de dat in stanga si in dreapta, spaga, o dai oricum. Deci, daca nu ai de gand sa te tratezi la o clinica privata, plateste la sanatate cei 5.5%. Oricum esti obligat de lege si risti plata contributiilor retroactiv + penalitatile de rigoare + o eventuala amenda.
 • +1 (5 voturi)    
  As fi inteles daca era invers (Luni, 13 septembrie 2010, 7:33)

  Sargon [utilizator]

  Ar fi existat o logica daca eram obligat sa platesc doar sanatatea (pentru urgentele medicale), dar faptul ca sintem obligati sa platim somajul si pensiile (fara sanatate) arata foarte clar ca toata povestea asta reprezinta un abuz prin care incearca sa salveze sistemele falimentare de pensii si somaj pe seama celor care mai muncesc cu adevarat in tara asta!

  Eu voi incerca sa lucrez cit mai mult la negru!
 • +2 (2 voturi)    
  Alte "noi modificari fiscale" (Luni, 13 septembrie 2010, 9:35)

  Pantera Roz [utilizator]

  vor reglementa si contributiile la sanatate si PFA-urile.Ca de obicei.Ca doar nu vroiati sa fie totul clar din prima.Dar vor modifica si contributiile la somaj si pensii,normal.Si tot asa.Fiti fericiti,guvernul va antreneaza mintile.Ceea ce e chiar bine,nu?!Evitati senilitatea precoce.Daca mai rezolvati si rebusuri,deja la 80 de ani veti avea creiere de tineri de 25.Tot raul e spre bine!:))))Ador tara asta!
 • +3 (3 voturi)    
  Unde e Costake (Luni, 13 septembrie 2010, 14:47)

  Bin Laden [anonim]

  Mai da unde e Costake sa-i mai vedem comentariile, ofticile. Ca el e angajat, e super scolit, e destept si plateste dari. Ca una ca alta. Unde esti tu mai Costika, ca punand mana pe ei sa-i imparti in doua cete: Pro Basei si Non Basei
 • 0 (0 voturi)    
  Ce nu inteleg? (Marţi, 14 septembrie 2010, 20:01)

  Mirciuc [utilizator]

  Cum naiba de s-au scurs atâtea litere prin atâtea cuvinte si atâtea pagini de mesaje, ziare si emisiuni media, fãrã ca sã întâlnesc un cuvintzel mãcar despre faptul ca OUG.58/2010 trata cetãtzenii contribuabili în douã categorii tratate distinct si discriminatoriu de CODUL FISCAL.
  Adica pe de o parte liber-profesionistii/intelectuali si pe de cealaltã parte liberii-meseriasi/muncitori.
  Rãmân siderat de puterea de gândire a intelectualitãtzii româneshti.
  Sunt oricum dezamãgit de conationali, care cum apucã se dau cu unii-n altzii.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by