Spania va taxa veniturile de peste 150.000 de euro, dar nu se stie daca cu 45 sau cu 46%, anunta presa locala. Sunt vizate circa 100.000 de persoane. Ca veni vorba de Spania, sectorul bancar local isi continua consolidarea, la fel ca si in Grecia. Premierul slovac spune in WSJ ca tarile amenintate cu falimentul ar trebui lasate sa cada, nu sa fie salvate cu ajutorul unui plan care le aduce mai multe probleme decat le rezolva, scrie Dan Popa pe blogul sau.

Presedintele Frantei a vizitat grota din Lascaux, cea decorata cu picturi din vremuri neanderthaliene, infatisand animale. Surse apropiate rromilor si-ar fi dorit ca vizita sa-i fie intoarsa lui Sarkozy.

Turcia a facut un referendum pentru reforma Constitutiei. Majoritatea s-au dovedit de acord, dar “obiectul” reformei e disputat de sefii partidelor politice.

Iralnda este vazuta acum ca o noua Grecie. Cifrele macro confirma, speculatiile pot incepe. Faites vos jeux…

Seful antiterorismului francez avertizeaza ca niciodata riscul unui atentat nu a fost atat de mare. El evoca trei directii din care acest risc s-ar putea materializa. Interesant articolul.

China si Taiwanul au semnat un acord comercial « istoric », care ar putea reface si legaturile politice.

Inflatia din China a urcat la 3,5%, cel mai inalt nivel din 2008 incoace. Analistii chinezi spun ca de vina sunt inundatiile masive din aceasta vara.

Numarul brazilienilor care fac parte din clasa medie (cei care au salariul cuprins intre 500 si 2500 de dolari) a urcat de la 30% la 50%, la finele lunii iulie, potrivit unui studiu local. E normal, criza i-o fi saracit pe o parte din cei care erau considerati bogati.

In Quebec, somajul a scazut la 5,3%.

Criza politica din Belgia se agraveaza. Van Rompuy zice ca e mai rau ca in 2007, cand discutiile legate de o posibila scindare intre walloni si francofoni tineau pagina intai a ziarelor.

Preotul acuzat de pedofilie asteapta un semnal “foarte clar” din partea Vaticanului. Aici cred ca nu mai e vorba de ce religie apartii. Pedofilia e trans-religioasa si trebuie pedepsita chiar daca ai fi presedinte.

Prim-ministrul grec George Papandreou, a respins o restructurare a datoriilor ţării sale, deoarece ar fi “catastrofală pentru economia si pentru credibilitatea ţării sale.

Multinationalele din Gracia cauta solutii de delocalizare din cauza mediului de business neprietenos, iar somajul a crescut la 11,6%- cam multicel.

Autorităţile austriece cauta sa stabileasca eventuale legaturi între Raiffeisen Zentralbank Austria şi una dintre cele mai mari fraude fiscale din istoria Rusiei, constand in returnarea a $ 230 milioane frauduloase plătite la trei companii în 2007. Acuzaţiile împotriva RZB reprezinta cel mai recent capitol din “saga” Hermitage Capital. Noua situatie se concentrează asupra relaţiei RZB cu Universal Savings Bank, o institutie care nu mai functioneaza in prezent. Ca răspuns la o plângere adresata autoritatilor austriece la sfarsitul lunii iunie, procurorul austriac Michaela Holler, a solicitat un interogatoriu al RZB şi al persoanelor implicate în tranzacţiile RZB cu USB, dar si cu o alta banca. Scrisoarea mai arata că RZB nu a fost inculpata sau învinuita oficial în cadrul procedurii actuale. RZB neagă vehement implicarea în spălarea banilor şi, potrivit propriei anchete, nu a făcut nimic greşit în relaţia sa cu USB. “RZB a fost confruntata cu aceste acuzaţii nefondate în întregime de mai multe ori pe parcursul ultimilor ani. Bazat pe investigaţii extinse interne, insa nu exista nici o dovadă de fraudă fiscală pentru acele tranzacţii“, au declarat oficialii bancii pentru Financial Times. “Mai exact, RZB nu a fost implicata în conversia rublei ruseşti în dolari SUA… Nici în transferul acestor fonduri.”

Aceasta a adăugat că “banca poate exclude cu siguranţă că orice asemenea afacere de această dimensiune ar putea avea loc fără a fi verificata în avans. RZB a informat autorităţile austriece despre constatările noastre interne.”

RZB a spus că nu poate comenta asupra relatiilor cu clientii, invocând Legea Bancară Austriacă, care interzice acest lucru.

Economia chineză pare să se stabilizeze după câteva luni de încetinire, reducând riscul unei aterizari dure. Cifrele lansate la sfârşitul săptămânii trecute a indicat faptul că cererea internă rămâne puternică, sugerand ca autorităţile sunt in stare sa evite o franare masiva a creşterii economice, un subiect care ii ingrijora mult pe investitorii la nivel global. China isi incetinise expansiunea economică in ultimele câteva luni, după ce guvernul a lansat o actiune de represiune impotriva speculaţiilor imobiliare în aprilie şi a împins catre restructurare industria grea ineficientă. De asemenea, autorităţile au permis aprecierea modesta a monedei in faţa USD (o creştere de 0,5 la sută săptămâna trecută).

Comenteaza peblogul lui Dan Popa.