Actionarii Rompetrol Rafinare au aprobat, de principiu, conversia in actiuni a obligatiunilor nerascumparate de la stat pana la data scadenta, de 30 septembrie, precum si gajarea unor active pentru prelungirea scadentei unui credit de la actionarul majoritar, Rompetrol Group Olanda. Majorarea de capital, prin conversia in actiuni a obligatiunilor nerascumparate, urmeaza sa fie aprobata de o adunare generala extraordinara a actionarilor separata, convocata pentru data de 30 septembrie. Deciziile au fost luate in Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor de marti, 14 septembrie, se arata intr-un raport al companiei transmis Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Creditul de la Rompetrol Group Olanda este in valoare de 720 milioane dolari si este scadent la 12 august 2010. Imprumutul este garantat de Rompetrol Rafinare cu actiunile pe care le detine la filialele sale Rompetrol Downstream, Rom Oil, Rompetrol Petrochemicals, Rompetrol Logistics si cu unele imobile ale rafinariei Petromidia.

ANAF a instituit sechestru asigurator asupra unor terenuri si instalatii ale Rompetrol Rafinare si asupra participatiilor in filialele sale, in contul datoriilor pe care compania kazaha le are la statul roman, anunta Grupul Rompetrol, intr-un comunicat de presa. Compania sustine ca se afla in fata unor decizii abuzive, concertate si premeditate, si ameninta ca se va adresa instantelor internationale.

Sechestrul consta in interdictia de a instraina activele vizate. Grupul Rompetrol isi exprima surprinderea fata de decizia ANAF, comunicata in 10 iunie, si afirma ca nu intentioneaza sa instraineze aceste active. Grupul Rompetrol afirma ca decizia ANAF, "exercitata pentru o datorie comerciala nescadenta si pentru stingerea careia la scadenta Ministerul Finantelor va primi in mod cert actiuni, astfel cum a fost aprobat prin lege de catre Parlamentul Romaniei, reprezinta o masura in afara competentelor legale conferite ANAF, nejustificata si abuziva, contrara atat principiilor de transparenta si buna credinta cat si obligatiilor asumate de statul roman la nivel international pentru asigurarea unui tratament just si echitabil investitiilor straine in Romania".

Valoarea actualizata a datoriilor Petromidia catre statul roman, preluate de KazMunaiGaz se ridica la circa 600 milioane dolari si sunt scadente la 30 septembrie.