Plafonul nominal al cheltuielilor totale pentru 2011 la bugetul general consolidat a fost stabilit la 192,3 miliarde lei, a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean. Aceasta este o prevedere cuprinsa in proiectul de lege Strategia fiscal-bugetara pentru 2011-2013. Proiectul a fost aprobat de Guvern in sedinta de miercuri, urmand sa fie trimis in Parlament pentru adoptarea in procedura de urgenta. Actul normativ mai prevede reducerea cheltuielilor de personal la 7,4% in 2011 de la 8% in 2010. In schimb, vor fi dublate cheltuielile pentru proiectele finantate din fonduri europene. Ionut Dumitru, seful Consiliului Fiscal: "Este un document important, un pas inainte"

De asemenea, deficitul bugetar va fi redus de la 6,8% in 2010, la 4,4% in 2011, la 3% in 2012 si la 2,5% in 2013. Pe de alta parte, in 2011 vor creste cheltuielile pentru proiectele finantate din fonduri europene la 2% din PIB, dublu fata de nivelul din 2010.

"Guvernul se angajeaza sa reduca deficitul bugetar de la 6,8% in 2010 la 4,4% in 2011, apoi 3 la suta in 2012 si 2,5% in 2013. Cheltuielile de personal de peste 8% din PIB in 2010 vor fi reduse la 7,4% in 2011. Cheltuielile cu personalul se mentin la plafonul de 39 miliarde lei si se adauga contributiile angajatorilor pentru militari la sistemul de pensii, a celor din aparare, politie, serviciile secrete, iar astfel suma va fi de 40,2 miliarde lei. Plafonul nominal al cheltuielilor totale pentru 2011 la bugetul general consolidat a fost stabilit la suma de 192,3 miliarde lei(...).Una dintre prioritatile asumate de Guvern este absorbtia fondurilor europene. Cheltuielile pentru proiectele finantate din fonduri europene in 2011 vor reprezenta 2% din PIB, dublu fata de anul acesta. Aici includem cofinantari, prefinantari si cheltuieli neeligibile", a precizat Ioana Muntean.

Contactat de HotNews.ro, presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, a declarat ca a primit un exemplar din Strategie, pe care urmeaza sa il consulte si apoi Consiliul sa emita o parare. "E un document complet, are peste 100 de pagini, in care sunt impuse niste tinte, niste reguli foarte clare. Probabil ca saptamana viitoare vom fi in masura sa emitem o parere legata despre aceasta Strategie, pe care o consideram un important pas inainte pe linia transparentei Guvernului. Orice investitor este interesat de cuprinsul unui asemenea document pe care il apreciem, inca o data, ca foarte necesar", a mai explicat Dumitru.

  • Strategia fiscal-bugetara reprezinta documentul de politica publica care stabileste obiectivele si prioritatile in domeniul fiscal-bugetar, tintele veniturilor si cheltuielilor bugetului general consolidat si ale bugetelor componente ale bugetului general consolidat, precum si evolutia soldului bugetului general consolidat pe o perioada de trei ani.
  • Cadrul de cheltuieli pe termen mediu va fi parte componenta a Strategiei fiscal-bugetare pentru 2011-2013, alaturi de cadrul macroeconomic care sta la baza politicii fiscal-bugetare, cadrul fiscal-bugetar cu prognozele bugetare si politica fiscal-bugetara si declaratia de raspundere.