Aproximativ 50% din proiectele de infrastructura sunt blocate din cauza procesului dificil de expropriere, a declarat secretarul de stat in Ministerul Justitiei, Alina Bica. In aceste conditii, Guvernul a aprobat un proiect de lege privind unele masuri de urgentare a exproprierilor. La ora actuala, procedura de expropriere poate dura chiar si patru ani. Potrivit proiectului, transferul dreptului de proprietate se va putea realiza in momentul adoptarii Hotararii de Guvern privind decizia de expropriere. Legea mai obliga proprietarii de case sa se pronunte cu privire la pret in termen de 15 zile din momentul in care au fost notificati cu privire la faptul ca locuintele lor va fi expropriate.

"Pe actuala reglementare, procedura de expropriere este una extrem de greoaie si de lunga durata. Ea dureaza si doi, trei, patru ani de zile deoarece transferul dreptului de proprietate pe actuala Lege 198 se realizeaza abia in momentul in care fie persoana ce urmeaza sa fie expropriata cade de comun acord cu expropriatorul in legatura cu pretul proprietatii ce va fi expropiate, fie, in momentul in care instanta de judecata vine si stabileste pretul ce trebuie platit persoanei cu pricina", a precizat Bica.

Potrivit proiectului, transferul dreptului de proprietate se va putea realiza in momentul in care se adopta Hotararea de Guvern care stabileste indicatorii tehnico-economici si suma globala aferenta proiectului de investitii. Chiar daca dreptul de proprietate se transfera in momentul in care se publica Hotararea de Guvern, in cazul in care persoana expropriata nu este multumita de pretul care este oferit pe proprietate, se poate duce in instanta. Prin hotarare judecatoreasca poate obtine pretul dorit. "Practic, si autoritatea ajunge sa isi realizeze investitia, pe care oricum ar fi realizat-o dupa ce se pronunta hotararea judecatoreasca, si in acelasi timp, partea are deschisa calea spre instanta la fel cum o are si in prezent. Este doar un aspect de procedura si de formalitate, dar fundamental, pentru ca permite expropriatorului sa inceapa lucrarile efective la investitiile pe care le considera necesare", a mai spus Bica.

Vor fi facute exproprieri si in cazul lucrarilor de infrastructura feroviara, aeriana si navala

  • De asemenea, persoanele expropriate vor trebui sa raspunda in termen de 15 zile daca sunt de acord cu procedura si cu pretul pe care expropriatorul il ofera. Pana acum, nu era prevazut niciun fel de termen. "Actuala reglementare prevazuta de Legea 198 nu prevedea un termen inauntrul caruia expropriatul sa raspunda expropriatorului cu privire la pretul care ii este oferit pe proprietate. Acest lucru insemna ca timp de un an, doi, trei, patru ani de zile pana cand expropriatorul reusea sa obtina un acord sau o negatie din partea persoanei care urma sa fie expropriata nu se putea realiza investitia. Prin actuala reglementare s-a prevazut un termen de 15 zile si ca atare, in termen de 15 zile de la data la care proprietarul este notificat cu privire la faptul ca proprietatea sa va fi expropriata. De asemenea, va fi notificat in legatura cu pretul care ii este oferit pentru proprietatea respectiva, el trebuie sa vina si sa raspunda in fata expropriatorului daca este sau nu de acord", sustine secretarul de stat in Ministerul Justitiei. 

Aceasta a mai spus ca in cazul unei proprietati care este parte integranta intr-o masa succesorala, actualul proiect de lege va permite expropriatorului sa consemneze fie pe numele succesorilor, fie pe numele masei succesorale, suma de bani aferenta proprietatii ce va fi expropriate.

Prin proiectul de act normativ, au fost extinse domeniile in care statul poate sa decida sa exproprieze anumite persoane. Astfel, "de la infrastructura rutiera a fost extins si la infrastructura feroviara, aeriana si navala". De asemenea, prezentul proiect de lege se va aplica in viitor si lucrarilor care vor tine de gospodarirea apelor. De asemenea, lucrarilor miniere de interes national pentru exploatarea zacamintelor de lignit si lucrarilor de interes national referitoare la dezvoltarea liniilor de transport si distributia energiei".