Cota unica si contributiile la asigurarile sociale nu vor fi modificate pana in 2013, potrivit unei variante in lucru a Stategiei fiscal-bugetare a Guvernului pentru urmatorii trei ani, obtinuta in exclusivitate de agentia Mediafax. Documentul nu precizeaza, in schimb, daca si TVA va fi pastrat la 24%, nivelul la care a fost majorat in iulie anul acesta.

In ceea ce priveste mentinerea impozitului pe venit la 16%, documentul precizeaza ca, pe termen mediu, evolutia veniturilor din aceasta categorie este determinata de cresterea moderata a castigului salarial mediu brut in concordonata cu productivitatea, iar incasarile din impozitul pe venit se vor mentine la 3,3% - 3,4% din PIB in 2011-2013.

Evolutia incasarilor din impozitul pe profit, unde cota va ramane tot de 16%, va fi influentata de activitatea economica din anumite sectoare, precum si de costurile de finantare ale agentilor economici. Incasarile din impozitul pe profit vor ajunge la 2,1% din PIB in 2013.

Documentul arata ca evolutia TVA va respecta angajamentele asumate de Romania prin acordurile incheiate cu FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana, dar nu precizeaza daca noul nivel de 24%, majorat de la 19% incepand cu 1 iulie, va fi mentinut si pe termen mediu.

In perioada 2011-2013, Guvernul are in vedere promovarea unei politici fiscale care sa ofere sustenabilitate procesului de crestere economica prin mentinerea actualelor cote reduse de TVA, respectiv cota de 9% pentru anumite livrari de bunuri si servicii prevazute de Codul Fiscal si cota de 5% pentru livrarea de locuinte ca parte a politicii sociale.

Cotele de contributii sociale vor fi mentinute pe termen mediu, iar evolutia moderata a castigului salarial mediu brut pe termen mediu si implementarea graduala a pilonului II de pensii va conduce la diminuarea ponderii contributiillor la asigurari speciale in PIB pana in anul 2013, fata de nivelul inregistrat in anul 2008. "Pe orizontul de referinta ponderea acestora se situeaza la 8,9%-8,2% din PIB", se arata in document.

Pentru anul 2010, cota de contributii de asigurari sociale (CAS) pentru conditii normale de munca la angajator este de 20,8%, iar pentru angajat de 10,5%. Contributia de asigurari sociale de sanatate este de 5,2% pentru angajator si de 5% pentru angajat. Atat angajatii cat si angajatorii mai platesc contributii la somaj de 0,5%, precum si alte contributii.

In plus, Guvernul isi propune ca in perioada 2011-2013 sa creasca autonomia colectivitatilor locale prin transferul de noi responsabilitati decizionale, precum si de resurse financiare patrimoniale, cu respectarea principiului subsidiaritatii.

In acest sens, ar urma sa fie modificata legislatia fiscala, in sensul acordarii dreptului autoritatilor locale de a modifica nivelul impozitelor si taxelor locale in functie de necesitatile locale si de gradul de suportabilitate al populatiei si prin implementarea unui sistem de calcul a valorii impozabile a cladirilor si terenurilor din intravilanul localitatilor prin raportarea la valoarea de piata a acestora, acolo unde aceasta este vadit mai mare decat cea determinata prin formula de calcul.

Asigurarea stabilitatii accizelor ca sursa a veniturilor bugetare in urmatorii trei ani reprezinta, de asemenea, unul din obiectivele strategiei fiscale, in conditiile in care ponderea lor in PIB va fi de 3,2-3,1% din PIB. In aceasta perioada, nivelul accizelor va creste in vederea atingerii nivelului minim impus de legislatia comunitara in domeniu.

  • Crestere economica in 2011, 2012 si 2013

Guvernul estimeaza cresteri economice in urmatorii 3 ani: potrivit estimarilor Executivului, economia va creste cu 1,5% in 2011, dupa doi ani de recesiune, avans care ar urma sa urce la 3,9% in 2012 si si 4,5% in 2013.

"Cadrul macroeconomic pentru anul 2011 ia in considerare faptul ca evolutiile economice si financiare se vor imbunatati, recesiunea isi va reduce amplitudinea pe parcursul primului semestru al anului, astfel incat pe medie sa fie posibila o majorare a Produsului Intern Brut cu 1,5%", se arata in document.

Motorul cresterii pentru anii 2012 si 2013 va fi cererea interna, din care formarea bruta de capital fix va inregistra dinamici superioare celor ale consumului final. La aceasta estimare s-a avut in vedere cresterea resurselor de finantare a proiectelor aflate in derulare, imbunatatirea absorbtiei fondurilor europene concomitent cu asigurarea finantarii fin bugetul de stat a investitiilor eligibile.

Potrivit documentului, cererea interna isi va mari contributia la cresterea PIB de la 1,8% anul viitor, la 4,3% in 2012 si 4,8% in 2013.

Comertul exterior de bunuri si servicii se va relansa, in conditiile cresterii cererii interne si externe si a schimburilor comerciale la nivel global. In aceasta ipoteza, atat exporturile, cat si importurile se vor majora, insa contributia exportului net la cresterea PIB va fi usor negativa de-a lungul perioadei.

  • Majorarile salariale, conditionate de concedieri

Documentul mai prevede ca majorarile salariale vor fi conditionate de reducerea numarului de salariati si raportate la evolutia indicatorilor economici si sociali, iar ministrilor si altor demnitari le va fi interzis sa mai acorde deduceri sau noi sporuri fara ca legea sa prevada o autorizatie speciala in acest sens.

"Orice majorare salariala va fi conditionata de reducerea numarului de salariati si va fi raportata la evolutia indicatorilor economici si sociali. Guvernul va realiza o stricta monitorizare a salariilor din sectorul public, iar niciun ministru si niciun demnitar public nu va putea crea salarii, deduceri sau sporuri noi fara ca legea sa prevada o autorizatie speciala in acest sens", se arata in document.

Strategia Guvernului mai prevede ca, incepand cu 1 ianuarie 2011 si pana la 31 decembrie 2012, sistemul public de salarizare si ierarhizare va fi reformat si simplificat prin reducerea numarului de functii din sectorul bugetar, trecerea treptata la salarii nominale si eliminarea cumulului de functii, iar codul muncii si legea contractelor colective de munca vor fi revizuite pentru o "flexibilitate mai mare" in ceea ce priveste salariile.

Documentul mai prevede eliminarea "incepand" cu anul 2011 a celui de-al 13-lea salariu si a primei de vacanta pentru angajatii din sectorul public.

Nota: Purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioan Muntean, a precizat, pentru HotNews.ro, ca varianta finala a Strategiei Executivului pentru perioada 2011 - 2013 este in curs de redactare si va fi transmisa presei dupa ce va fi finalizata. HotNews.ro va reveni cu precizari pe aceasta tema, dupa adoptarea variantei finale a documentului.