Cancelarul german Angela Merkel a cerut sanctiuni "severe" in viitor, pentru tarile europene cu politici fiscale relaxate. Subiectul care a stanit deja divergente intre tarile membre va fi discutat joi la summit-ul UE, scrie AFP.

"Germania va sprijini sanctiuni dure" la reuniunea sefilor de stat si de guvern ai celor 27 de state membre ale UE de la Bruxelles", a declarat Merkel la o reuniune a Partidului Popular European.

"Cred ca este important sa spunem foarte clar ca o astfel de criza a monedei euro nu ar trebui sa se intample din nou", a spus Merkel jurnalistilor.

Avertismentul vine dupa ce tarile europene nu mai sunt la fel de entuziasmate ca primavara trecuta sa-si intareasca disciplina fiscala. Atunci, criza economica a destabilizat Grecia si zona euro in ansamblu.

Printre sanctiunile propuse de Berlin pentru tarile care nu respecta regula jocului in cadrul UE ar fi neacordarea subventiilor din partea Uniunii pentru regiunile defavorizate, dar si sanctiuni politice, cum ar fi suspendarea dreptului de vot in chestiunile importante decise de UE.