Pentru ca educatia financiara in Romania a fost un subiect neglijat, merita stiut in ce conditii trebuie luat un credit - intr-un comentariu de ieri, Alex Nicolin puncteaza cateva aspecte, scrie Mihai Marcu pe blogul sau.

1. Daca nu iti permiti un produs de consum, de folosinta indelungata - inclusiv o masina cu banii jos, inseamna ca nu ti-l permiti deloc. Cumpararea unei masini in leasing sau pe credit se justifica doar in cazul unei firme, unde masina respectiva produce, deci e o investitie si se amortizeaza in timp - nu intra aici masinile "de serviciu" folosite de patron si angajati ca sa se miste de colo-colo. Acelasi rationament pentru produse IT, de birotica sau utilaje. Pentru persoane fizice, achizitiile unor asemenea bunuri pe credit nu se justifica, pentru ca banii respectivi sunt pur si simplu aruncati.

Cumpararea unei masini in leasing de catre o persoana fizica nu este o idee buna - se plateste TVA la dobanda si la principal, se plateste RCA la valoare mare; in plus exista multe alte mici costuri. Achizitionarea unei masini cu credit bancar se justifica doar in cazul cand avansul este suficient de mare sa acopere devalorizarea masinii, urmand ca printr-o eventuala vanzare sa se acopere suma finantata.

2. Creditul ipotecar pentru persoane fizice este unul dintre putinele credite care isi poate gasi o justificare practica, datorita sumei mari care este implicata. Pe scurt: gradul de indatorare nu trebuie sa depaseasca 35% din venitul actual, durata creditului nu trebuie sa depaseasca 25 de ani ... 30 daca vrem sa ne intindem, avansul trebuie sa fie minimum 25%, iar in consecinta pretul apartamentului nu trebuie sa depaseasca 7 venituri actuale pe familie. Orice este dincolo de aceste limite nu merita cumparat, pentru ca nu-ti poti permite si risti sa nu pot plati. In aceste conditii e mult mai sigur si mai rentabil sa locuiesti in chirie pana ajungi sa iti poti permite.

3. Cardul de credit - limita de credit ar trebui sa fie in cel mai rau caz maxim 3 - 6 salarii. Principala utilitate este acoperirea unor nevoi temporare de bani; creditul trebuie rambursat in rate egale, chiar daca suma minima de plata este mult mai mica.

Comenteaza pe blogul lui Mihai Marcu.