Stiti, fara indoiala, despre toti cei care au fost la banci sa isi modifice contractele de credit si au constatat cu nemultumire ca bancile in loc sa elimine comisioane le-au redenumit si le-au lasat in contracte.

Banca mea nu mi-a trimis notificare, desi sustine ca a facut-o. E vorba despre Unicredit Tiriac. Eu am fost la sfarsitul lunii martie sa imi schimb datele personale - stiti, intra in vigoare legea care transpunea o alta directiva europeana si prin care ti se cerea actualizarea datelor personale - pentru ca amenintarea era ca nu-ti vei mai putea accesa contul. Ma rog, singura accesare e sa depun banii de rata lunar.

Am constatat ca, in ciuda faptului ca am completat o serie de hartoage, ca am pierdut ceva timp, banca n-a modificat datele mele la contract. Asa ca toata corespondenta, extras de cont si, probabil alte notificari, nu imi vin la adresa actuala, ci la cea veche de la mama de-acasa. Nu mai spun ca nici acolo n-a venit notificarea, ca am tot intrebat-o daca a gasit asa ceva in posta.

Ei bine, azi-noapte pe la 1, si eu si prietenul meu ne citeam contractele si actele aditionale pe care ni le-a dat banca. El are credit la o alta banca. Doamne, mi s-a facut creierul cret. Am vazut ca DAE este uriasa intr-o vreme in care EURIBOR e la un minim istoric. Am vazut ca rata dobanzii e foarte mare, dar ca Unicredit n-a exagerat cu comisioanele fata de Volksbank, de exemplu. Numai ca prietenul meu are dobanzile la jumatate, aproape. E adevarat, creditul meu e fara garantii.

Si evident ca am cerut informatii bancii. Iar banca mi-a comunicat pe email ce am vrut sa stiu. Ma rog, partial, dar m-au asigurat ca pot reveni pentru lamuriri. Totul decurge civilizat si am obtinut si ca adresa mea si datele personale sa fie modificate. Asa ca am sperante sa imi primesc eu extrasele de cont.

Pana la 20 septembrie e termenul pana la care puteti vorbi cu banca, altfel actele lor aditionale sunt considerate din oficiu convenite si intra in vigoare. Fratilor, mergeti la banca, pe bune. Unele banci vor prelungi peste data de 20 septembrie, dar nu toate.

E important sa contestati actul aditional daca nu sunteti de acord cu el. Sunt forumuri si chat-uri cu specialisti, apelati cu incredere. Deja s-a format o comunitate in sensul asta, datoriile ne dor pe toti, asa ca oamenii s-au mobilizat.

Pe yahoogroups, cautati OUG 50/2010 si sunt grupuri pe banci: RBS, Millenium, BCR, Banca Romaneasca, Banca Transilvania. Multi dinte voi probabil le stiti, dar ele merita reamintite. Iata aici adresele:

http://finance.groups.yahoo.com/group/ClientiVB_Bucuresti/

http://finance.groups.yahoo.com/group/BCR_Ord_50_2010/

http://finance.groups.yahoo.com/group/ing_oug50/

http://finance.groups.yahoo.com/group/alphaoug50/

http://finance.groups.yahoo.com/group/clienti_raiffeisen_bucuresti/

http://finance.groups.yahoo.com/group/Clienti_OTP_bank_OUG_50/

http://finance.groups.yahoo.com/group/ClientiBANCPOST_OUG_50/

http://finance.groups.yahoo.com/group/crediteRBS/

http://finance.groups.yahoo.com/group/clientibrd/

http://finance.groups.yahoo.com/group/ClientiBR/

http://finance.groups.yahoo.com/group/clienti_transilvania_bucuresti/

http://groups.yahoo.com/group/crediteurope_bank/

http://finance.groups.yahoo.com/group/ClientiPiraeus/

http://finance.groups.yahoo.com/group/ClientiUnicredit/

Nu stati pasivi, e momentul sa va negociati contractele sau macar sa obtineti conditii un pic mai ok ce decurg din ordonanta asta. Unii zic ca nu e cazul, eu zic ca ceva-ceva se poate misca. Ceva-ceva, dar si asta conteaza in conditiile actuale. Sau... nimic, dar nu puteti zice ca n-ati incercat. Chiar daca ati cheltuit timp, bani si nervi si ceva benzina sa mergeti la banca.

Citeste si comenteaza pe blogul Menaru.