Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Licitatie pentru constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda: Proiectul este estimat la 3,2 miliarde de euro, fara TVA

EnergoNuclear a lansat licitatia pentru atribuirea contractului de constructie si punere in functiune a reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda. Potrivit anuntului, compania asteapta pana la 15 decembrie ofertele pentru lucrarile de constructie, estimand proiectul la 3,2 miliarde de euro, fara TVA. EnergoNuclear este compania mixta care se ocupa de dezvoltarea proiectulului celor doua reactoare de la Cernavoda. Termenul de finalizare al contractului este de 64 de luni de la data atribuirii. Constructia reactoarelor va fi finantata din mai multe surse, precum banci comerciale si institutii financiare, agentii multilaterale sau de creditare a exporturilor. Pentru ofertanti, una dintre cerinte este ca media anuala a cifrei de afaceri pentru ultimii trei ani sa fie de cel putin un miliard de euro. Punerea in functiune a primului reactor este preconizata pentru anul 2017. Cele doua reactoare aflate in functiune asigura aproximativ 20% din productia de electricitate la nivel national.

Haosul din strategiile si sistemele de e-guvernare din Romania: Cum s-au pierdut 9 ani si miliarde de euro

Statul roman a pierdut 9 ani si miliarde de euro din cauza haosului din strategiile si sistemele de e-guvernare din Romania. O analiza realizata de HotNews.ro arata cand a inceput povestea reformei digitale din Romania si unde s-au impotmolit autoritatile. Functionarea platformei eRomania si a Sistemului Electronic National inseamna o dublare a serviciilor publice electronice. Avertismentul vine de la fostul sef de comunicare al fostei Agentii pentru Serviciile Societatii Informationale, Dana Popescu. In replica, secretarul de stat in Ministerul Comunicatiilor Marius Fecioru sustine ca serviciile care se gasesc in Sistemul Electronic National vor fi integrate in platforma eRomania, odata ce va fi lansata. Asta in contextul in care acelasi minister reclama ca intre anii 2000-2008 s-au investit circa sase miliarde de euro in zona sistemelor electronice proprii administratiei publice, fara ca acestea sa interconecteze. Mai nou, Ministerul Comunicatiilor spune ca abia in doi ani vom avea norme clare in acest sens, pentru a face loc si solutiilor open-source. "Reforma digitala in Romania a inceput in 2001 sub coordonarea Ministerului Comunicatiilor. In 2002 a fost lansat Sistemul de Achizitii Publice, iar in 2003 a fost lansat Sistemul Electronic National sub forma unui portal de guvernare electronica", explica Dana Popescu. Inca din 2008, de la inceperea mandatului lui Gabriel Sandu, prin Sistemul Electronic National, marii contribuabili puteau depune online 9 declaratii, prin SEN. Dupa o hotare de guvern ulterioara, toti contribuabilii de la nivel national aveau posibilitatea sa depuna online aceste declaratii. Dincolo de toate problemele aparute, in 2009 Agentia este restructurata, iar in loc de SEN intra in scena eRomania. Daca fostul oficial al Agentiei pentru Serviciile Societatii Informationale acuza ca cele doua proiecte se suprapun, oficialii din minister dau asigurari ca serviciile dezvoltate in SEN vor fi integrate in eRomania.

RCS&RDS a fost amendata cu 300.000 lei pentru neinformarea abonatilor cu privire la introducerea unei taxe de mentenanta de 5 lei la telefonia fixa

RCS&RDS a fost amendata cu 300.000 lei pentru ca nu si-a notificat abonatii in mod individual cu privire la introducerea, pentru serviciul de telefonie fixa, a unei taxe de mentenanta. Taxa este in valoare de 5 lei, iar compania este acuzata ca nu a modificat contractul-cadru, astfel incat sa fie asigurat dreptul abonatilor de a fi informati in mod individual cu privire la aceste modificari.

"Daca, pana la data de 29 octombrie, RCS&RDS nu-si va notifica clientii cu privire la introducerea acestei taxe, cu mentiunea expresa in cuprinsul notificarii ca utilizatorul are dreptul de a denunta unilateral contractul in termen de 30 de zile de la primirea notificarii, fara plata niciunei despagubiri, si nu-si va modifica contractul-cadru pana la data de 19 septembrie 2010, va plati amenda pentru fiecare zi de intarziere", a declarat presedintele Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii, Catalin Marinescu. Acesta a explicat pentru HotNews.ro ca, pentru fiecare zi de intarziere, companiei i se va aplica o amenda de 10.000 lei, in cazul in care nu-si notifica clientii. Masurile aplicate de ANCOM sunt luate in urma primirii unei serii de sesizari de la utilizatorii finali, prin care acestia reclamau introducerea.