Ofertele destinate studentilor asigura accesul la un mix de instrumente financiare pentru acoperirea unor nevoi esentiale in relatia cu banca, in schimbul unor costuri semnificativ mai reduse decat cele practicate in mod uzual.

Daca sunteti student este bine sa stiti ca lipsa unor resurse financiare consistente si constante nu va blocheaza accesul la serviciile si produsele bancare. Special pentru studenti, institutiile financiare ofera produse, servicii si/sau pachete dedicate, care beneficiaza de conditii preferentiale si de criterii de eligibilitate mai flexibile decat cele practicate in mod uzual. Chiar daca la inceput nu va veti permite sa utilizati o gama foarte mare sau sofisticata de produse, si nici finantele de care dispuneti nu sunt prea consistente, puteti beneficia de un mix de instrumente financiare care sa va acopere nevoile esentiale (cont curent, card, instrumente de economisire si/sau finantare). in plus, crearea unei relatii de lunga durata cu institutia financiara va poate aduce si alte beneficii odata cu intrarea in viata activa, cand veti avea deja un istoric solid - un factor de mare valoare atunci cand veti solicita un imprumut pentru a va cumpara o masina, o locuinta sau orice altceva.

Revenind insa la perioada studentiei, trebuie sa stiti ca, in functie de institutia financiara, puteti gasi atat pachete de servicii si produse dedicate, cat si produse individuale. Cel mai adesea, ofertele pentru studenti se diferentiaza de cele standard prin costuri reduse, prin diferite tipuri de beneficii (dobanzi mai mari pentru depozite, gratuitate pentru anumite tipuri de operatiuni, reduceri in parteneriat cu alte institutii etc.) dar si prin conditiile mai putin stricte impuse la acordarea unui imprumut. Asocierea mai multor produse si/sau servicii intr-un pachet ofera, in plus, accesul la reduceri suplimentare (in cazul in care institutia financiara cu care doriti sa lucrati are in portofoliu un astfel de pachet).

Indiferent de institutia financiara spre care va indreptati, trebuie sa stiti ca elementul central al relatiei dvs. cu aceasta este contul curent. In acest cont puteti primi bani de la parinti, bursa de studiu sau, de ce nu, salariul pentru un job part time. Tot din acest cont, puteti realiza plati la comercianti sau achita facturile pentru utilitati - iar daca aveti atasat si un serviciu de internet banking, nici nu mai este nevoie sa iesiti din casa pentru a face acest lucru. in functie de nevoile dvs., optati pentru un cont in lei si/sau unul in valuta. Cel mai adesea, banca va va oferi, atasat contului curent, si un card - de obicei unul de debit. Acesta va permite ca, in limita resurselor financiare pe care le aveti in cont, sa realizati plati la comercianti sau sa retrageti numerar de la bancomat. in ofertele adresate studentilor, costurile percepute de banca (atat pentru administrarea contului, cat si cele aferente cardurilor) sunt mai reduse decat cele practicate in oferta adresata publicului larg. In unele situatii, poate fi vorba chiar si de costuri zero - atat la achizitia, cat si la administrarea sau utilizarea cardului dvs. de student.

Puteti avea, in plus, acces si la alte beneficii bancare sau extra-bancare, precum acumularea de puncte la plata cumparaturilor cu cardul, reduceri la diferite retele comerciale, cu care banca a incheiat in avans parteneriate, reduceri pentru spectacole de teatru, la cinema sau pentru rezervarea biletelor de transport sau cazare pentru vacanta. Solicitati bancii dvs. toate informatiile referitoare la cardul dvs.: costuri (de emitere si administrare), beneficii suplimentare, servicii gratuite care pot fi atasate (precum servicii de plata la distanta). in functie de institutia financiara, puteti dispune si de un numar dat de operatiuni lunare gratuite - retrageri de numerar de la ATM sau interogari de sold.

Daca sunteti "furnica" (sau numai bursier sau angajat part-time) si vreti sa puneti si ceva bani deoparte, aveti la dispozitie depozitele la termen sau, dupa caz si preferinte, conturile de economii. Daca ati achizitionat deja un pachet pentru studenti, puteti cel mai adesea beneficia de dobanzi superioare celor standard; solicitati bancii dvs. informatii detaliate cu privire la nivelul dobanzii platite si la costurile de administrare si lichidare a depozitului dvs. in functie de institutia financiara, acestea pot fi chiar si zero.

Daca, dimpotriva, aveti nevoie de resurse financiare de care nu dispuneti sau va doriti sa investiti in viitorul dvs. (pentru plata studiilor in strainatate, pentru completarea unei burse sau pentru un program de lucru in strainatate, de exemplu) puteti trece pragul bancii si pentru a solicita un credit. Conditiile de acordare pentru studenti variaza destul de mult de la o institutie financiara la alta dar, ca principiu, toate sunt ceva mai permisive ca in cazul imprumuturilor standard.

Documentati-va cu atentie cu privire la cerintele pe care trebuie sa le indepliniti, la costuri, si la regulile de rambursare a banilor. Uneori, aceasta se poate realiza intr-o singura transa (de exemplu, pentru stagiile de lucru in strainatate) sau esalonat, cu sau fara o perioada de gratie. Exista, pe de alta parte, si oferte pentru credite de nevoi personale - la care nu este obligatoriu sa specificati destinatia banilor; disponibilitatea acestora depinde, insa, de institutia financiara cu care lucrati. Cel mai adesea, evaluarea eligibilitatii ia in calcul veniturile realizate de parinti sau alte rude apropiate - insa acestea sunt alte informatii pe care trebuie sa le confirmati cu banca dvs. Nu in ultimul rand, intr-o oferta dedicata studentilor, costurile de creditare (comisioane de administrare, de analiza a dosarului, de intretinere etc.) sunt mai reduse, uneori, cu cateva zeci de procente fata de oferta standard.

In esenta, puteti accesa aceste servicii incepand cu varsta de 18 ani; limita maxima variaza destul de mult de la banca la banca, insa exista oferte si pana spre 30 de ani. Cele mai multe banci nu impun conditii eliminatorii cu privire la institutia de studiu (decat in cazul unor produse speciale) si nici a formei de invatamant urmata (zi, seral). Pentru a beneficia la maxim de oportunitatea unei relatii demarata cu banca dvs. inca din anii studentiei (si de un parteneriat solid care sa va aduca beneficii si in viitor) cel mai important element nu tine nici de varsta, si nici de profilul studiilor pe care le frecventati. Tine, primordial, de seriozitatea cu care, inca din anii studentiei sunteti dispus sa investiti in aceasta relatie.