Termenul pana la care bancile erau obligate sa modifice toate contractele de credit incheiate cu populatia pentru a le adapta la noile reglementari s-a incheiat in aceasta dimineata. Bancile au transmis doar unei parti a clientilor Actele Aditionale, insa acestea nu au fost bine primite de catre clienti, care au trimis notificari in care aratau ca nu sunt de acord cu prevederile transmise. O parte din banci au anuntat prelungirea termenului pana la care clientii pot sa isi exprime punctul de vedere. Ce se va intampla mai departe? Avocatii recomanda tuturor clientilor sa ceara in scris bancilor Actele Aditionale, acesta fiind necesar in situatia unor eventuale plangeri impotriva bancilor.

In plus, daca nu solicita si nu primesc actul, se considera ca sunt in mod tacit de acord cu ceea ce le-a propus banca. De partea cealalta, bancile sunt nevoite sa faca dovada ca au depus toate diligentele pentru notificarea clientilor.

Clientii care nu au primit instiintare de la banca sa se prezinte la o sucursala pentru a semna actul aditional, ar fi bine sa mearga din proprie initiativa pentru a nu se ajunge la situatia in care modificarile din Ordonanta 50/2010 sa fie aplicate tacit. O parte dintre clientii Volksbank s-au intalnit duminica la pranz si au stabilit impreuna cu avocatul Gheorghe Piperea pasii concreti prin care vor actiona banca in judecata. Clientii BCR ii urmeaza din punctul de vedere al strategiei, alaturi de cei ai BRD, Raiffeisen si ai altor banci. Pe grupurile de discutii ale clientilor nemultumiti se pot citi care anume dintre clauze sunt considerate in continuare abuzive, cum arata o notificare pe care trebuie sa o remiteti bancii daca sunteti nemultumiti de actele primite, ca si posibile adrese la care clientii pot adera, in functie de banca.

  • Ce li se reproseaza bancilor?

* O lentoare in modul de actiune, astfel incat abia in ultima saptamana de dinaintea expirarii datei limita au inceput sa trimita proiectele de Act Aditional.

* O lipsa de comunicare asociata cu un lobby discret dar extrem de puternic pentru a schimba textul Ordonantei, mai ales in locurile in care nu convine institutiilor de credit.

* Continuarea practicarii unor formulari juridice inaccesibile consumatorului, in spatele carora se pot ascunde viitoare abuzuri

  • Cat timp mai au la dispozitie clidentii?

Modificarile impuse prin Ordonanta se aplica indiferent daca semnati sau nu actul aditional. Orice alte modificari ale clauzelor contractuale referitoare la costuri si care nu sunt impuse prin OUG 50/2010 ar trebui cuprinse intr-un act aditional separat, care trebuie transmis consumatorilor cu cel putin 30 de zile inainte de aplicare si pentru care aveti la dispozitie 15 zile pentru a hotari daca acceptati aceste modificari.

Prin urmare, mergeti la banca sau la institutia financiara nebancara pentru a vi se inainta actul aditional intocmit de creditor ca urmare a modificarilor impuse prin OUG 50/2010. In cazul in care nu puteti sa va deplasaţi, luati legatura cu creditorul, solicitati in scris, prin scrisoare cu confirmare de primire, sa va transmita actul aditional. Luati acasa actul si studiati-l, nu semnati pe loc.

In cazul in care considerati ca actul aditional transmis de creditor ca urmare a aparitiei OUG 50/2010 nu respecta prevederile acesteia ori cuprind o interpretare abuziva a acesteia, va veti adresa fie creditorului, pentru o solutionare pe cale amiabila, fie Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor, fie instantei de judecata. Actul normativ nu prevede in mod expres un termen pentru astfel de situatii, insa este recomandabil sa faceti aceste demersuri cat mai repede deoarece creditorul poate percepe abuziv anumite costuri.

  • Cum imi dau seama daca actul aditional respecta prevederile OUG 50/2010?

Aveti nevoie de: o copie a OUG 50/2010; contractul original si eventuale acte aditionale pe care le-ati acceptat anterior; noul act aditional propus de creditor.

Identificati tipul de dobanda (fixa sau variabila) initial si verificati sa nu fie modificat. Creditorul nu are dreptul sa modifice dobanda din fixa in variabila sau invers. Stabiliti comisioanele pe care le aveati inainte de 21.06.2010 si verificati sa ramana numai cele acceptate de OUG 50/2010. Cititi toate celelalte prevederi din aditional si verificati daca prezenta lor e justificata de OUG 50/2010.