Nu am sters si nu am adaugat niciun cuvant din document. Il redau integral, cu cateva mentiuni. Primul, legat oarecum de faptul ca o banca mare vrea sa dea Statul in judecata cerandu-i acoperirea pierderilor. Teoretic, unii pot avea dreptate pana la un punct, argumentand ca Statul, prin arieratele acumulate, baga companiile in faliment. Falimentandu-le, acestea nu isi mai pot achita ratele si provoaca pierderi bancilor. Asadar, Statul e de vina. Numai ca banca, atunci cand iti da un credit, se acopera de garantii, scrie Dan Popa pe blogul lui.

Notez in treacat ca niciun Stat nu s-a imbogatit din criza, ci dimpotriva. Statul, la fel ca si cetatenii (si la fel cu bancile, companiile samd) o duc mai rau in criza, ca asa e in viata. Dar veti vedea mai jos una dintre conditiile de acordare a bonusului special suplimentar. “Comisioanele cerute clientului acopera 200% din valoarea bonusului”.

O discutie despre etica, morala, banci si Stat ar fi foarte utila. BNR are o parte din vina. Statul are si el o parte din vina. De banci nu mai vorbesc. Poate ca o despartire a apelor ar putea fi utila. Sa vedem unde si cat a gresit fiecare. Insa nu cred ca bancile sunt cele care trebuie sa ridice primele, piatra.

“Sistemul special de bonusare

Pe langa bonusul anual de perfomanta acordat tuturor angajatilor conform Politicii de Management al Performantei, pentru Diviziile Retail, Corporatii, Creditarea si Administrare Risc se va implementa un sistem suplimentar de bonus care va fi structurat pe un set de principii generale si scheme de bonusare specifice unei anumite linii de activitate.

Principii generale

- bonusul special suplimentar va fi acordat in 2 transe odata cu Bonusul Anual de Performanta (sfirsitul lunii Septembrie si sfirsitul lunii Martie)

- valoarea maxima cumulata a bonusului special suplimentar nu poate depasi anual echivalentul a 3 salarii lunare nete

- alocarea bonusului va fi validata de Directorii …., cu consultarea Directiei Resurse Umane.

Schema de bonusare pentru afacerile mari – aplicabila pentru Corporatii, Creditare si Administrare Risc (Centrala si Sucursale)

Acest tip de bonus special va urmari respectarea urmatoarelor criterii:

- pentru facilitati de creditare depasind 1 mil de EUR se va calcula un bonus special proportional cu suma limita, dupa formula de mai jos

- vor fi 2 niveluri in ceea ce priveste marimea afacerii si bonusurile vor fi calculate in felul urmator:

  • intre 1-5 mil EUR  (L): Bonus (L) = 1500 EUR + 1000 x (Suma limita in mil EUR) x % utilizare
  • peste EUR 5 mil (XL): Bonus (XL) = 1250 EUR x (Suma limita in mil EUR) x % utilizare

- pentru acest tip de bonus vor fi luate in considerare numai facilitatile pentru care:

  • comisioanele cerute clientului acopera 200% din valoarea bonusului
  • comisioanele sint platite deja de client
  • cel putin 50% din facilitate este retrasa

- bonusul este acordat in functie de procentul de utilizare a facilitatii pina la momentul acordarii bonusului.

- bonusul trebuie acordat in felul urmator:

  • 20% – impartit proportional la dispozitia …. ai Diviziilor C…… si Administrare Risc sa fie distribuite angajatilor asa cum se considera adecvat
  • 30% – impartit proportional intre angajatii care au generat afacerea (corporatii sau altii)
  • 50% – impartit proportional intre angajatii responsabili pentru pregatirea si administrarea afacerii (corporatii, creditare si administrare risc, sau altii)

Schema de bonusare pentru realizari exceptionale– aplicabil pentru Retail

- angajatii care isi depasesc obiectivele (>140%), vor primi un comision dedus din diferenta pozitiva intre procentul realizat si 140%

Bancile au facut profituri in Romania, cat nu au facut in mute alte tari europene. E foarte bine ca le-au facut. Asa s-au extins, si-au imbogatit portofoliul de produse si au putut sa isi acorde bonusuri.

Numai ca vremea buna nu tine la infinit. Acum, ele inregistreaza pierderi.

Cat de bine/sanatos/normal e ca Statul sa le acopere?

Raspunde sau comenteaza pe blogul lui Dan Popa