Recesiunea din Statele Unite a luat sfarsit in iunie 2009, fiind astfel cea mai lunga perioada de cadere economica de la Marea Depresiune din anii '30, a anuntat luni Biroul National pentru Studii Economice (NBER), citat de Reuters.

Aceasta institutie de studii economice, considerata drept 'arbitrul recesiunilor' in Statele Unite, a precizat ca isi bazeaza afirmatia pe rezultatul examinarii datelor legate de produsul intern brut, angajari si venitul gospodariilor.

NBER, format din reprezentanti ai mediului academic, este cunoscut pentru rabdarea de care da dovada inainte de a anunta inceputul sau finalul unei recesiuni.

Institutul a precizat ca a asteptat acest moment pentru a putea avea la dispozitie datele revizuite legate de venitul national, publicate in data de 27 august, astfel incat sa poata dispune de o viziune clara asupra activitatii economice in 2009.

In aprilie, Biroul s-a abtinut sa anunte finalul recesiunii, iar unii dintre membrii sai declarau atunci ca sunt preocupati de riscul unei noi caderi a economiei.

Luni, NBER a precizat ca un eventual nou declin economic se va constitui intr-o a doua recesiune, si nu in prelungirea celei care s-a declansat in decembrie 2007.

Presedintele Barack Obama a declarat luni, comentand anuntul, ca multi americani simt inca realitatea recesiunii, chiar daca ea a fost declarata incheiata in iunie 2009.